Naden en kieren dichten om energie te besparen

naden en kieren

Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Dit zorgt voor een hogere energierekening en voelt koud aan in huis. Extra stoken is niet de oplossing. Je kunt beter de naden en kieren in huis dichtmaken met tochtstrips, tochtband of ander materiaal.

Kieren bij deuren, ramen en kozijnen

Je kunt kieren tegenkomen bij deuren, ramen en kozijnen die open kunnen. Er kunnen ook kieren zitten op de aansluiting van kozijnen naar de gevel en onder vensterbanken. 

• Kieren in bewegende delen van deuren en ramen kun je dichtmaken met tochtband of tochtstrips. Tochtband is flexibel en zelfklevend. Tochtstrips zijn harde profielen van kunststof of metaal, met een flexibele rand van EPDM, EPT of PVC. 
• Voor de kier onder een buitendeur zijn tochtborstels (ook wel dorpelstrips genoemd) ideaal. Je kunt ze zelf op maat maken en met spijkers vastzetten. 
• Laat kieren onder binnendeuren in huis zitten: 2 cm vrije ruimte is nodig voor een goede ventilatie in huis. 
• Vul naden tussen kunststof- of aluminiumkozijnen en de gevel zowel aan de binnen- als buitenkant met elastische siliconenkit. Aan de binnenkant kun je daar eventueel een afwerklat overheen zetten en deze in een gewenste kleur schilderen. Grote gaten kun je ook vullen met metselmortel. 
• Vul naden tussen het houten kozijn en gevel aan de binnenzijde met elastische siliconenkit. Aan de binnenkant kun je daar eventueel een afwerklat overheen zetten en deze in een gewenste kleur schilderen. Je kunt ook overschilderbare acrylaatkit gebruiken. Deze is alleen niet elastisch en gaat eerder scheuren. Kit houten kozijnen aan de buitenkant niet dicht in de buitenmuur. Dit om houtrot te voorkomen. Gebruik voor naden aan de buitenzijde compriband. Dit is een speciaal PUschuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen. Of vul een naad van meer dan 15 mm met metselmortel. 
• Naden tussen het glas en het kunststof of aluminiumkozijn kun je dichten met een elastische siliconenkit in de juiste kleur. 
• Naden tussen het glas en het houten kozijn kun je dichten met een beglazingskit of watervaste acrylaatkit. Deze kitsoorten zijn overschilderbaar.

Naden aan binnenzijde van buitenmuur

Aan de binnenkant van de gevel kunnen naden zitten tussen gipsplaten. Ook in de aansluiting tussen de beganegrondvloer en de gevel, muren en plafond kunnen naden zitten. En in de hoeken tussen muren. 
• Je kunt deze naden vullen met een overschilderbare afdichtkit. 
• Standaard (niet-watervaste) acrylaatkit, butylkit en butyleenkit kun je alleen binnenshuis gebruiken. Deze kitsoorten zijn niet waterdicht en weinig elastisch. Ze zijn daardoor alleen geschikt voor naden en kieren die niet (veel) uitzetten of krimpen.

Naden aan buitenzijde van buitenmuur

Aan de buitenkant van de gevel kunnen naden zitten tussen de kozijnen en de muur. En tussen de gevelplaten. Ook kunnen er scheuren in het metselwerk zitten. 
• Kleine naden kun je vullen met elastische siliconenkit. 
• Voor naden die weinig uitzetten of krimpen kun je ook watervaste, overschilderbare acrylaatkit gebruiken. 
• Grotere spleten kun je vullen met vezelmateriaal of compriband. Dit is een speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen. Dek de spleten daarna af met een afdeklat of kunststof strip. 
• Scheuren in metselwerk kun je opvullen met cement. Raadpleeg een bouwkundige als je veel scheurvorming in de gevel hebt. Of als de scheuren groter worden.

Naden in het dak

In het dak kun je naden tegenkomen tussen dakplaten en in de nok van het dak. En in de aansluitingen van het dak op de muren. 
• Je kunt van binnenuit smalle naden vullen met overschilderbare afdichtkit. Bredere naden kun je vullen met vezelmateriaal. 
• Let ook op de doorvoeren van pijpen door het dak. De aansluiting met de dakpannen is waterdicht afgewerkt. Maar het gat in het dakbeschot daaronder kan zo ruim zijn, dat veel koude lucht naar binnen komt. Vul het gat in het dakbeschot op met vezelmateriaal. Kan de pijp heet worden (afvoer cv-ketel)? Gebruik dan alleen onbrandbaar en hittebestendig materiaal, zoals glaswol en steenwol.

Gaten bij leidingdoorvoeren

Zijn er gaten in de muur en vloer waar cv- en waterleidingen doorheen lopen? Dan kan ook daar warmte ontsnappen en tocht ontstaan. Maak deze openingen dicht met vezelmateriaal zoals glaswol of steenwol. Kleine openingen kun je afdichten met elastische siliconenkit.

Kieren bij luik kruipruimte

Gebruik voor het dichtmaken van kieren rond het luik van de kruipruimte tochtband of tochtstrips.

Brievenbus

Ook bij de brievenbus kunnen kieren zitten. Wil je af van de tocht door de brievenbus? Schroef dan aan de binnenkant een brievenbusborstel tegen de deur. Of hang een losse brievenbus naast je voordeur en maak de brievenbusspleet in de deur helemaal dicht.

Meterkast

In de meterkast zitten vaak kieren en leidingdoorvoeren. Maak deze dicht met vezelmateriaal of kit.

Hulp nodig?

Zoek jouw winkel

Dit heb je nodig: