Tips om je barbecue rooster en BBQ schoon te maken

Buiten lekker lang tafelen, de BBQ aan, sfeerlichten erbij. Alleen dan komt het minder leuke gedeelte van de avond: de BBQ schoonmaken. Het BBQ rooster schoonmaken wordt vaak liever uitgesteld, terwijl je het het beste zo snel mogelijk kunt doen. Hubo geeft tips!

barbecue schoonmaken

Je barbecue rooster gemakkelijker schoonmaken

Je BBQ rooster schoonmaken gaat de volgende keer een stuk gemakkelijker als je het rooster voor je grillsessie insmeert met wat olijfolie of zonnebloemolie. Vlees en groente bakken en branden dan minder snel aan. Hierdoor kun je je barbecue rooster gemakkelijker schoonmaken na het grillen. Vergeet niet om ook het vlees, de vis of de groente met olie in te smeren, pak ze in met aluminiumfolie of gebruik een lekbakje

Tip: in plaats van olijfolie of zonnebloemolie kun je ook een halve citroen op een vork gebruiken, waarmee je over het gietijzeren BBQ rooster wrijft. Deze halve citroen kun je bovendien ook tijdens het BBQ’en gebruiken als er iets aan het rooster is blijven plakken. Even wrijven en het is weer schoon.

Stap voor stap de barbecue schoonmaken
Dit heb je nodig: (staal)borstel, baking soda, afwasmiddel en een droge doek.

Stap 1: begin als het BBQ rooster nog een beetje warm is al met schoonmaken. Schrob met de staalborstel de etensresten eraf.

Stap 2: hardnekkige etensresten? Maak een (dik) papje van baking soda en een klein beetje water. Smeer er je BBQ rooster mee in. Laat het tien tot vijftien minuten intrekken en schrob dan nogmaals met de staalborstel.

Stap 3: spoel het gietijzeren BBQ rooster na het schoonmaken met schoon water af.

Stap 4: verwijder de kolen als ze afgekoeld zijn, zodat je de kuip van de barbecue kunt schoonmaken. Reinig deze met warm water, wat afwasmiddel en een droge doek. Met een staalborstel kun je de laatste etensresten verwijderen.

barbecue schoonmaken
barbecue schoonmaken

Tips:

 • Is je barbecue rooster schoonmaken moeilijker dan je dacht? Wikkel het rooster dan als het afgekoeld is in een natte krant en laat dit een nachtje weken of leg het een nachtje in (vochtig) gras of een vuilniszak met wat Biotex en heet water. De volgende dag poets je de etensresten er met een sponsje zo af.
   
 • Zorg dat je alle etensresten, vet en as uit de kuip van de BBQ verwijdert. Doe je dit niet, dan kan er bij een volgende grillsessie veel rookontwikkeling ontstaan.
   
 • Smeer ook meteen de wieltjes, zodat deze lekker lopen en smeer eventueel de behuizing met een beschermlaag in om roestplekken tijdens de wintermaanden te voorkomen. Voor het barbecue rooster geldt insmeren met olie om roesten te voorkomen.
   
 • Je kunt ook een prop aluminiumfolie gebruiken in plaats van een staalborstel en een doekje met wat olie erop in plaats van baking soda.
   
 • Soms mag een BBQ rooster in de vaatwasser, kijk dit dus even na. Dan is schoonmaken echt een fluitje van een cent!


Meer informatie of tips over je BBQ schoonmaken nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: