In 5 stappen een trampoline ingraven

Niets is leuker voor de kinderen dan een trampoline in de tuin. Je hebt bij een trampoline de keuze uit een trampoline op poten (met of zonder veiligheidsnet) en het ingraven van een trampoline. Wij vertellen je hoe je in vijf eenvoudige stappen een trampoline kunt ingraven in de grond.

In 5 stappen een trampoline ingraven

De voordelen van het ingraven van een trampoline

Een trampoline is een behoorlijke investering om je kinderen de tijd van hun leven te bezorgen. Om ervoor te zorgen dat de trampoline er ook voor jou als ouder aantrekkelijk uitziet, is ingraven de beste optie. Wij zetten de voordelen van het ingraven van een trampoline voor je op een rijtje:
 

  • Het ziet er mooier uit en je kijkt er moeiteloos overheen. Zo geniet je toch nog optimaal van je tuin.

  • Het is veiliger, omdat een trampoline in de grond minder hoog is bij een val. 

  • Een lage trampoline is ook toegankelijker voor kleine kinderen. 

  • De trampoline wordt als hij ingegraven is vaker betrokken bij andere buitenactiviteiten en spelletjes.
     

hond op trampoline

De trampoline ingraven in 5 stappen

Met dit stappenplan graaf je eenvoudig een trampoline in:

Stap 1: bepaal de plek in je tuin
Waar moet de trampoline straks komen? Heb je een grote achtertuin, dan heb je geluk. Heb je beperkt de ruimte in de achtertuin, dan moet je de juiste plek afwegen. Koop niet zomaar een afmeting trampoline, maar wees goed voorbereid op wat wel en niet op de door jou beoogde plek past. Een rechthoekige trampoline past bijvoorbeeld vaak beter in een kleinere achtertuin. 

Het is belangrijk dat er voldoende veilige ruimte rondom de trampoline is. Geen gevaarlijke hekjes in de buurt, vrij van tuindecoraties, niet in de buurt van een schutting, etc. Het beste is om bij het ingraven van de trampoline rekening te houden met een vrije ruimte van ongeveer 1,5 meter rondom de rand van de trampoline. Kinderen moeten onbezorgd en veilig kunnen springen. 

Jouw tuinsituatie bepaalt het uiteindelijke formaat van de trampoline. 

Stap 2: meten
De diameter van de trampoline bepaalt hoe diep en hoe breed het gat moet worden waarin je de trampoline gaat ingraven. Kijk hiervoor altijd naar de handleiding die bij je trampoline geleverd wordt. Het beste gebruik je de ring van de trampoline als mal om de grootte van het gat te bepalen. Over het algemeen geldt dat je bij een trampoline met een diameter van 270 cm een gat van 50 cm diep en met een diameter van 190 à 210 cm moet graven. 

Stap 3: graven
Wanneer de afgetekende plek van het gat goed zichtbaar is, kun je beginnen met graven.  Houd wel in je achterhoofd dat je het gat in een komvorm graaft. Het diepste punt komt dus in het midden en dan werk je gestaag naar de randen toe.

Je wilt natuurlijk niet dat er onkruid gaat groeien onder de trampoline. Om onkruid tegen te gaan, kun je worteldoek in het gat aanbrengen. 

Stap 4: de montage
Monteer het frame van de trampoline in het gat en controleer of je overal genoeg marge hebt. Het frame dien je goed te verankeren aan de grond. Bij een inground trampoline worden vaak haken en pinnen meegeleverd. Bij een flatground ligt de trampoline strak in de grond, waardoor deze verder niet meer hoeft te worden verankerd. 

Zit het frame helemaal waterpas? Monteer dan het springdoek conform de handleiding. Zorg ervoor dat je het springdoek vooraf altijd controleert op weeffouten of andere fabrieksfouten. Het is slim om het springdoek kruislings op te spannen. 

Tenslotte monteer je de beschermrand. Deze leg je over de veren heen. Heb je de rand goed op het frame liggen? Bevestig de rand dan aan het frame. Meestal doe je dit met de meegeleverde elastieken. 

Stap 5: testen maar
Controleer en test de trampoline voordat de kinderen hem in gebruik nemen. Spring zelf voorzichtig in het midden om te controleren of het gegraven gat diep genoeg is. Spring daarna steeds meer richting de rand, want ook daar moet je de bodem niet raken. Tijdens het springen voel je of het frame stabiel en vast genoeg staat.
 

trampoline tuin

Hubo helpt

Ben je voor het ingraven van een trampoline nog op zoek naar de benodigde materialen en gereedschappen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Van worteldoek en een kruiwagen tot een goede schep: wij hebben het allemaal in ons uitgebreide assortiment.