Een rolgordijn eenvoudig zelf ophangen

Rolgordijnen zijn erg prettig in het gebruik. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten. Met behulp van onderstaand stappenplan is een rolgordijn ophangen een fluitje van een cent.

Een rolgordijn eenvoudig zelf ophangen

In of op de dag je rolgordijn ophangen?

Wij spreken vaak over een rolgordijn ophangen ‘in de dag’ of ‘op de dag’. Wat bedoelen wij daar nu eigenlijk mee? Een rolgordijn dat ‘in de dag’ hangt, hangt in of tussen het kozijn. Een rolgordijn dat ‘op de dag’ hangt, hangt over het raamkozijn heen, dus boven het kozijn of aan het plafond. Wanneer kies je nu voor ‘in de dag’ of ‘op de dag’? Wanneer je HR++ glas hebt, is het verstandig om je rolgordijn ‘op de dag’ op te hangen. De warmte kan dan namelijk beter weg. Er zit dan meer afstand tussen het glas en het rolgordijn, waardoor de kans op een zogenaamde thermische breuk kleiner is. Bij een thermische breuk breekt het glas op een bijzondere manier, ten gevolge van temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas.
 

rolgordijn

Bereid je voor

Maak allereerst het rolgordijn op maat. Meet de maten binnenin het kozijn als je je rolgordijn ‘in de dag’ hangt. Meet van de buitenkant van de steun tot de buitenkant van de steun en doe dit op drie verschillende hoogtes binnenin het kozijn. Neem de kleinst gemeten maat als leidraad. Trek hier voor de stof nog drie centimeter vanaf. Meet daarna de hoogte van het kozijn. 

Rol vervolgens het rolgordijn uit op een schone, droge en vlakke ondergrond. Haal het gordijnstof uit de rolgordijnbuis. Probeer vouwen te voorkomen! Met een potlood en liniaal teken je nu de juiste breedte en lengte af op de stof. Knip daarna het stof netjes op maat.

Nu ga je de rolgordijnbuis inkorten. Ga hierbij weer uit van de kleinst gemeten maat. Plak een stuk schilderstape op de juiste lengte op de buis, zodat je deze daarna gemakkelijk kunt afzagen met een ijzerzaag. Schuif het stof terug in de inkeping van de buis en rol het rolgordijn recht op. Zaag ook de onderlat met een ijzerzaag op maat en schuif deze terug in de zoom van het gordijnstof.

Tip: je kunt ervoor kiezen om het rolgordijn voor of achter de buis door te laten rollen.
 

rolgordijn

Je rolgordijn ophangen

Dit heb je nodig: rolgordijn inclusief kettingmechanisme, waterpas, accuboormachine en schroeven

Stap 1: verwijder de tape op de achterkant van de steunen. Plak de steunen op de gewenste plek bij het raamkozijn. Hang ze iets van het raam af, zodat het rolgordijn straks nog goed kan rollen. Controleer met een waterpas of ze recht zitten.

Stap 2: schroef de steunen vast.

Stap 3: eerst klik je de kant met de ketting in de steun. Vervolgens klik je de andere kant in de andere steun. Druk hiervoor de eindplug iets in.

Stap 4: als laatste kun je de kettinghouder vastschroeven, maar dat hoeft niet.
Tip: controleer altijd of de ondergrond vlak en waterpas is en of deze het rolgordijn kan dragen.

Tip: controleer altijd of de ondergrond vlak en waterpas is en of deze het rolgordijn kan dragen.
 

rolgordijn

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie over een rolgordijn ophangen.