De beukenhaag snoeien: zo doe je dat!

De beukenhaag is één van de mooiste hagen voor in je tuin. Door je beukenhaag regelmatig te snoeien, kun je van je beukenhaag een strakke hoge of middelhoge haag maken. Wij vertellen je hoe en wanneer je de beukenhaag het beste kunt snoeien. 

De beukenhaag snoeien: zo doe je dat!

Wanneer moet ik mijn beukenhaag snoeien?

Het snoeien van je beukenhaag begint al vanaf de aanplanting. Wanneer je de beukenhaag hebt aangeplant, top je de punten op een gelijk niveau. Op deze manier vergroot je de kans op het aanslaan van de beukenhaag én vertakt de haag goed aan de onderkant, waardoor deze mooi dichtgroeit.  

Om er vervolgens voor te zorgen dat je beukenhaag goed in vorm blijft, is het belangrijk om de beukenhaag minstens twee keer per jaar te snoeien. Wij raden aan om je beukenhaag in mei/juni en in september/oktober te snoeien. Snoei de eerste keer altijd voor de langste dag van het jaar, dus voor 21 juni, zodat de haag voldoende tijd heeft om nieuwe scheuten aan te maken. De tweede keer snoei je in september of oktober, voordat de winter aanbreekt. Wil je de beukenhaag meer dan twee keer per jaar snoeien? Dat kan. Hoe meer je snoeit, hoe sneller je beukenhaag dichtgegroeid is.
 

beukenhaag snoeien

Hoe moet ik mijn beukenhaag snoeien?

Je kunt de beukenhaag op twee manieren snoeien:

1. Knippen op het zicht
De beukenhaag knippen op het zicht betekent dat je tijdens het snoeien goed langs de haag blijft kijken of deze recht is. Dit doe je ook bij de bovenkant.

2. Snoeien met een touwtje
Vind je het lastig om op het zicht te knippen of gaat het om een hele lange/hoge beukenhaag? Span dan eerst een touwtje langs de beukenhaag. 

Houd er bij beide manieren van snoeien rekening mee dat je de bovenkant van de beukenhaag smaller knipt dan de onderkant. Op deze manier krijgt de hele haag namelijk voldoende zonlicht en ontstaan er geen gaten. 
 

beukenhaag snoeien

Tips bij het snoeien van een beukenhaag

Wij zetten de belangrijkste tips bij het snoeien van een beukenhaag voor je uiteen:

 

  • Je kunt je beukenhaag het beste op een bewolkte dag snoeien. Wanneer er teveel zon is, bestaat de kans dat het binnenste blad (dat nog geen zonlicht heeft gezien) gaat verbranden. 

  • Ben je nog niet zo een ervaren snoeier? Dan gebruik je het beste een handbediende heggenschaar. Een handbediende heggenschaar is ook prima voor de wat kleinere haagjes. Gaat het om een grote haag? Dan raden wij je aan om te kiezen voor een elektrische heggenschaar. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je met een scherpe heggenschaar werkt. En let op dat je het snoer van een elektrische heggenschaar nooit in de weg legt. 

  • Tijdens het snoeien van je beukenhaag werk je het beste van onder naar boven. 

  • Verwijder afgeknipte takken altijd direct van de heg. Vooral aan de bovenkant is dit van belang, omdat de takken hier makkelijker blijven liggen.
     

Hubo helpt

De medewerkers van Hubo staan voor je klaar met een goed advies over de beste materialen en gereedschappen. Samen bekijken we welk type heggenschaar voor jouw situatie de beste is. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: