Sloten vervangen? Zo vervang je het cilinderslot van je deuren

ciliinderslot voordeur vervangen

Ben je je sleutel kwijtgeraakt, ben je verhuisd of is er ingebroken? Dan wordt het de hoogste tijd om je sloten te vervangen. Heeft het spoed? Dan kun je hiervoor een professionele slotenmaker inschakelen, maar anders is het een klusje dat je prima zelf kunt doen. Wij laten je stap voor stap zien hoe je het cilinderslot van je deur kunt vervangen. 

Wanneer moet ik mijn sloten vervangen?

Er zijn verschillende situaties die erom vragen dat de sloten vervangen worden:

 • Na inbraak
  Nadat er bij je ingebroken is, voel je jezelf niet meer veilig. Een logische stap is om dan de sloten van je huis te vervangen. Aan de ene kant omdat je sloten mogelijk geforceerd zijn en aan de andere kant omdat je sloten wilt hebben die inbrekers voorgoed buiten houden.
 • Sleutel kwijt
  Wanneer je de sleutel van de voordeur kwijtraakt is dat heel erg vervelend. Jij kunt je huis niet meer in, maar degene die je sleutel vindt wellicht wel. Zo snel mogelijk je slot of zelfs sloten vervangen is dan de beste optie.
 • Bij verhuizing
  Bij een verhuizing kan het zijn dat de vorige eigenaren of eventuele familieleden of vrienden van hen, de sleutel nog in hun bezit hebben. Geen fijn idee toch? Ben je verhuisd? Dan is het aan te raden om voor de zekerheid al je sloten te vervangen.
 • Bij slijtage
  Ook sloten slijten na verloop van tijd. Dit merk je bijvoorbeeld omdat je sleutels steeds lastiger kunt omdraaien in het slot en dat smeerolie niet meer helpt. Een goed moment om je sloten te vervangen.
Cilinderslot vervangen

Stap voor stap een cilinderslot vervangen

Het is niet altijd nodig om je complete slot te vervangen. Gaat het om een losse profielcilinder of een insteekslot, dan hoef je alleen het cilinderslot te vervangen. Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je de verschillende sloten kunt vervangen.
 

We maken hierbij onderscheid tussen: oplegslot met vaste cilinder, oplegslot met losse buitencilinder en insteekslot. 


Oplegslot met vaste cilinder

Een oplegslot is een slot dat op de deur wordt gemonteerd. Alleen de cilinder steekt door de deur heen.

1

Slot verwijderen

Bij een oplegslot vormen de cilinder en het slot één geheel. Het totale slot moet dus verwijderd worden. Verwijder de schroeven van het oude slot aan de voor- en zijkant van de deur. Trek vervolgens het slot volledig uit de deur.

2

Nieuw oplegslot

Plaats het nieuwe oplegslot. Heeft dit een andere maat? Steek dan met een 2. beitel wat hout weg, zodat het precies past.

3

Controleer de sluitkom

Meestal is het niet nodig om de sluitkom ook te vervangen. Vallen de dag- en nachtschoot van het nieuwe slot in de bestaande sluitkom? Dan is het goed. Komt dit niet overeen? Dan moet je de sluitkom wel vervangen.


Oplegslot met losse buitencilinder

In bovenstaand stappenplan hadden we het over een oplegslot met vaste buitencilinder. In dit stappenplan gaan we dieper in op het vervangen van een oplegslot met losse buitencilinder. Dit model bestaat uit meerdere elementen die aan elkaar gemonteerd moeten worden.

1

Verwijder de slotkast

Bij dit soort sloten, kun je de bestaande slotkast opnieuw gebruiken. Je hoeft dus alleen de cilinder te vervangen. Draai de schroeven los aan de binnen- en zijkant van de deur en verwijder de slotkast. De buitencilinder is nu zichtbaar. Schroef de cilinderplaat los en trek de buitencilinder, samen met de sierring, uit de deur.

2

Controleer de cilinderplaat

Controleer of de nieuwe cilinderplaat past. Past het niet helemaal? Teken dan de nieuwe plaat af op de deur en steek het hout weg met een scherpe beitel.

3

Plaats buitencilinder

Steek de nieuwe buitencilinder samen met de sierring door het bestaande boorgat in de deur.

4

Maak de cilinder op maat

Schuif de slotkast over de uitstekende cilinderlip en bepaal hoeveel deze ingekort moet worden, maar zorg ervoor dat de cilindertong 10 mm uitsteekt. Zaag de cilinder af met een ijzerzaag. Dit kan eenvoudig op één van de kerfjes.

5

Monteer de slotkast

Monteer de slotkast met twee schroeven. Controleer het slot. Werkt het naar behoren? Maak dan de slotkast volledig vast.


Insteekslot

Een insteekslot is het meest gebruikte deurslot. Het voordeel van een insteekslot is dat deze niet te zien is aan de buitenzijde van de deur. Bij een insteekslot hoef je alleen het cilinderslot te vervangen.

1

Verwijder slotschild

Verwijder eerst de slotschilden aan de voor- en achterkant van de deur.

2

Verwijder de borgbout

Daarna verwijder je de borgbout aan de zijkant van de deur.

3

Vervang de cilinder

Steek de sleutel in het slot en duw op de cilinder terwijl je de sleutel draait. Druk de cilinder uit het slot. Vervang de cilinder door een cilinder van hetzelfde type.

4

Nieuw cilinderslot

Draai het nieuwe cilinderslot open.

5

Monteer de borgmoer en slotschilden

Monteer de borgmoer en de slotschilden en je slot is vervangen.

cilinderslot vervangen

Hulp nodig? Kom naar een Hubo bij jou in de buurt

Wil je het cilinderslot van je deur vervangen of wil je ook de sloten van bijvoorbeeld je ramen vervangen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en het juiste gereedschap. Wij helpen je met een goed advies.