Met cement beton maken om te storten: zo moet dat

Heb je een kleine hoeveelheid beton met cement nodig? Dat kun je gemakkelijk zelf maken. Beton maken om bijvoorbeeld een muur mee te voegen of om de fundering van een kleine ruimte vol beton te storten doe je zelf met behulp van onderstaand stappenplan.

Met cement beton maken om te storten: zo moet dat

Waaruit bestaat beton?

Heb je beton voor het storten van een betonvloer nodig? Dan gaat dit al snel over meerdere kubieke meters. In dat geval kun je er ook voor kiezen om je beton te bestellen en met een betonwagen te laten bezorgen. Gaat het om minder dan een halve kubieke meter? Dan kun je prima zelf je beton met cement maken, zodat je binnenkort al kunt beginnen met beton storten.

Beton bestaat uit vier grondstoffen. Er is een handig ezelsbruggetje om te onthouden in welke verhouding je de grondstoffen moet mengen. Dat is de 1-2-3-verhouding: 1 deel cement, 2 delen betonzand, 3 delen grind (alles berekend in kilogram). Voeg daar nog 0,5 deel schoon leidingwater aan toe en je hebt een goede basis om beton te maken. Heb je normaal beton nodig? Dan volstaat Portland cement of lichter gekleurd hoogovencement. Wat betreft het zand om beton mee te maken, kies je bijvoorbeeld voor scherpzand of rijnzand en voor het grind is een korrelgrootte van 4/16 of 4/32 goed. Wij adviseren je graag over goede grondstoffen om jouw beton mee te maken.
 

cement

In 3 stappen beton maken om te storten

Dit heb je nodig: cement, betonzand, grind, water, betonmenger en een speciekuip.

Stap 1: meng het zand en grind met een betonmenger in de speciekuip.

Stap 2: voeg het cement toe en mix het geheel totdat je een egale kleur krijgt.

Stap 3: voeg beetje bij beetje het water toe en mix totdat er geen klontjes meer in het mengsel zitten.

Tips: 

  • Heb je te veel water toegevoegd? Voeg dan ook meer van de andere grondstoffen toe in de 1-2-3-verhouding zoals hierboven genoemd.
  • Vind je zelf beton met cement maken te veel moeite? Koop dan kant-en-klare zakken beton waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Op de zak staat vermeld hoeveel water je toe moet voegen om het beton te maken.
  • Zet je materialen en grondstoffen dicht bij elkaar, zodat je niet zo veel hoeft te sjouwen. Gebruik eventueel een kruiwagen om het te vergemakkelijken.


Je kunt ook een betonmolen gebruiken om het beton te maken:

Stap 1: doe eerst iets minder dan de helft van het benodigde water in de betonmolen, samen met de helft van het grind. 

Stap 2: voeg een paar tellen later het cement toe en de helft van het zand. Laat de betonmolen een tijdje draaien.

Stap 3: tot slot voeg je de overige grondstoffen toe. Voeg extra water toe als de consistentie van het beton nog niet optimaal is.

Tip:
zorg ervoor dat de betonmolen altijd schoon is. Na afloop van het beton maken, maak je de betonmolen weer schoon door een emmer grind en een emmer water in de betonmolen te gooien en dit een tijdje te laten draaien.
 

cement

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips.