Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Maak je eigen trapkast en benut alle ruimte effectief

De ruimte onder de trap is bij de meeste mensen een verloren ruimte waar zich vooral stof verzamelt. Door hier zelf een trapkast te maken, benut je deze ruimte effectief en kun je er meer spullen kwijt dan je misschien zou verwachten.

Bouw je eigen trapkast

De juiste indeling

Om iedere centimeter van deze extra opbergruimte slim te gebruiken, is het verstandig om van tevoren goed na te denken over een handige indeling. De trapkast als voorraadkast gebruiken, vraagt om een andere indeling dan de trapkast als garderobe gebruiken. Wat wil je straks allemaal in je trapkast zetten en hoe vaak heb je deze spullen nodig? Die kerstspullen en feestslingers kunnen best achterin, maar de stofzuiger wil je snel kunnen pakken zonder dat je eerst de halve trapkast leeg moet maken. Neem de tijd om hier goed over na te denken, voordat het alsnog een onoverzichtelijke opstapeling van rommeltjes wordt.
 

Hoe begin je als je een trapkast gaat maken?

Houd rekening met de ruimte die je hebt en de grootte van de spullen die je wilt opbergen en maak dan een maatwerk tekening. Voeg ook alle maten toe aan de tekening, zodat je eenvoudig de juiste materialen kunt kopen om je trapkast van te maken. Door wandrails te gebruiken voor je trapkast, kun je de hoogte van de planken later altijd nog hoger / lager maken als je er een keer hogere of lagere spullen neerzet. 

Bekijk ook de huidige staat van de ruimte onder de trap en bepaal of je hier eerst nog wat mee wilt doen. Wil je de trap aan de onderkant nog schilderen? Wil je de muur stucen, schilderen of behangen? Doe dit dan voordat je de trapkast gaat maken. Nu kun je er nog gemakkelijk bij.

Tips:

 • Kies voor een lichte kleur verf om de ruimte groter en lichter te laten lijken.

 • Zijn de treden van jouw trap open? Maak deze dan eerst dicht met populieren multiplex stootborden. Licht, sterk en glad!

 • Maak straks zoveel mogelijk gebruik van planken, manden en kratten om het geheel geordend te houden. Label ze voor een extra goed overzicht.
   

Maak je eigen trapkast

Je trapkast maken in 10 stappen

Dit heb je nodig: witte spaanplaat voor de planken, MDF met laklaag voor de deuren, wandrails, plankdragers, potlood, waterpas, zweihaak, ijzerzaag, decoupeerzaag, freesmachine, boormachine, schroefmachine, schroeven, pluggen, geschaafde regels, schuurpapier, scharnieren en een deurknop.

Stap 1: laat de spaanplaat voor de planken door ons op maat zagen of doe dat zelf met een decoupeerzaag. Schuur de randen netjes bij.

Stap 2: markeer de plekken op de muur waar de schroeven moeten komen voor de wandrails. Zorg ervoor dat deze waterpas zitten, anders hangen je planken straks scheef. Afhankelijk van de dikte van de spaanplaat houd je veertig tot negentig centimeter afstand tussen de wandrails aan. 

Stap 3: boor met een boormachine de gaten in de muur en plaats de pluggen hierin.

Stap 4: bevestig de wandrails stevig aan de muur met schroeven en een schroefmachine. Zaag de wandrails eventueel op maat met een ijzerzaag als ze te lang zijn.

Stap 5: plaats de plankdragers op de gewenste hoogte en leg hier de planken op.

Stap 6: maak een frame van regels waar je later de MDF-platen tegen bevestigt. Meet hiervoor de juiste maten van onder andere de grond tot de onderkant van de trap en zaag de regels op maat. Bevestig de regels aan elkaar met houtschroeven en aan de muur met pluggen, schroeven en een schroefmachine. Let ook hier weer op dat het frame waterpas staat.

Stap 7: meet met de zweihaak de juiste hoek voor de deuren en eventueel het vaste paneel van je trapkast. Trek de hoek over op het materiaal waarvan je de deur gaat maken en zaag de platen op maat of laat dit ons doen. 

Stap 8: schroef het vaste paneel vanuit de trapkast aan het frame vast met houtschroeven.

Stap 9: zet de deur vast met scharnieren. Teken hiervoor eerst de hoogte af waar het scharnier op het frame komt. Om een kier te voorkomen, frees je eerst een stukje uit het frame op de plaats waar de scharnieren komen. De scharnieren bevestig je vervolgens met houtschroeven aan het frame en aan de deur.

Stap 10: vergeet niet een deurknop aan de deur te bevestigen. Je trapkast is klaar!
 

Klus je eigen trapkast

Tips:

 • Pas op dat je niet op plekken boort waar zich leidingen bevinden (elektra, gas, water). Met een speciale leidingdetector lokaliseer je aanwezige leidingen.

 • Als je zware spullen op de planken gaat plaatsen, is het verstandig onderling minder ruimte tussen de wandrails te laten. In dat geval heb je meer wandrails nodig.

 • Je kunt een wandrail ook eerst op één plek losjes vastzetten en dan pas de andere boorgaten aftekenen.

 • Bevestig het frame ook aan de grond als het om een brede trapkast gaat.

 • Informeer bij de Hubo bij jou in de buurt welke pluggen en schroeven je het beste kunt gebruiken. Holle wanden, gipsplaten en gasbeton vereisen speciale pluggen.

 • Lak de planken met beits om ze kras- en vochtbestendig te maken. 

 • Lak eventueel de deur en het vaste paneel in een kleur die bij de rest van je interieur past.

 • Vergeet ook niet voor een lamp en lichtpunt te zorgen om in de donkere trapkast voldoende te kunnen zien. Een lamp met sensor is fijn of kies voor draadloze kastverlichting als je geen stroom in je trapkast hebt.
   

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips en de juiste materialen om zelf een trapkast te maken. Succes!

Dit heb je nodig: