Zelf kunstgras leggen? Wij vertellen je stap voor stap hoe!

Gras krijgt in de tuin vaak een heleboel te verduren. Denk aan spelende kinderen, verschillende weersomstandigheden, veel zon of net veel schaduw. Kunstgras kan dan echt de uitkomst bieden. Zelf je kunstgras leggen? Wij vertellen je hoe je stap voor stap kunstgras aanlegt.

Zelf kunstgras leggen? Wij vertellen je stap voor stap hoe!

De voordelen van kunstgras

Ben je nog niet helemaal overtuigd van een kunstgras gazon? Wij zetten de belangrijkste voordelen van kunstgras graag voor je uiteen:
 

  • Eén van de belangrijkste voordelen van kunstgras is dat je nooit meer hoeft te maaien, te sproeien, te verticuteren en te bemesten.

  • Geen problemen meer met teveel zon of schaduw.

  • Bestand tegen alle weersomstandigheden.

  • Zeer geschikt voor spelende kinderen en de bijbehorende speeltoestellen.

  • UV bestendig, kleurvast en milieuvriendelijk. 

  • Heel onderhoudsvriendelijk en een lange levensduur. 

  • Kunstgras kun je eenvoudig zelf aanleggen.
     

kunstgras aanleggen

Kunstgras aanleggen: een stappenplan

Met behulp van onderstaand stappenplan kun je als doe-het-zelver eenvoudig zelf je kunstgras leggen. 

Stap 1: oud gras verwijderen
Komt het kunstgras te liggen op een plek waar nu gras ligt? Begin dan met het verwijderen van het oude gras. Graaf het oude gras ongeveer tien centimeter diep uit. 

Stap 2: de grond voorbereiden 
In de tweede stap ga je de grond voorbereiden voor het kunstgras. Breng een laag van ongeveer negen centimeter ophoogzand of bestratingszand aan. Verspreid het zand eenvoudig met een tuinspade en egaliseer met een hark. 

Stap 3: de grond egaliseren 
Egaliseer de ondergrond. Heb je een trilplaat tot je beschikking? Gebruik deze dan.  Egaliseer de ondergrond anders met een houten lat. 

Stap 4: gronddoek leggen
Het gronddoek leggen is ook een belangrijke stap bij het aanleggen van kunstgras. Leg het geovlies/stabilisatiedoek op het zandbed. Zet in de hoeken eventueel vast met kunstgrashaken. Op deze manier voorkom je dat er wortels of onkruid doorkomen én dat er geen deuken in het kunstgras komen wanneer er op gespeeld wordt. 

Stap 5: het kunstgras leggen
Na een goede voorbereiding wordt het nu de hoogste tijd om het kunstgras te gaan leggen. Maar hoe leg je kunstgras nou eigenlijk? Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Moet je meerdere stukken kunstgras aan elkaar verlijmen of naast elkaar leggen? Let dan op dat je rekening houdt met de vleug. De vleug is de richting waarin de grassprieten staan. Deze vleug moet dus van alle rollen kunstgras in dezelfde richting liggen. 

Stap 6: naden snijden 
Kunstgras op rol is altijd vier meter breed. Wanneer de oppervlakte van het te leggen kunstgras breder is dan vier meter, krijg je een naad. Snijd bij het leggen van meerdere banen kunstgras het kunstgras bij. Sla de rand om en snijd de juiste maat af. Meestal is dit twee à drie centimeter van de rand. Is de maat goed? Plak dan vervolgens de tape op het grondzeil. Laat de folie er nog wel op zitten. 

Stap 7: kunstgras vastplakken 
Is het kunstgras helemaal op maat? Haal dan de folie van de tape en plak de randen zo stevig mogelijk vast aan de tape. Druk het extra stevig aan door met je voeten voorzichtig over de randen te lopen. 

Stap 8: snijd het kunstgras
Vaak komt het kunstgras qua afmetingen niet helemaal goed uit bij obstakels als muren, je terras, een plantenborder, o.i.d. Je kunt het kunstgras eenvoudig bijsnijden door het strak tegen het obstakel te plaatsen en dan met een stanleymes het teveel aan gras strak af te snijden. 

Stap 9: vastslaan met haken 
Je kunstgras ligt. Om het kunstgras vast te zetten, gebruik je speciale kunstgras haken. Sla de haken om de 50 centimeter langs de randen in jouw kunstgras. 

Stap 10: het kunstgras opborstelen 
En bij de tiende stap zijn we bij de laatste stap aangekomen wat betreft het leggen van kunstgras. Omdat kunstgras op rol geleverd wordt, is het plat. Borstel je kunstgrasmat met een speciale kunstgrasbezem of een andere harde bezem op. Jouw kunstgrasveld ziet er tiptop in orde uit. 
 

kunstgras

Kom naar Hubo

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor een groot assortiment materialen en gereedschappen. Waaronder materialen en gereedschappen voor het leggen van kunstgras. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers.