Zelf je (UTP) kabel trekken door PVC leidingen

In veel woningen, zeker in nieuwbouwwoningen, zitten loze leidingen. Waarvoor? Deze zijn bedoeld voor tv en data aansluitingen. Wil je bijvoorbeeld een bekabelde internetaansluiting in huis? Dan kun je gemakkelijk een kabel trekken. Hoe? Dat leggen wij je uit.

Zelf je (UTP) kabel trekken door PVC leidingen

Een (UTP) kabel trekken

De loze leidingen (holle buizen van plastic) lopen vanuit de meterkast naar allerlei ruimtes in huis. Je hoeft daardoor geen gaten te boren of kabelgoten af te werken als je een kabel gaat trekken.

Deze loze leidingen zijn vaak voorzien van een zogenaamde trekdraad of contactdraad. Deze draad kun je gebruiken om een kabel te trekken als de afstand van de meterkast tot de ruimte waar de kabel naartoe moet niet te groot is. Als de afstand te groot is, kun je beter een trekveer gebruiken om de UTP kabel te trekken.
 

kabel trekken huis

Wat is het verschil tussen UTP cat5 en cat6?

Ga je een UTP kabel kopen, dan zul je zien dat er zowel UTP Cat5e als UTP Cat6 te koop is. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Het verschil tussen Cat5e en Cat6 is enkel de bandbreedte. De doorvoersnelheid van Cat6 is 250mhz en van Cat5e 100mhz. Een Cat6 kabel kan dus meer data tegelijkertijd verwerken. Zie het als een waterleiding of snelweg. Hoe breder de leiding of weg, hoe meer water of auto’s er tegelijkertijd voorbij kunnen komen. De snelheid van de datastroom is gelijk.
 

kabel trekken huis

Een kabel trekken in 3 stappen

Dit heb je nodig: trekveer, UTP kabel en reparatietape.

Stap 1: voordat je met kabel trekken begint, moet je eerst uitvinden vanuit welke ruimte de trekdraad die je in de meterkast ziet komt. Bind de trekveer aan de juiste zwarte trekdraad. Als er geen trekdraad aanwezig is, schuif je de trekveer eerst helemaal door de leiding tot hij er bij de meterkast of zijn eindbestemming uitkomt.

Stap 2: knoop de UTP kabel aan de trekveer. De trekveer heeft hiervoor een speciaal oog waar je de kleine koperkabels aan bevestigt. Zorg dat het geheel stevig maar niet te dik wordt, anders past het zometeen niet door de leiding. Zet de verbinding eventueel vast met wat reparatietape.

Stap 3: nu kun je de UTP kabel door de leiding trekken. Zodra de trekdraad of trekveer er in de juiste ruimte uitkomt, zit de UTP kabel op zijn plek.

Tips: 

  • Blijf je tijdens het trekken van de kabel ergens hangen? Controleer dan of de kabels samen niet te dik zijn. Eventueel kun je groene zeep gebruiken om het schuiven te vergemakkelijken.
  • Schaf liever een te lange dan een te korte trekveer aan, zodat je zeker weet dat je de eindbestemming haalt.
  • Ga je de (UTP) kabel trekken door een flexibele buis? Gebruik dan een trekveer met kogelkop.
     

Hulp nodig?

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Meer tips, informatie of materialen nodig om je (UTP) kabel te trekken? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: