Een muur schuren en gladmaken met de hand of een schuurmachine

Je muur schuren en gladmaken is zo gepiept. Zeker met het stappenplan van Hubo. Na het volgen van onderstaande stappen is jouw muur klaar om te verven, met gegarandeerd een strak resultaat!

Een muur schuren en gladmaken met de hand of een schuurmachine

Kun je elke muur schuren?

Je kunt een muur schuren die droog is en voorzien is van bijvoorbeeld grof stucwerk (spachtelputz), granol, gipsplaat, structuurverf of glasvezelbehang. Door zelf je muur glad te maken, is een stukadoor niet meer nodig. Zeg maar dag tegen die spachtelputz!
 

Zo begin je

Tref een aantal voorbereidingen voordat je de muur begint te schuren:
 

 • Dek de vloer af met stucloper.

 • Maak de muur die je gaat schuren zo vrij als het kan. Haal ook gordijnen, stopcontacten en plinten weg als dat mogelijk is.

 • Schakel de stroom uit in de meterkast om eventuele stopcontacten te verwijderen. Controleer met een spanningzoeker of het gelukt is.

 • Maak gaten en scheuren dieper dan twee millimeter met plamuur en een plamuurmes dicht en steek grove oneffenheden weg.

 • Behandel eventuele roet- of vochtplekken met isoleermiddel.

 • Een poederige of korrelige ondergrond behandel je met voorstrijk fixeermiddel.

 • Bij een zuigende ondergrond breng je een laag sneldrogende voorstrijk aan.

 • Een geschilderde ondergrond schuur je lichtjes.
   

Een muur schuren

Je muur gladmaken

Dit heb je nodig: stofzuiger, ontvetter, emmer, spons, afplaktape, ladder, stucpasta, troffel, metalen plakspaan, schuurpapier (P180 of fijner), handschuurblok en een zachte borstel.

Stap 1: met een stofzuiger verwijder je stof en loszittende deeltjes van de muur.

Stap 2: ontvet de muur met een sopje van lauw water en ontvetter in de juiste verhouding. Wacht tot de muur weer droog is.

Stap 3: plak de randen van de muur af met afplaktape. Denk aan vaste plinten, het binnenwerk van de stopcontacten, deurkozijnen en het plafond.

Stap 4: roer de stucpasta door. Schep deze met een troffel op de plakspaan. Breng nu met een rustige, waaierende beweging de stucpasta op de muur aan. Zorg dat de stucpasta gelijkmatig verdeeld wordt. Laat de stucpasta 24 uur drogen.

Stap 5: breng eventueel een tweede laag stucpasta aan. Laat ook deze 24 uur drogen.

Stap 6: nu kun je de muur schuren met een handschuurblok en het schuurpapier. Gebruik eventueel een schuurmachine om de muur te schuren.

Stap 7: maak de muur stofvrij met een zachte borstel en klaar is de gladde muur! Ga je hierna de muur verven? Gebruik dan eerst een voorstrijkmiddel om het zuigen van de ondergrond tegen te gaan.

Tips

 • Een muur met spachtelputz reinigen doe je door met een sopje van heet water en sierpleisterreiniger en een borstel flink te boenen.

 • Hoe vaker je met de plakspaan over de stucpasta strijkt, hoe strakker het resultaat wordt.

 • Zorg dat je binnen twintig minuten alle stucpasta op de muur hebt.
   

muur gladmaken

Gebruik je Alabastine MuurGlad?

Volg dan eveneens stap 1 tot en met 3 uit bovenstaand stappenplan en ga als volgt verder:

Stap 4: roer de MuurGlad goed door. Breng dit vanuit de emmer rustig met een muurgladroller op de muur aan. Rol eerst in verticale banen, dan in horizontale banen en tot slot weer in verticale banen. Rol steeds een oppervlak van maximaal drie vierkante meter.

Stap 5: zorg ervoor dat je de muur binnen dertig minuten gladstrijkt met de muurgladstrijker. Strijk eerst de onderste meter van de muur van onder naar boven in verticale banen. Zet zo min mogelijk kracht met de strijker. Strijk vervolgens de hele muur in verticale banen van boven naar beneden.

Stap 6: na zes uur kun je een volgende laag aanbrengen als dat nodig is. Zijn er nog oneffenheden? Dan kun je de muur schuren met fijn schuurpapier. Ga je de muur verven? In combinatie met MuurGlad is een voorstrijkmiddel niet nodig.
 

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie over het gladmaken en schuren van je muur.

Dit heb je nodig: