Klemt de deur? Zo kun je je deur inkorten en schaven

Ga je een nieuwe vloer leggen en leg of plak je die over je huidige vloer heen? Houd er dan rekening mee dat je deuren daarna niet meer passen. Of klemt je deur nu? Om ervoor te zorgen dat je hem open en dicht kunt blijven doen, kun je zelf je deur inkorten.

Klemt de deur? Zo kun je je deur inkorten en schaven

Hoeveel kun je een deur inkorten?

Het verschilt per deur hoeveel je deze kunt inkorten. Gemiddeld kun je aan de bovenkant maximaal tien millimeter van een stompe deur schaven en aan de onderkant maximaal tien tot twintig millimeter. Dit kan echter per deur verschillen, dus kijk dit goed na. Bij sommige deuren is vijf millimeter het maximum en bij andere deuren zelfs zestig millimeter!

Kun je de deur minder ver inkorten dan je zou willen? Er zijn ook zogenaamde scharnieren met een oploopkant. Deze tillen de deur op wanneer hij opengaat. Daardoor is je deur inkorten wellicht niet nodig.
 

deur inkorten

Zo begin je: meten is weten

Voordat je de deur gaat inkorten, dien je natuurlijk te weten hoeveel je van de deur moet schaven. Meet hiervoor de afstand van de bovenkant van de vloer of dorpel tot aan de onderkant van de bovenlat van het deurkozijn. Dit noemen we de binnenhoogte van het ‘deurgat’, ofwel de kozijnsponning. Meet zowel links als rechts om te controleren of het kozijn niet scheef is.

Trek van deze maat vijf millimeter speling af, die je aan de boven- en onderzijde bij je deur nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat de deur niet klemt. Leg de deur vervolgens op een stevige werkbank of twee schragen en ga aan de slag!

Tip: controleer ook meteen of je scharnieren nog stevig en goed genoeg zijn of dat deze aan vervanging toe zijn.
 

deur schaven

De deur schaven of zagen

Dit heb je nodig: winkelhaak, potlood, rolbandmaat, cirkelzaag, schaaf, schuurpapier en een waterpas.

Stap 1: teken op de deur de nieuwe lengte af. Meet hiervoor vanaf de bovenkant van de deur de gewenste maat en trek met behulp van een winkelhaak een haakse zaaglijn.

Stap 2: zaag het afgetekende deel van de deur af. Met een schaaf en schuurpapier maak je de deur aan de onderzijde weer glad. Schuur de scherpe kanten een klein stukje schuin af, zodat de deur straks niet klemt. Je kunt de deur ook schaven in plaats van zagen. Controleer steeds met een waterpas of je recht schaaft.

Stap 3: daarna kun je de deur weer terug in de scharnieren hangen.
Tip: zet je werkbank of schragen op de juiste hoogte om in een ergonomische houding te kunnen werken.

Tip: zet je werkbank of schragen op de juiste hoogte om in een ergonomische houding te kunnen werken.
 

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie en de juiste materialen om je deur te schaven of zagen. Wij staan voor je klaar met advies op maat en extra tips om je deur inkorten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wij denken met je mee. Er is bovendien altijd een Hubo bij jou in de buurt. Hubo staat klaar voor iedereen die klushulp nodig heeft.

Dit heb je nodig: