Hoe en waarom moet ik mijn rolluiken schoonmaken?

Door je rolluiken regelmatig schoon te maken, zien ze er niet alleen schoon uit, maar worden ze ook beschermd tegen schade en eventuele defecten. Wij vertellen je hoe, hoe vaak en waarmee je de rolluiken het beste kunt schoonmaken.

Hoe en waarom moet ik mijn rolluiken schoonmaken?

Rolluiken schoonmaken: de voordelen

Wanneer je je rolluiken regelmatig schoonmaakt, biedt dat alleen maar voordelen:

Het verlengt de levensduur
Door je rolluiken regelmatig schoon te maken, blijven ze in topconditie.

Schone, goede uitstraling
Het oog wil ook wat. Het schoonmaken van rolluiken geeft een verzorgde indruk. En je voorkomt dat vuil, stof en mos je rolluiken blijvend beschadigen.

Optimale werking
Dankzij frequent en goed onderhoud blokkeren je rolluiken niet.
 

Rolluiken schoonmaken: een handig stappenplan

Voor het schoonmaken van je rolluiken hebben wij een handig stappenplan en een materialenlijst opgesteld:

Wat heb ik nodig?

rolluiken schoonmaken

Rolluiken schoonmaken: hoe vaak?

Over het algemeen geldt dat het goed is om je rolluiken twee keer per jaar grondig schoon te maken. Hoe vaak het precies is, is afhankelijk van de omgeving en ligging van je woning. Rolluiken die veel regen opvangen, zijn gevoeliger voor schimmels. Rolluiken die aan de straatkant liggen, worden gemakkelijker vuil en stoffig. 

En tussendoor kun je gerust het ergste vuil verwijderen met behulp van de tuinslang.

Stap 1: de voorbereiding
Het schoonmaken van de rolluiken start met een goede voorbereiding. Heb je elektrische rolluiken? Zorg er dan altijd voor dat de stroom uitgeschakeld is. Maak voor het schoonmaken van de rolluiken op de bovenverdieping altijd gebruik van een ladder die je stevig, in een hoek van 75 graden, tegen de vlakke muur plaatst.

Stap 2: buitenkant rolluiken schoonmaken 
Laat je rolluik helemaal naar beneden zakken tot de lamellen goed tegen elkaar zitten. Maak de lamellen vervolgens schoon door er met een spons, lauw water en het reinigingsmiddel overheen te poetsen. Gaat het om hardnekkige vuilresten? Gebruik dan een zachte borstel. 
Droog de rolluiken altijd af met een schone, zachte doek.

Stap 3: binnenkant rolluiken schoonmaken 
De meest handige manier om de binnenkant van je rolluiken schoon te maken, is door het raam te openen. Is dat echt niet mogelijk? Dan zit er niets anders op dan je rolluiken te demonteren. 
Maak de binnenkant van je rolluiken schoon met lauw water en een spons. Laat de gewassen lamellen altijd eerst goed drogen, voordat je het rolluik weer terug oprolt en indien nodig monteert.

Stap 4: bewegende delen schoonmaken 
Maak de rubbers van de rolluikgeleiders schoon met een sopje en een spons. Smeer de geleiders vervolgens in met teflonspray.

Stap 5: waxen
Het waxen van de lamellen en de kap is een jaarlijkse klus en hoeft dus niet bij iedere poetsbeurt. Wrijf de lamellen en de kap aan zowel de binnen- als de buitenkant in met een wax. Doe dit voordat je de rolluiken terug oprolt na het schoonmaken. De waxlaag is een extra beschermlaag tegen stof.
 

rolluiken schoonmaken

Hubo helpt

Of je nou op zoek bent naar een geschikte rolluikreiniger of je rolluikenband aan vervanging toe is: bij Hubo ben je aan het juiste adres voor alles op het gebied van je rolluik. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Tot ziens!

Dit heb je nodig: