Verven over behang: hier moet je rekening mee houden

Vind je het behang in je slaapkamer niet meer mooi? Maar heb je geen zin om je behang te verwijderen en is opnieuw behangen ook geen optie? Verven over behang is gelukkig wel een optie!

Verven over behang: hier moet je rekening mee houden

Kun je verven over ieder type behang?

Je kunt niet verven over alle soorten behang. Vinylbehang bevat weekmakers. Deze kunnen ervoor zorgen dat de verf op je behang na verloop van tijd kleverig wordt. Afwasbaar behang kun je ook niet verven. Dit behang heeft een kunststof toplaag die ervoor zorgt dat de verf niet goed hecht. Glasvliesbehang en glasweefselbehang zijn speciaal gemaakt om overheen te verven.

Tip: twijfel je welk type behang je hebt? Test de verf dan eerst op een klein stukje behang uit en wacht het resultaat af.
 

muur verven

Vergeet dit niet voordat je begint

Je kunt alleen verven over behang als het behang goed vastzit. Zitten er stukken los? Lijm deze dan eerst vast met behanglijm. Breng genoeg lijm aan, maar veeg overtollige lijm direct weg.

Bereid daarna de ruimte voor. Maak de wand die je gaat verven zo vrij als het kan. Haal gordijnen, stopcontacten en plinten weg als dat mogelijk is. Schakel de stroom uit in de meterkast om eventuele stopcontacten te verwijderen. Controleer met een spanningzoeker of het gelukt is. 

Leg stucloper op de grond en plak de randen van de muur die je gaat verven af met afplaktape. Denk ook aan vaste plinten, het binnenwerk van stopcontacten, deurkozijnen en het plafond. Probeer zo recht mogelijk te plakken, zodat je na het verven geen behang meer ziet. Zorg daarnaast voor een goed geventileerde ruimte.
 

muur verven

Aan de slag: verven over je behang

Dit heb je nodig: spons, emmer, ontvetter, Alabastine allesvuller, plamuurmes, muurverf, roerhoutje, verfbak, kwast en een verfroller.

Stap 1: maak het behang schoon met een lichtvochtige spons en een sopje van warm water met ontvetter in de juiste verhouding.

Stap 2: kom je gaatjes van spijkers of schroeven tegen in het behang? Vul deze dan op met allesvuller.

Stap 3: roer de verf goed door en giet een deel in de verfbak. Verf eerst de hoeken en randen met een kwast. Pak daarna de verfroller om te verven over de rest van het behang. Rol eerst in verticale banen, vervolgens in horizontale banen en dan weer in verticale banen. Stop niet abrupt maar probeer de banen mooi in elkaar over te laten lopen.

Stap 4: is de verf nog niet helemaal dekkend? Zie je na het verven het behang nog door de verf heen? Breng dan na minstens 24 uur een extra laag verf aan. 

Stap 5: verwijder de tape als de verf nog nat is. 

Stap 6: 24 uur na het verven over je behang kun je je muur zo vol hangen als je leuk vindt!
 

muur verven

Tips

  • Loszittende haren in de kwast raak je snel kwijt door met de kwast over grof schuurpapier te strijken. Losse pluisjes aan de roller raak je kwijt door met afplaktape over de roller te gaan.
  • Zie je na het verven over het behang blaasjes ontstaan? Bij papierbehang komt dit vaak voor. Wacht eerst of ze automatisch verdwijnen als de muurverf droog is. Blijf je de blaasjes zien? Snijd ze dan voorzichtig in de lengte open met een afbreekmes. Breng voorzichtig wat lijm aan in de opening en druk de opening weer dicht.
  • Kit de naad tussen het plafond en de muur met acrylaatkit voor een extra mooi resultaat.
  • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.
  • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
     

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.