Een trap snel schuren, verven en schilderen met deze tips

Een geverfde trap heeft na verloop van tijd een nieuwe lik verf nodig. Of misschien ben je de kleur beu en is het tijd voor iets nieuws? Met onderstaande tips en het stappenplan van Hubo kun jij je trap verven, schilderen en schuren als een pro.

Een trap snel schuren, verven en schilderen met deze tips

Met welke verf ga je je trap verven?

Je kunt het beste watergedragen acrylverf gebruiken om een trap te schilderen. Deze verf is extra hard en minder schadelijk voor het milieu. Daardoor is je trap beschermd tegen beschadigingen en krassen.
 

trap verven

Zo bereid je je voor

Wanneer je goed voorbereid bent, is het verven van je trap nog sneller gebeurd. Allereerst zorg je voor beschermende kleding voor jezelf, vooral wanneer je de trap gaat schuren. Denk hierbij aan een stofmasker en een veiligheidsbril.

Vervolgens bereid je de ruimte voor. Dek de vloer af met stucloper en plak de randen van de trap af met Frogtape of andere afplaktape. Plak ook de stopcontacten af om ze te beschermen tegen het stof. Vul nu een emmer met lauw water en ontvetter. Op de verpakking van de ontvetter zie je welke verhouding aanbevolen wordt. Met een spons ontvet je de trap van boven naar beneden. 

Ga je de trapleuning tegelijk met de trap schilderen? Ontvet deze dan ook. Poets alles na met schoon water en laat het goed drogen. Eventuele gaten in de trap vul je op met de juiste vuller. Strijk het glad met een plamuurmes en laat het uitharden.

Tips: 

 • Let op dat er geen water in de naden blijft staan. Ook deze moeten droog zijn.

 • Grotere gaten vul je in meerdere lagen van een millimeter dik op. Met snelplamuur kun je in een paar uur meerdere lagen aanbrengen.

 • Laat tape nooit te lang zitten. Breng deze dus pas kort voordat je de trap gaat schuren en verven aan.

 • Zit er nog tapijt op je trap? Maak dit dan goed nat met een sopje van water en zeep, laat een aantal uren intrekken en trek het tapijt daarna los. Lijmresten verwijder je met een plamuurmes.
   

trap schuren

En dan nu de trap schuren en verven

Dit heb je nodig: schuurmachine en schuurpapier, stofzuiger, St Marc, acrylaatkit, grondverf, verf in de juiste kleur, kwast voor acrylverf, verfroller voor acrylverf, roerhoutje, verfbak en een verfkrabber.

Stap 1: eerst ga je de trap schuren. Dat kan met de hand of met een schuurmachine. Zuig het stof daarna op of verwijder het met een zachte borstel en een vochtige doek. Loszittende stukken verf verwijder je met een verfkrabber.

Stap 2: ontvet de trap nog een keer en laat hem goed drogen.

Stap 3: kit van boven naar onder de open voegen van de trap dicht. Strijk af met een natte spons voor een strak resultaat en laat het geheel goed drogen.

Stap 4: een trap die je voor de eerste keer gaat schilderen, geef je eerst een laag grondverf. Na vijf uur kun je op sokken over de grondverf lopen. 

Stap 5: schuur de trap nogmaals met fijn schuurpapier en verwijder het stof met een vochtige doek.

Stap 6: nu kun je de trap gaan verven. Verf eerst de delen waar je niet op loopt en de trapleuning. Als laatste ga je de bovenkant en voorkant van de treden van de trap schilderen. Met een kwast verf je eerst de randen en de hoeken, met een kleine roller daarna de grotere oppervlakken. Roer de verf goed door voordat je begint!

Stap 7: haal de tape direct na het schilderen weg. Wacht niet te lang, want dan beschadig je de verf of muur mogelijk. Er is ook speciale sensitive afplaktape als je zeker wilt weten dat de ondergrond niet beschadigt.

Stap 8: breng eventueel een tweede laag verf aan als de eerste laag niet dekkend was. Doe dit pas als de eerste laag goed droog is, na ongeveer 24 uur. Breng hiervoor opnieuw tape aan en schuur opnieuw met fijn schuurpapier.

Stap 9: loop de eerste dagen alleen op sokken op de trap. Een week na het schilderen mag je weer met schoenen op de trap lopen.

Tips: 

 • Gebruik fijn schuurpapier (korrel 320) als de trap glad is. Gebruik grof schuurpapier (korrel 80) als de trap grof geschilderd of sterk vervuild of beschadigd is. Schuur nog een keer na met middelgrof schuurpapier (korrel 120).

 • Kies een donkere kleur kit en grijze grondverf als je de trap ook donker gaat verven.

 • Heb je de trap echt iedere dag nodig, omdat je bijvoorbeeld nergens anders kunt slapen? Sla dan steeds een trede over als je de trap gaat verven. De volgende dag verf je de andere treden.

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval.
   

trap lakken

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor het juiste verfgereedschap en meer tips.