Lavendel snoeien, bemesten en knippen. Zo doe je dat!

Lavendel is een groenblijvende heester met een prachtige paarse kleur en een heerlijke geur. Een veelzijdige plantsoort die menig tuin opfleurt. Niet alleen bij mensen, maar ook bij vlinders en bijen is deze plant favoriet. Om jaar in jaar uit van je lavendel te kunnen genieten, is het van belang om deze goed te verzorgen. Hoe? Door lavendel op de juiste manier en op het juiste moment te snoeien, te bemesten en te knippen. En zo doe je dat!

snoeien

Lavendel snoeien

In de meeste tuinen gaat lavendel er na een paar jaar als een wat houterige struik uitzien. Om te voorkomen dat de plant houterig wordt, compact blijft en om er dus jarenlang plezier aan te beleven, is het belangrijk om lavendel regelmatig en op de juiste manier te snoeien. 

Let op: lavendel moet je nooit tot op het kale hout snoeien, omdat de plant daarna niet meer uitloopt. Snoei dus nooit lager dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. 

Wanneer?

1. De hoofdsnoei in het voorjaar
Is de strengste vorst voorbij, dan kun je de lavendel flink snoeien. Dit is meestal begin april. Je ziet al wat nieuwe, groene scheuten verschijnen. Snoei met een heggenschaar de plant ongeveer één derde deel terug, oftewel tien tot vijftien centimeter boven de grond.

2. Snoeien van lavendel na de bloei in het najaar
In het najaar (eind augustus, begin september) geef je de lavendel een kleine snoeibeurt. Dit wordt ook wel het fatsoeneren of de vormsnoei van lavendel genoemd. Met een heggenschaar knip je de uitgebloeide bloemen af en een klein stukje van de bovenkant van het groen. Dé manier om de lavendel weer vorm te geven.

Benodigdheden
⦁    Een heggenschaar of een snoeischaar als het hout wat dikker is
⦁    Eventueel een elektrische heggenschaar

Tip: wil je nog langer van de heerlijke lavendelgeur genieten? Maak van de uitgebloeide bloemen dan geurzakjes voor in de kledingkast of op het toilet. 
 

snoeien

Lavendel knippen / toppen

Bij het knippen van lavendel snoei je de toppen van de jonge lavendelplant af. Je verwijdert ook de pas gevormde topjes met een heggenschaar, waardoor er extra scheuten in de basis van de plant worden gevormd. De lavendel komt hierdoor wel wat later in bloei, maar je hebt er vervolgens wel veel langer plezier van. 

Heb je al een wat oudere lavendelplant? Ook deze kun je toppen in het voorjaar, zodra je de eerste nieuwe scheuten tevoorschijn ziet komen. Op deze manier geef je je lavendel als het ware een boost. 
 

snoeien

Lavendel bemesten? Beter van niet!

Vaak wordt gedacht dat planten geplant moeten worden in bemeste tuinaarde. Doe dit bij lavendel absoluut niet. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Het is dus sterk af te raden om lavendel te bemesten. Gebruik daarvoor kalkrijke grond. Lavendel is een kalk minnende plant die je zowel in het najaar en in de winter als in het vroege voorjaar kalk mag geven. 

Benodigdheden


Tip: in je tuin geplante lavendel hoef je geen water te geven. Ook drogere periodes komt deze plantsoort gemakkelijk door.
 

Professioneel advies nodig?

Kun je voordat je lavendel gaat snoeien of knippen nog wel wat advies gebruiken? De vakmensen in onze winkel helpen je graag met een professioneel advies. Samen met jou gaan ze op zoek naar de juiste antwoorden en de best bijpassende producten en materialen. Je bent van harte welkom in een Hubo bij jou in de buurt.