Eenvoudig je behang verwijderen? Dat doe je zo!

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je na verloop van tijd uitgekeken bent op je behang. Of dat je een nieuw huis gekocht hebt waar nog behang op de muren zit. Behang dat net niet helemaal jouw smaak is. Wat zou het dan fijn zijn als je dat behang in een oogwenk eraf kunt halen. In een oogwenk is misschien wat snel, maar behang verwijderen hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Zeker niet met onderstaande tips en ons duidelijke stappenplan!

Je behang er stap voor stap afhalen

Er zijn verschillende manieren om behang te verwijderen. We maken onderscheid tussen behang afweken en behang afstomen. Voor afweken heb je geen speciaal behanggereedschap nodig. Voor afstomen kun je een stoomapparaat huren of kopen. Het type behang dat je eraf wil halen, is vaak bepalend voor welke methode het meest geschikt is. De meeste methodes vergen wat tijd, maar dan heb je ook een schone, strakke muur om weer fris opnieuw te behangen of te verven.
 

De juiste voorbereiding

Je wil natuurlijk niet dat het behang eraf halen uiteindelijk betekent dat je de hele ruimte opnieuw moet opknappen. Zorg er daarom voor dat je de vloer goed afdekt om eventuele waterschade tegen te gaan. Behang verwijderen gaat immers gepaard met flink wat water. Staan er nog meubels of andere voorwerpen in de ruimte? Bescherm deze dan ook tegen het water door ze bijvoorbeeld met een folie af te dekken of te verplaatsen.

Niet vergeten: zet de zekeringen in de meterkast om van de ruimte waarin je werkt! Controleer met een spanningzoeker of de stroom er ook echt af is en verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten of lichtschakelaars op je muur.

Vervolgens kun je aan het echte behang afhalen beginnen, mits je weet met welk type behang je te maken hebt. We hebben de verschillende soorten behang met de verschillende methodes voor het afhalen hieronder voor je op een rijtje gezet.
 

Papierbehang verwijderen

Benodigdheden: emmer, water, behang weekmiddel, spons / borstel / blokkwast en plamuurmes.

1. Maak een sopje van lauw water en behang weekmiddel, in de verhouding die aangegeven staat op de verpakking. Behang verwijderen met azijn? Het is een veel genoemd alternatief, maar wij geven toch de voorkeur aan behang weekmiddel.
2. Maak het behang goed nat met het sopje met behulp van een borstel, spons of blokkwast.
3. Trek het behang voorzichtig los.
4. Gebruik een plamuurmes of grof schuurpapier om hardnekkige stukjes behang te verwijderen.

Tips:
1. Spuit het behang al een dag eerder nat. Eerst met water, daarna met behang weekmiddel. Laat het de hele nacht intrekken. De volgende dag ben je vast sneller klaar!
2. Houd er rekening mee dat het water langs je armen naar beneden zal lopen als je boven je hoofd werkt. Dus kleed je hierop!
3. Is er zoveel behanglijm gebruikt dat verwijderen lastig gaat? Huur dan een stoomapparaat en je zult zien dat het nu een fluitje van een cent is!
 

Vinylbehang verwijderen

Benodigdheden: stoomapparaat, kabelhaspel, behangperforator en plamuurmes.

Omdat vinylbehang dikker is dan papierbehang en een gesloten, waterdichte structuur heeft, is het huren van een stoomapparaat zeker aan te raden wanneer je dit type behang er wil afhalen. Afweken is nagenoeg onmogelijk.

1. Prik gaatjes in het behang met de behangperforator. Deze kun je kopen of huren. De stoom kan nu gemakkelijker onder het behang komen, bij de behanglijm, waardoor het verwijderen sneller gaat.
2. Sluit het stoomapparaat met de kabelhaspel aan op het dichtstbijzijnde stopcontact dat nog werkt.
3. Vul het stoomapparaat met water en wacht tot het water op de juiste temperatuur is.
4. Houd het stoomapparaat steeds 30 seconden tegen het behang aan. Werk van boven naar beneden.
5. Nadat je met het stoomapparaat over de muur bent gegaan, kun je het behang met een plamuurmes eenvoudig verwijderen.

Tips:
1. Gebruik het plamuurmes ook voor de hardnekkige stukjes.
2. Wil je behang verwijderen van een gipsplaat? Gebruik dan geen stoomapparaat om je behang te verwijderen, omdat een gipsplaat veel vocht opneemt.
3. Rol de kabelhaspel helemaal uit, anders kan deze oververhit raken.
4. Sommige soorten vliesbehang kun je simpelweg lostrekken. Steek het plamuurmes achter een hoekje en test of dit bij jouw behang het geval is. Dan ben je zo klaar!
 

Glasvezelbehang verwijderen

Benodigdheden: behangperforator, stoomapparaat, water, schuurpapier en behangafsteker.

Oeh, de lastigste van de drie, maar ook dit gaat je lukken! Door de hoogwaardige lijm die bij glasvezelbehang gebruikt wordt, is het één van de sterkste behangsoorten, maar daardoor ook de lastigste om te verwijderen. Glasvezelbehang zit muurvast omdat de lijm direct op de muur gesmeerd is, en vaak blijven er hele stukken behang zitten. Bij glasvezelbehang verwijderen is de kans dan ook groot dat de muur beschadigt. Probeer het behang te verwijderen met onderstaande tips:

1. Gebruik een behangperforator om veel inkepingen in het behang te maken. Hoe meer, hoe beter!
2. Probeer het behang er eerst af te weken, op de manier die hierboven uitgelegd staat. Het behang moet doorweekt zijn en het water mag even goed intrekken.
3. Glasvezellijm hecht zeer goed aan het stucwerk. Komt niet al het behang los? Probeer dan een stoomapparaat. Dit kan alleen bij glasvezelbehang dat onbehandeld of zeer licht geverfd is.
4. Zit er een dikke verflaag op? Dan is er geen andere optie dan het behang er met je handen af te trekken.
5. Voor de hardnekkige stukjes gebruik je water, schuurpapier en een (plastic) behangafsteker. Wel voorzichtig, want anders kun je door de behanglijm te verwijderen de muur weer beschadigen. Maar wel met kracht, want anders lukt het niet. Maak kleine stukjes behang eventueel opnieuw nat. Het schuurpapier is alleen voor de allerkleinste oneffenheden.
 

Professionele hulp

Twijfel je welk soort behang je hebt, welke hulpmiddelen je het beste kunt gebruiken of welke techniek nu het beste werkt? De specialisten van Hubo staan voor je klaar om je van professioneel advies te voorzien. Neem gerust contact met ons op of breng een Hubo bij jou in de buurt een bezoek.

Dit heb je nodig: