Gordijnen en gordijnrails ophangen doe je zo

Je gordijnrails inclusief gordijnen ophangen is een fluitje van een cent. Zeker met het stappenplan van Hubo! Wacht daarom niet langer en start direct, dan zit jij er straks knus bij.

Gordijnen en gordijnrails ophangen doe je zo

Welke gordijnrails bevestigen?

Gordijnen ophangen doe je niet alleen voor de mooie aanblik, maar ook voor de privacy en de akoestiek in huis. Je kunt je gordijnrails bevestigen op of in het kozijn of op het plafond. Wij gaan in onderstaand stappenplan uit van de gordijnrails ophangen aan het plafond.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om de gordijnen op te hangen. Wij gaan hieronder uit van gordijnen die je moet ophangen met gordijnhaken en runners in een gordijnrails.
 

gordijnrails

Bepaal de lengte van de gordijnen en de gordijnrails voordat je ze gaat ophangen

Gordijnrails worden in een standaard afmeting geleverd. Voordat je je gordijnrails gaat ophangen, moet je dus de juiste lengte weten. De lengte is afhankelijk van de breedte van je raam of de geplooide breedte van het gordijn. De geplooide breedte van het gordijn is anders dan de breedte van het stof van je gordijn. In de meeste gevallen vind je de geplooide breedte op de verpakking van je gordijnen. Bij een enkelvoudige plooi is de benodigde breedte van het gordijn anderhalf tot twee keer de lengte van de rails. Bij een dubbele plooi is dat tweeënhalf keer de raillengte.

De breedte van je raamkozijn meet je op met een rolbandmaat. Tel hier aan beide zijden een marge van vijftien tot twintig centimeter bij op. De gordijnen vallen dan netjes over het raam in plaats van ervoor. Zo voorkom je ongewenste inkijk en lichtinval. Wil je dat de gordijnen in het kozijn vallen? Dan hoef je geen marge mee te rekenen. Met een ijzerzaag zaag je de gordijnrails eenvoudig op maat.

De lengte van de gordijnen bepaal je door vanaf de bovenkant van de gordijnrails tot de vloer of de vensterbank te meten. Trek van dat getal een paar centimeter af, om te voorkomen dat de gordijnen op de grond of vensterbank hangen. Met spelden of stofkrijt kun je de benodigde lengte eenvoudig op de gordijnen aftekenen. Kort de gordijnen daarna in.

Tip: is je benodigde lengte langer dan de lengte van je gordijnrails? Gebruik voor het bevestigen dan meerdere gordijnrails met een koppelstuk.
 

gordijn monteren

Je gordijnrails met gordijnen ophangen

Dit heb je nodig: gordijnrails met plooiband, runners, eindstoppen, gordijnhaken en klemmen / steunen, boormachine, steenboor (6 mm), schroefmachine, leidingzoeker, schroeven, pluggen, waterpas en een potlood.

Stap 1: schuif als eerste de runners in de rail. De laatste runner is een overschuifrunner. Draai op de uiteinden van de gordijnrails eindstoppen.

Stap 2: je kunt de gordijnrails bevestigen met klemmen of steunen. Plaats deze om de vijftig centimeter op de rails.

Stap 3: met een potlood markeer je de plek waar je de gordijnrails gaat bevestigen. Controleer met een waterpas of je het recht afgetekend hebt.

Stap 4: de gaten voor de gordijnrails boor je ook om de vijftig centimeter. Controleer eerst met een leidingzoeker of zich hier geen leidingen bevinden. Vervolgens kun je de gordijnrails met pluggen en schroeven bevestigen.

Stap 5: steek de gordijnhaken in de plooiband van de gordijnen. Houd dezelfde afstand tussen elke haak. Daarna steek je de gordijnhaken in de ogen van de runners. Hang de eerste gordijnhaak in de eindstop. Je gordijnen hangen!

Tips:

  • Per meter gordijnrails heb je zo’n tien runners nodig. Het aantal runners is hetzelfde als het aantal gordijnhaken min één.

  • Je gordijnrails buigen is niet nodig. Er bestaan ook gordijnrails met bochten.

  • Gebruik bij een gipsplafond holle wand pluggen.

Gordijnen

Hubo helpt

Gordijnen met gordijnrails ophangen? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen.