Hoe kan ik de lijmresten van mijn trap verwijderen?

Wil je jouw trap renoveren en moet je daarvoor eerst de vloerbedekking van je trap verwijderen? Grote kans dat er lijmresten op je trap achterblijven. In dit artikel vertellen we je hoe je deze lijmresten zelf van je trap kunt verwijderen.

trap schoonmaken

Het verwijderen van de vloerbedekking, inclusief de lijmresten, op je trap is een flinke klus. Op zich valt het verwijderen van de vloerbedekking zelf wel mee, zeker wanneer deze alleen vastgelijmd zit. Het slimste is om een begin te maken met een schroevendraaier in een hoek. Probeer met de schroevendraaier de vloerbedekking wat op te wippen, waarna je deze voorzichtig los kunt trekken. Het meeste werk heb je met het verwijderen van de achtergebleven lijmresten op je trap.
 

trap reinigen

Welke lijm is gebruikt?

Voordat je kunt bepalen wat de beste manier is om de lijm van je trap te verwijderen, moet je weten met wat voor lijmresten je te maken hebt. Over het algemeen is de lijm die voor het bekleden van trappen gebruikt wordt, op te delen in drie soorten:

Lijmkit
Lijmkit werd vroeger gebruikt om vloerbedekking vast te plakken. Gaat het om vloerbedekking in een wat ouder huis? Dan is de kans groot dat dit vastgeplakt zit met lijmkit.

Lijm op waterbasis
Het is nog niet zo lang verplicht om vloerbedekking vast te lijmen met lijm op waterbasis. 

Lijm op oplosbasis
Voorheen werd vloerbedekking vastgelijmd met lijm op oplosbasis. Om dit soort lijmresten te verwijderen heb je hoogstwaarschijnlijk chemische oplosmiddelen nodig.
 

trap lijmresten verwijderen

Lijmkit lijmresten van je trap verwijderen

Lijmkit is eenvoudig te herkennen. Het is een harde donkerbruine of grijze lijmlaag die je op de treden ziet zitten. Het vervelende aan lijmkit is dat het niet eenvoudig te verwijderen is. Je hebt twee opties:

1. Cola
Cola is een perfect middel om dit soort lijmresten te verwijderen van je trap. 

Stap 1: boor voorzichtig een paar gaatjes in de lijm. Let op dat je niet in de trap boort.

Stap 2: dek eventuele kieren af, om te voorkomen dat de cola in je trapkast druipt.

Stap 3: maak de lijm vochtig door met een in cola gedrenkte doek te deppen of door de cola met een plantenspuit over de lijm te spuiten. Maak het niet té nat.

Stap 4: dek de treden af met plastic en laat de cola minstens een paar uur, maar het liefste een hele nacht, intrekken.

Stap 5: de lijmresten kun je vervolgens van je trap verwijderen met een plamuurmes

2. Schuurmachine of verfkrabber
Heb je met de cola niet het gewenste resultaat bereikt? Maak dan gebruik van een schuurmachine of een verfkrabber. Wees wel voorzichtig dat je geen schade aan de traptreden aanricht. 
 

Lijmresten op waterbasis van je trap verwijderen

Lijm op waterbasis is de meest gunstige lijmsoort, omdat je dit vrij snel en gemakkelijk kunt verwijderen. Mocht de lijm niet op onderstaande manier te verwijderen zijn, dan is het geen lijm op waterbasis geweest en gaat het dus waarschijnlijk om lijm op oplosbasis. 

1. Heet water
Lijm op waterbasis lost op in heet water.

Stap 1: dek de kieren af om te voorkomen dat er water in de trapkast loopt.

Stap 2: maak een sopje van heet water en een scheutje afwasmiddel.

Stap 3: maak de lijmresten vochtig door een doek in het sopje te dompelen en daarmee op de lijmresten te deppen óf door het sopje in een plantenspuit te doen en de lijmresten in te sprayen. Maak het in geen geval te nat.

Stap 4: dek vervolgens af met een stuk plastic en laat een paar uur of een hele nacht weken.

Stap 5: hierna kun je de lijmresten op je trap eenvoudig verwijderen met een plamuurmes. 

Lukt het niet om de lijmresten met alleen heet water en een sopje te verwijderen? Probeer het dan, net zoals bij lijmkit, met cola.
 

lijmresten trap verwijderen

Lijmresten op oplosbasis van je trap verwijderen

Krijg je de lijmresten niet met heet water of cola opgelost? Dan heb je te maken met lijm op oplosbasis. Deze lijmresten kun je op de volgende manieren van je trap verwijderen:

1. Chemische middelen
De snelste en meest eenvoudige manier om de lijmresten van lijm op oplosbasis van je trap te verwijderen, is met chemische middelen. Chemische middelen als vloerlijmverwijderaar. Ventileren is hierbij het sleutelwoord.

Veel mensen willen dit liever niet, dan zijn er nog andere mogelijkheden om lijm op oplosbasis te verwijderen. 

2. Eco lijmverwijderaar
Er is ook een ecologisch alternatief. Er zijn verschillende eco lijmverwijderaars op de markt geïntroduceerd. 

3. Schuren
Wil je helemaal geen gebruikmaken van wat voor oplosmiddel dan ook? Dan blijft schuren de enige optie bij lijmresten van lijm op oplosbasis. Maak gebruik van een schuurmachine. Zorg er wel voor dat je de trap hierbij niet beschadigt. 
 

Een flinke klus

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het verwijderen van lijmresten van je trap een flinke, tijdrovende klus. Heb vooral tijd en geduld. Wil je, voordat je start, nog advies van een professional? Kom dan langs bij een Hubo bij jou in de buurt. Wij voorzien je van een goed advies én de juiste materialen en gereedschappen.