Zelf je graszoden leggen voor een strak gelegde grasmat

Wil je een nieuw gazon aanleggen in je tuin? Dan is het leggen van graszoden/grasmatten de meest effectieve methode. Graszoden zijn namelijk klant-en-klare rollen gras. Het enige dat jij hoeft te doen is de graszoden leggen en uitrollen op een geschikte ondergrond. Wij vertellen je stap voor stap hoe. 

Zelf je graszoden leggen voor een strak gelegde grasmat

Wanneer graszoden leggen?

Buiten de winterperiode en een te droge zomer om kan je graszoden het hele jaar door leggen. Normaal gesproken loopt dit seizoen van maart tot en met oktober. Het beste leg je de graszoden aan het begin van het groeiseizoen. Graszoden leggen doe je bij voorkeur ook niet in een kletsnatte, modderige ondergrond. Dan bestaat het risico dat de wortels direct gaan rotten.
 

kanten gazon aanleggen

Stappenplan graszoden/grasmatten leggen

Het leggen van graszoden/grasmatten is een klus die je prima zelf kunt doen. Wij vertellen je in vijf stappen hoe deze klus aan te pakken. 

Stap 1: de voorbereiding
Voordat je begint met het leggen van graszoden, is het slim om alles goed voor te bereiden. Bepaal allereerst waar je het gazon wilt hebben. Prik langs de lijnen een paar paaltjes in de grond en span er een touwtje tussen. 

Bereken vervolgens het aantal graszoden dat je nodig hebt. Bepaal de benodigde oppervlakte. Graszoden worden op rollen geleverd. Eén rol is 1m2. 

Stap 2: de ondergrond 
Voor een goede start van het gazon is een ondergrond die goed in conditie is belangrijk. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het voorbereiden van de ondergrond:

1. Spit de oude grond om met een spade tot een diepte van ongeveer 25 centimeter. 

2. Vermeng arme grond met een grondverbeteraar. In grondverbeteraar zitten meststoffen en bacteriën die belangrijk zijn voor een goede grasmat. 

3. Egaliseer de tuin met behulp van een wals of een plank. Op deze manier voorkom je dat de graszoden na het leggen gaan verzakken. Hoe vlakker de ondergrond, hoe mooier de grasmat er straks bij komt te liggen. 

Stap 3: de graszoden leggen
Je kunt beginnen met het uitrollen van de graszoden. Werk bij het leggen van grasmatten van achteren naar voren. Zo hoef je niet elke keer over je pas gelegde zoden te lopen. Leg de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en probeer ze zo recht mogelijk te leggen. 

Stap 4: insnijden en walsen
Je kunt je gazon hoogstwaarschijnlijk niet aanleggen zonder enkele graszoden in te snijden. Het insnijden van graszoden doe je het beste met een kartelmes of broodmes. Voorkom dat je met hele kleine stukjes grasmat gaat werken. Deze kleine stukjes hebben vaak moeite om aan te slaan. 
Ben je klaar met het leggen van alle graszoden? Dan moet je ervoor zorgen dat ze goed contact maken met de ondergrond. Je kunt hiervoor systematisch over het gazon lopen, maar het is beter om hiervoor een wals te gebruiken. 

Stap 5: sproeien maar
Klaar met het leggen van de grasmatten? Veeg dan eventuele bestrating schoon en zet meteen de sproeier aan. Het is belangrijk om de eerste twee weken dagelijks goed te sproeien. Indien nodig zelfs twee keer per dag. Na twee weken is het gras vastgegroeid en kan het met minder water toe. Bemest je nieuwe gazon regelmatig, in ieder geval binnen vier weken na het leggen van de graszoden. 
 

groen gazon in de zon

Hubo voor advies

Heb je na het leggen van je graszoden behoefte aan bemesting van een goede kwaliteit of een goede sproeier? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij staan voor je klaar met een goed advies. En dat doen we ook wanneer je gazon er niet meer zo mooi uitziet.

Dit heb je nodig: