Zelf je kruipruimte isoleren? Zo doe je dat!

Veel woningen, en dan met name de oudere woningen, hebben een kruipruimte onder het huis. Deze kruipruimte is te bereiken via één of meerdere kruipluiken. Het is aan te raden om de kruipruimte te isoleren, omdat een kruipruimte de broedplaats is voor vocht en schimmels. Wil je zelf je kruipruimte isoleren? Wij zetten graag voor je uiteen waar je allemaal rekening mee moet houden.
 

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een kleine ruimte tussen de fundering van het huis en de vloer van de begane grond. Een kruipruimte is meestal tussen de 50 en 80 centimeter diep. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je er alleen maar doorheen kruipen. De functie van een kruipruimte is ervoor zorgen dat het huis beschermd blijft van onaangename verrassingen als hoog grondwater én voor het aanleggen van leidingen. 
 

Drie redenen om de kruipruimte te isoleren

Isolatie van de kruipruimte brengt meerdere voordelen voor jou en je woning mee:

1. Kosten besparend
Door de kruipruimte te isoleren, wordt het eenvoudiger om je woning warm te houden. Door de isolatie komt er minder koude lucht via de vloer het huis binnen, waardoor je minder hoeft te stoken. Met als resultaat lagere kosten wat betreft de energierekening.

2. Minder vocht en schimmels
De kruipruimte is een plek waar veel vocht is. Dit vocht kan zich, zeker in de wat oudere woningen, weleens een weg door de vloer van jouw woning vinden. Grijp je niet op tijd in? Dan kan dit vocht uiteindelijk zorgen voor schimmels of zelfs voor waterschade.

3. Minder kou in huis
Na isolatie van de kruipruimte wordt de vloer in je woning minder koud. Vooral in de winter is dit erg fijn. De isolatie houdt ook tocht tegen. 
 

Isolatie van de kruipruimte: de opties

Hoe de kruipruimte van je huis het beste geïsoleerd kan worden is grotendeels afhankelijk van de toegankelijkheid van de kruipruimte en of er sprake is van een vochtprobleem. Grofweg gezegd zijn er twee verschillende manieren om de kruipruimte te isoleren: het isoleren van de vloer en het isoleren van de grond. 
 

Isoleren van de vloer

Is de kruipruimte voldoende toegankelijk, oftewel kun je op zijn minst in de ruimte kruipen? Dan raden wij aan om de vloer te isoleren met oftewel isolatieplaten oftewel isolatiedekens. Het isolatiemateriaal is vaak al voorzien van een dampscherm, waardoor het vocht niet langer bij de vloer kan gaan condenseren.

Bepaal nauwkeurig hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. Kies voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde van minstens 3,3. Heb je vloerverwarming? Ga dan voor een Rd van 5.

Bij vloerisolatie breng je isolatieplaten of dekens tegen het plafond van de kruipruimte aan.

Zorg bij het aanbrengen voor zo min mogelijk naden en kieren, om een goede isolatie van je kruipruimte te garanderen.

Een andere vorm van vloerisolatie is het aanbrengen van een isolatieschuim, zoals pur, aan de onderkant van de vloer. Het gebruik van purschuim is veilig, mits het op de juiste manier wordt toegepast. Pur heeft bijzonder goede isolerende eigenschappen en is in gespoten vorm naadloos aan te brengen in de kruipruimte van woningen. Verwerk purschuim altijd volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De verwerking kan per soort/merk verschillend zijn.  

Tip: purschuim zet enorm uit. Spuit dus liever te weinig dan teveel. 
 

Isoleren van de grond

Is de kruipruimte onder je woning een stuk minder toegankelijk of is de kruipruimte erg vochtig? Dan wordt er qua kruipruimte isolatie vaak gekozen voor het isoleren van de grond. Dit betekent dat de kruipruimte (gedeeltelijk) opgevuld wordt met een licht isolatiemateriaal zoals isolatiechips, EPS parels of isolatieschelpen van polystyreen. Het voordeel van de kruipruimte op deze manier isoleren is dat het een relatief goedkope, doch uiterst efficiënte manier is.

Je kunt bodemisolatie zelf plaatsen. Je blaast en verdeelt de chips, parels of schelpen over de bodem van de kruipruimte. Zorg voor een laag van ongeveer 20 centimeter.
 

Advies nodig?

Wil je je kruipruimte graag zelf isoleren of twijfel je er nog over om een professioneel bedrijf in te schakelen? Bij Hubo denken we graag met je mee. Samen met jou gaan we op zoek naar de beste optie om jouw kruipruimte van isolatie te voorzien. Neem contact met ons op of kom langs bij een Hubo bij jou in de buurt.
 

Dit heb je nodig: