Een tussenwand of voorzetwand plaatsen met een metalen frame

Wil je snel en goedkoop een voorzetwand of tussenwand plaatsen die je later altijd weer gemakkelijk kunt afbreken? Een wand plaatsen met gipsplaten is een slim, lichtgewicht alternatief voor een zware, tijdrovende bakstenen muur. Lees hieronder hoe je dit doet!

tussenwand

Bereid je voor

Voordat je de voorzetwand of tussenwand gaat plaatsen, ga je allereerst de plaats bepalen. Dit doe je met behulp van een slaglijnmolen. Daarmee trek je een loodrechte lijn op de plek op de vloer waar je een muurtje wilt plaatsen. De lijn trek je van muur tot muur. Komt er ook een deur in de wand? Markeer hier dan de plek voor.

Bereken vervolgens hoeveel gipsplaten je nodig hebt om de tussenwand te plaatsen. Vermenigvuldig de lengte met de breedte van de toekomstige wand om het oppervlak te berekenen. Reken daarna uit hoeveel gipsplaten je hiervoor nodig hebt. Gipsplaten zijn standaard zestig centimeter breed en in verschillende lengtes verkrijgbaar.

Tips:

 • Gipsplaten kunnen snel breken. Een gipswand plaatsen kun je dan ook het beste samen met iemand doen.

 • Er zijn ook speciale gipsplaten voor bijvoorbeeld vochtige ruimtes.
   

tussenwand plaatsen

De wand plaatsen met een metalen frame

Dit heb je nodig: metalen staanders en liggers, rolbandmaat, blikschaar, leidingzoeker, schroeven, accuboormachine, waterpas, afbreekmes, gipsplaatschroeven en een gipsplaatbit.

Stap 1: meet de lengte van muur naar muur. Teken deze lengte op de metalen liggers af en knip ze op maat met een blikschaar.

Stap 2: schroef de liggers op de vloer vast. Gebruik om de vijfenzeventig centimeter een schroef. Vergeet niet om eerst met een leidingzoeker te controleren of er geen leidingen op deze plek in de muur lopen.

Stap 3: ga aan de slag met de staanders die tegen de muur komen. Knip ook deze met een blikschaar op maat en teken met behulp van een waterpas een loodrechte lijn op de muur. Zet de staanders in de vloerligger en schroef daarna de staanders tegen de muur.

Stap 4: plaats nu de losse staanders met de open zijdes naar elkaar toe. Het midden van de eerste staander moet op zestig centimeter van de wand zitten, omdat de gipsplaten zestig centimeter breed zijn. Ook de daaropvolgende staanders plaats je steeds met een hart-op-hart afstand van zestig centimeter. Controleer of ze loodrecht staan.

Stap 5: de gipsplaten snij je op maat door eerst de eerste laag karton door te snijden, vervolgens de plaat te breken en daarna de tweede laag karton door te snijden. De gipsplaten dienen een centimeter korter te zijn dan de afstand van de vloer tot het plafond.

Stap 6: plaats de gipsplaten tussen de staanders. Schroef de gipsplaten om de vijfentwintig centimeter met gipsplaatschroeven en een gipsplaatbit vast en schroef ook de tussenstaanders aan de liggers vast.

Stap 7: breng aan de andere kant van de wand eventuele elektraleidingen en / of waterleidingen aan. Ook eventueel isolatiemateriaal, zoals glaswol, kun je nu tussen de staanders klemmen. Gebruik hierbij werkhandschoenen.

Stap 8: plaats daarna de gipsplaten aan de andere kant van de wand. Vervolgens kun je de gipsplaten nog netjes afwerken.
 

tussenwand plaatsen

Tips:

 • Ga je je wand plaatsen op een betonnen vloer? In plaats van schroeven dien je dan voor te boren en slagpluggen te gebruiken.

 • Bevestig afdichtingsband / akoestische tape aan de onderkant van de staanders en liggers die contact maken met de vloer, wanden of het plafond. Dit zorgt voor de reductie van contactgeluiden en voorkomt tocht.

 • Heb je geen blikschaar? Gebruik dan een haakse slijper. Vergeet je veiligheidsbril en oordoppen niet!

 • Lopen er leidingen in de muur? Gebruik dan hoogwaardige montagelijm om de wand te plaatsen, in plaats van te schroeven.

 • De metalen profielen hebben speciale openingen waar je elektraleidingen doorheen kunt laten lopen.
   

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen om een gipswand te plaatsen. Wij staan voor je klaar met advies op maat en extra tips. Klushulp nodig? Er is altijd een Hubo bij jou in de buurt!

Dit heb je nodig: