Een schuin dak isoleren: aan de buitenzijde of van binnenuit

dakisolatie

Warmte verlaat via de muren, de ramen, de vloer en het dak jouw woning. En aangezien warmte van nature opstijgt, verlies je de warmte grotendeels (gemiddeld 20% tot 35%) via het dak, ondanks de verdiepingsvloeren. We vertellen je hoe dit het beste aan kunt pakken en geven je waar nodig tips.

En schuin dak isoleer je over het algemeen vanuit de binnenkant. Controleer eerst of er een folie of andere waterdichte laag onder de dakpannen ligt. Ligt er geen folie en bestaat je dak alleen uit pannen en houten dakbeschot? Dan heb je een damp-open dak en heb je bij het isoleren een dampremmende folie nodig of je gebruikt een spijkerflensdeken. Dit zijn steen- of glaswoldekens waar al een dampremmende laag op zit.


Ligt er al wel folie onder de dakpannen dan dien je gebruik te maken van vochtregulerende folie (klimaatfolie).
In dit stappenplan maken we gebruik van een spijkerflensdeken.

Op de verpakking staat hoe goed het materiaal isoleert. Dat is natuurlijk belangrijk. De isolatiewaarde van het materiaal wordt weergegeven met een Rd-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.

Bescherming

Bescherm jezelf! Gebruik tijdens het isoleren altijd handschoenen, een wegwerpoverall met lange mouwen, een veiligheidsbril en een stofmaster van type2. Zorg ook voor goed ventilatie. De vezels van het isolatiemateriaal kunnen namelijk zorgen voor jeuk aan de huid en irritatie van de luchtwegen.

dakisolatie

Benodigde materialen

- Rollen steen- of glaswol met dampremmende laag.
- Mes voor isolatie
- Bescherming (handschoenen, overall, bril en mondkapje)
- Vurenhouten latten
- Aluminium tape
- Spijkers of schroeven
- Gipsplaten of andere afwerking

Stappenplan

Stap 1: Oude afwerking verwijderen
Verwijder eventuele binnenbekleding van het dak, denk bijvoorbeeld aan houten schroten. 

Stap 2: Naden dichten en isoleer leidingen:
Zie je tussen de planken van het dakbeschot op veel plaatsen buitenlicht door open naden? Schroef dan 3 à 4 mm triplex tegen het dakbeschot ter verbetering van de luchtdichtheid van het dakbeschot. Dicht naden in het dakbeschot met isolatiewol, acrylaat- of siliconenkit. Isoleer eventuele leidingen met buisisolatie

Stap 3: Latten op dakbalken
Schroef of spijker langs de horizontale of schuine dakbalken vurenhouten latten. De afstand tussen de voorkant van de lat (aan de binnenzijde) en het dakbeschot is even groot als de dikte van de isolatiedekens. Zijn de dakbalken precies even breed als de dikte van de isolatiedekens? Sla deze stap dan over. 

Stap 4: Isolatie aanbrengen 
Snijd het isolatiemateriaal op maat. Let op! Dit mag ongeveer 2cm breder zijn dan de gemeten afstand. Zo zorg je ervoor dat de isolatie goed aansluit tegen de balken. Breng het stuk isolatiemateriaal aan tussen de balken, tegen het dakbeschot. Zorg ervoor dat de kant van de dampremende folie aan de binnenkant zit (naar je toe). Zet het vast door latten vast te schroeven of te spijkeren op de vierkante latten. Zorg dat de afstand tussen de latten even groot is als de breedte van de afwerking, bijvoorbeeld gipsplaten. Zijn de dakbalken precies even breed als de dikte van de isolatiedekens? Dan kan je de latten direct op de zijkant van de dakbalken schroeven of spijkeren. 
Zorg ervoor dat je het materiaal naadloos laat aansluiten op het vorige stuk isolatie en de dakbalken. Het isolatiemateriaal moet ook tegen het dakbeschot aanliggen. Vul eventuele naden in isolatiemateriaal op met reststukjes. Doe dit ook bij de dakdoorvoeren van pijpen. Tape tot slot de naden dicht met aluminiumtape. Ook eventuele beschadigingen kun je hiermee dichttapen.

Stap 5: Zolder afwerken
Gebruik hiervoor gipsplaten, houten platen, schroten of kant-en-klare plafondpanelen. Schroef de platen vast op de latten. Je schroeft dan door de folie heen. Omdat de schroef het gaatje afdicht, is dit geen probleem. Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte of heb je een ongebruikte vliering? Dan kun je deze stap weglaten. Let er wel op dat de spullen die je op zolder opslaat, de folie niet kapot steken.