Zelf een houten schommel maken met ons handige stappenplan

Heb je kinderen en/of kleinkinderen? Hoe leuk is het dan om zelf een schommel in je tuin te maken. Wij vertellen hoe je stap voor stap een schommel kunt maken met ons handige stappenplan.

Houten schommel maken

Stap 1: de materialen

Wanneer je zelf een schommel gaat maken, start je met het verzamelen van de materialen. In dit stappenplan gaan we een houten schommel van rechte balken maken. 

Hout
Je hebt minimaal 5 rechte balken nodig tussen de 300 en 500 cm lang. Daarnaast heb je ook nog houten balken nodig voor de versteviging. 

Let op dat het hout dat je gaat gebruiken geïmpregneerd is. Hierdoor gaat je schommel langer mee en is het hout beter beschermd tegen bijvoorbeeld schimmel. 

De schommel
Voor de schommel heb je het volgende nodig:
Touwen of kettingen; 
Oogbouten;
Sluitringen;
Een zitje.

Gereedschap
Een schop;
Moerbouten;
Sluitringen;
Een zaag;
Een waterpas;
Een boor.
 

Stap 2: constructie van de staanders

Om een goede constructie van de staanders te kunnen maken, moet je de bovenkant van de balken in de juiste hoek afzagen. Op deze manier sluiten deze naadloos aan op de dwarsbalk die in stap 3 geplaatst wordt. Bevestig de balken, op de plek waar ze elkaar kruisen, aan elkaar met stevige moerbouten of een ijzeren bevestigingsstrip. Vergeet niet de sluitringen toe te voegen, voordat je de bouten aandraait.
 

Houten schommel maken

Stap 3: de constructie links en rechts aan elkaar maken

Nu de basis van de staanders klaar is, ga je links en rechts aan elkaar bevestigen met een verbindende dwarsbalk. Leg de verbindende dwarsbalk op de staanders. Verbind de schuine zijden van de vier staanders eenvoudig aan de uiteinden van de verbindende dwarsbalk. Verbind dit ook weer met moerbouten en sluitringen. 

Na het afronden van stap 3, heb je het frame van de schommel af. 
 

Stap 4: zorg voor extra versteviging

Het frame van je schommel is waarschijnlijk nog niet zo stabiel. Zorg daarom voor wat extra versteviging. Dit kan op twee manieren:

a) De eerste balk ter versteviging is een extra plank tussen de twee staanders. Let wel op dat je de balk niet te laag op het frame bevestigt. Het frame moet immers nog ingegraven worden.

b) Naast een extra dwarsbalk kun je ook een aantal verstevigende balken bevestigen tussen de verbindende dwarsbalk en de staanders. Als het ware worden er meerdere driehoeken gevormd. 
 

Houten schommel maken

Stap 5: ingraven

Stap 5 bij het maken van een houten schommel is het ingraven van de staanders. Door de staanders in te graven, zorg je er namelijk voor dat de schommel extra stevig staat. Het ingraven kun je op verschillende manieren doen. De eerste manier is om een relatief groot gedeelte, zo’n 80 tot 100 cm, van je balken in te graven. Een andere manier is om de staanders minder diep in te graven, zo’n 40 tot 50 cm. Als de schommel waterpas staat, vul je de gaten niet meer op met het uitgegraven zand, maar met cement. Wanneer het cement uitgehard is, staat je schommel als een huis.
 

Stap 6: de schommel zelf

Het belangrijkste ontbreekt nog: de schommel zelf. Je kunt deze zelf maken van een paar korte plankjes, maar natuurlijk ook kant en klaar kopen.

Het ophangen van de schommel doe je door de oogbouten in de horizontale verbindingsbalk te bevestigen. Zorg ervoor dat het oog van de bouten naar beneden hangt en dat er voldoende ruimte is tussen de ophangpunten en de zijbalken. Hoe ver je de twee oogbouten uit elkaar hangt, is afhankelijk van de grootte van het zitje. Meet dit dus altijd goed op. 

Bevestig nu het ene uiteinde van het touw of de ketting aan de schommel en haal het andere uiteinde door het oog van de oogbout. Stel de touwen of kettingen op de juiste lengte af.
 

Houten schommel maken

Stap 7: een veilige ondergrond

De juiste, veilige ondergrond bepaalt in een sterke mate hoe veilig er geschommeld kan worden. Stenen als ondergrond zijn niet ideaal. Deze vervang je beter voor gras, zand of rubberen tegels. 

Na het afronden van stap 7 ben je klaar met het maken van je schommel. De hoogste tijd dus om te gaan schommelen en te genieten van en met je (klein)kinderen.
 

Hubo helpt

Voor het maken van een schommel heb je heel wat materialen en gereedschap nodig. Hubo helpt je hierbij. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers.

Dit heb je nodig: