Heel Holland grilt

Het zomerse weer heeft inmiddels de status bereikt van een officiële hittegolf. We vluchten massaal naar het park of water en doen het liefst zo weinig mogelijk. Geen weer om te klussen, wel om te barbecueën. Kool of briketten? Prikken of spatelen? Wachten of de fik erin? Hubo helpt je een handje.

Heel Holland grilt

Barbecuen: een inefficiënte manier van koken, het stinkt en het rookt, maar wij Nederlanders zijn er dol op. En zeg zelf, wie gaat er met dit prachtige weer nou in een hete keuken boven de pannen staan?

Naar buiten dus
Ga je lekker op een rokerige geur en smaak? Kies dan houtskool: veel vlammen, een hoge temperatuur en snel resultaat. Goed voor open barbecues en de echte purist.

Heb je een deksel? Of ga je voor de lange zit? Ga dan voor briketten. Deze blijven lang op temperatuur en hoef je tussentijds niet aan te vullen. Ideaal wanneer je vlees hebt dat langzaam en constant moet garen.

Ook op een gasbarbecue kun je geweldig barbecueën. Deze zijn binnen 10 tot 15 minuten heet, de temperatuur blijft makkelijk constant en ook het schoonmaken is met gas een makkie.

Houd je van eenvoudig en snel? Zonder vuur en rook? Dan is elektrisch barbecuen jouw ding. Minder traditioneel, maar geen gedoe met gasflessen, kolen en vieze handen. Stekker in het stopcontact en klaar. 
houtskool of briketten
Smeer alles in

Vlees dat blijft plakken is vervelend en laat sporen achter. Smeer de grill daarom lichtjes in met wat olie nog voor je de barbecue aanslingert. Bestrijk ook het ongemarineerde vlees.

Test de temperatuur
Is je barbecue heet genoeg? Test het met je lichaam! Kun je je hand er maximaal 3 seconden boven houden, dan is het heet, 8 seconden betekent medium en lukt het je meer dan 10 seconden dan is het nog te koud. Bang voor vuur? Gebruik dan de handen van je vriend of vriendin.

groentespies

Gebruik zones
Alle warmte op één hoop zorgt voor aangebrand vlees en een vertekend beeld. Van buiten gaar, van binnen rauw. Om dit te voorkomen gebruik je warme en koude zones. Om het beter te controleren laat je het vlees dan aan de ene kant aanbranden en dichtschroeien en aan de andere kant, de koele zijde, garen zonder te verbranden. Zie het als een oven.

Stop met prikken
We snappen dat je zo min mogelijk wilt afwassen, maar gebruik alsjeblieft een spatel of tang om het vlees om te draaien. Ga niet zitten prikken. Die tijd heb je gehad. Het vlees verliest hierdoor vocht wat het juist zo sappig maakt.

Wees zuinig met zout
Strooi tijdens het bakken nooit zout over het vlees. Dit onttrekt het vocht, wat het juist zo lekker maakt. Ook wordt het minder snel bruin. Niet doen.

Bak evenredig
Om te voorkomen dat de boel verbrandt, snijd je groenten en vlees voor spiesen in even grote stukken. Zo bak je alles evenredig en houd je overzicht.

Gasbarbecue

Neutraliseer met citroen
Wanneer je schakelt tussen vlees en vis wil je liever niet dat de smaken in elkaar overlopen. Wrijf daarom na een bakbeurt het rooster in met citroen. Dit neutraliseert en maakt makkelijker schoon.

Barbecue schoonmaken
Schoonmaken dus. Dat kan soms een vervelend klusje zijn waar niet iedereen op zit te wachten. Maar wel heel belangrijk! Je barbecue gaat langer mee en je kunt meer genieten van je kookkunsten. Met de tips van Hubo krijg je je barbecue weer stralend schoon.

Nog zoek naar een barbecue? Hubo heeft ruime keuze voor ieder budget!