Zelf radiatorfolie aanbrengen met ons stappenplan!

Radiatoren maken het behaaglijk in huis. Maar wist je dat een radiator niet alleen warmte de betreffende kamer instraalt, maar ook naar buiten via de muur erachter? Dit kun je eenvoudig voorkomen door het aanbrengen van radiatorfolie. Dé manier om onzichtbaar energie te besparen en het is lekker snel warm in huis. In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je zelf radiatorfolie kunt aanbrengen.

Wat is radiatorfolie?

Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van je radiator aanbrengt. Met behulp van radiatorfolie reflecteer je de straling van de radiator, waardoor de warmtestraling aan de achterkant met 75 tot zelfs 95% verminderd kan worden. Radiatorfolie is in verschillende soorten verkrijgbaar. Bij een Hubo bij jou in de buurt adviseren we je graag.
 

Wat heb ik allemaal nodig?

Voor het aanbrengen van radiatorfolie heb je het volgende nodig:

⦁ Een meetlint of rolmaat;
⦁ Potlood;
Hittebestendige, dubbelzijdige tape;
Radiatorfolie;
⦁ Emmer met warm water en ontvetter;
⦁ Schaar of stanleymes.
 

Stap voor stap radiatorfolie aanbrengen

Het is helemaal niet moeilijk om zelf radiatorfolie aan te brengen. Hieronder vertellen we je welke stappen je moet doorlopen. 

1

Radiatoren opmeten

Meet zowel de lengte als de breedte van je radiator op. Heeft je radiator een dichte wandbeugel? Meet dan de afstand tussen de beugels.

2

Schoon en vetvrij maken

Zorg ervoor dat de plaats waar je de radiatorfolie gaat aanbrengen goed schoon is. Stof en vet kunnen er namelijk voor zorgen dat de folie niet goed blijft plakken. Gebruik hiervoor warm water met een beetje azijn. 
 

3

Knip de folie op maat

Rol de radiatorfolie uit en teken een rechte lijn. Trek twee centimeter van de gemeten lengtemaat af. Teken vervolgens de juiste breedte af en knip de folie op maat.

4

Tape op de radiatorfolie aanbrengen

Haal de beschermlaag van de tape los en plak deze op de radiatorfolie. Laat ongeveer de helft van de tape uitsteken. Breng je de folie op de muur aan? Plak dan de tape tegen de achterkant, dus de minst glanzende kant van de folie. Bevestig je de folie op de radiator? Breng de tape dan juist tegen de meest glanzende kant aan. 

5

Plaats de radiatorfolie

Plak vervolgens de radiatorfolie achter de radiator. Laat de folie voorzichtig achter de radiator zakken terwijl je de meest glanzende kant naar de radiator toe houdt. Plak eerst de bovenrand vast om daarna de tape aan de onderkant van de radiator vast te plakken. 

Radiatorfolie aanbrengen

Meer weten over isolatie?

Het aanbrengen van radiatorfolie helpt natuurlijk wel een beetje om de warmte in de kamer te houden, maar het helpt niet zo goed als isolatie. Om echt energie te besparen is het van belang om je huis goed te isoleren. 

Wil je meer weten over het isoleren van je huis? Lees dan het artikel ‘Huis isoleren: lagere energiekosten en waardevermeerdering van je woning’ of kom neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan graag voor je klaar.