Zo kun je je eigen schuifdeurkast maken

Heb je schuine wanden op zolder? Van deze ‘loze’ ruimte kun je zelf eenvoudig een praktische schuifdeurkast maken. Op deze manier kun je heel veel spullen netjes opbergen. Benut je ruimte optimaal door onderstaand stappenplan te volgen.

Zo kun je je eigen schuifdeurkast maken

Zo begin je: meten is weten

Meet de ruimte op waar je de schuifdeurkast gaat maken. Meet de breedte en de lengte en bedenk hoeveel MDF-platen je hiervoor nodig hebt. Hoeveel deurtjes wil je in de schuifdeurkast maken? Vaak wordt er met drie schuifdeuren gewerkt. Reken een overlap van de deurtjes van ongeveer tien centimeter en zaag ze daarna op maat. Of laat ze op maat zagen!

Tip: je kunt het beste eerst de schuifdeurtjes schilderen voordat je de schuifdeurkast gaat maken.

schuifdeurkast

Aan de slag: je schuifdeurkast maken

Dit heb je nodig: MDF-platen, schuifdeurrails, ijzerzaag, handzaag, 18 x 69 mm vurenhouten lat, dakbeugels, 20 mm schroeven, boormachine, metaalboor, verzinkboor, waterpas en 2 geleide wieltjes per deurtje.

Stap 1: met de ijzerzaag zaag je de twee schuifdeurrails waar de deurtjes door schuiven op maat. Zaag ook een vurenhouten lat in dezelfde lengte met een handzaag.

Stap 2: de helft van de dakbeugels schroef je aan de achterkant van een gordingbalk van het dak vast. Verspreid de dakbeugels gelijkmatig over de balk en op één lijn. Houd ongeveer een onderlinge afstand van vijftig centimeter aan. Gebruik schroeven van twintig millimeter om de dakbeugels te monteren.

Stap 3: schroef de andere helft van de dakbeugels op dezelfde afstanden op de vurenhouten lat.

Stap 4: boor gaatjes in de platte kant van de rails. Doe dit om de dertig tot vijftig centimeter. Daarna schroef je beide schuifdeurrails op de onderkant van de vurenhouten lat. Laat de schroeven goed verzinken. Houd een tussenruimte van zes millimeter tussen de twee schuifdeurrails vrij. 

Stap 5: de beugels van de lat maak je losjes vast aan de beugels op de gordingbalk. Controleer met een waterpas of de lat recht hangt en draai de bouten dan goed vast.

Stap 6: monteer met de schroeven twee geleide wieltjes aan de achterkant van elke MDF-plaat op vijf centimeter van de zijkant van het paneel.

Stap 7: hang als eerste de achterste panelen en dan het voorste paneel in de rails. Met de stelbouten aan de achterkant van de geleide wieltjes kun je de deurtjes loodrecht hangen.

Stap 8: sluit de deurtjes en plaats de ondergeleiders op tien centimeter van de zijkant.

Stap 9: schroef op het eerste en laatste deurtje aan de achterkant een deurstopper op tweeënvijftig millimeter van de zijkant.

Stap 10: nu kun je nog handgrepen op de deurtjes monteren of openingen maken om met je duim de deurtjes te openen.

Tip: kies MDF-platen van minimaal zestien millimeter dik. Dunnere platen kunnen kromtrekken.
 

schuifdeurkast

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor extra tips, de juiste materialen en advies op maat. Wij helpen je de perfecte schuifdeurkast op maat te maken. Hubo is dé doe-het-zelf specialist van Nederland! Heb je een vraag? Kom langs of neem contact op.
 

Dit heb je nodig: