Zelf een PVC vloer leggen? Wij vertellen je hoe!

Ga je een nieuwe soort vloerafwerking leggen en is daarbij de keuze op PVC gevallen, omdat PVC een mooie, onderhoudsvriendelijke kunststof vloer met een natuurlijke uitstraling en lange levensduur is? Dan kun je ervoor kiezen om de PVC vloer te laten leggen of om de PVC vloer zelf te leggen. Wij vertellen je stap voor stap hoe een PVC vloer te leggen.

Stap voor stap een PVC vloer leggen

Hoe je de PVC vloer moet leggen, is afhankelijk van welke soort PVC vloer je gekozen hebt. Er zit namelijk een verschil tussen PVC dat je moet klikken of PVC dat je moet lijmen. Dat lichten we in het stappenplan stap voor stap toe.
 

Stap 1: de juiste voorbereiding

Voordat je de PVC vloer gaat aanschaffen, is het handig om een schets te maken van de betreffende ruimte. Houd hierbij rekening met eventuele afwijkingen (schuine hoeken, radiatoren, etc.) en het patroon waarin je de PVC wilt gaan leggen. Zorg dat je altijd 10% meer m2 aanschaft dan nodig.

Haal de stroken/tegels 48 uur van tevoren uit de verpakking en leg ze in de ruimte waar je de PVC vloer wilt gaan leggen. Dit om de vloer te laten acclimatiseren. Heb je vloerverwarming? Doe deze dan 48 uur van tevoren uit.
 

Stap 2: egaliseren

Vaak wordt er bij een PVC vloer gebruik gemaakt van een egalisatievloer. Zeker wanneer je een plak PVC vloer gaat leggen, is een goed geëgaliseerde ondervloer van belang. Een primer zorgt ervoor dat de egaline goed hecht aan de bestaande vloer. Wanneer de egaline uitgehard is (na 24 tot 36 uur), schuur je de vloer met een vloermachine. Maak na het schuren de vloer nogmaals schoon.
 

Stap 3: PVC vloer lijmen of leggen

Zoals gezegd zit er een verschil tussen een PVC vloer lijmen of een PVC vloer leggen.

Lijmen
⦁    Voorzie de helft van de ondervloer van lijm
⦁    Leg de strook of tegel PVC op de ondervloer en druk goed aan
⦁    Neem nu de losse helft, vouw deze licht dubbel over het vastgelijmde gedeelte en voorzie ook de andere helft van de ondervloer van lijm
⦁    Druk de vloer vervolgens stevig aan
⦁    Is de complete vloer gelijmd? Zorg dat deze dan altijd aangewalst wordt. 

Klik PVC
⦁    Begin in de hoek van de kamer aan je linkerkant met de groef naar de muur en werk van links naar rechts. 
⦁    Laat ongeveer vier tot vijf mm ruimte tussen de stroken en muren. Kijk voor de zekerheid altijd even op de verpakking wat daarover gezegd wordt. 
⦁    Om een volgende strook of tegel tegen de andere aan te plaatsen, houd je deze een beetje schuin. Dit om de groef onder de lip te stekken. Leg de strook/tegel vervolgens plat.
⦁    Pak een stukje vloer of een houtblokje en een zachte hamer om de betreffende strook goed vast te maken. Plaats het stukje strook in de net gelegde strook en sla weer met de zachte hamer tegen het stukje vloer. Dit om ervoor te zorgen dat de zojuist gelegde vloer vast zit. 
⦁    Om de eerste strook van de volgende rij te leggen, houd je de strook weer schuin. Schuif hem in de groef en leg de strook vervolgens weer plat. Daarna herhaal je de genoemde stappen, totdat de pvc vloer gelegd is.
 

Stap 4: direct beloopbaar

Nadat je de PVC vloer gelegd hebt, kun je de vloer direct in gebruik nemen. Zorg ervoor dat de vloer stofvrij is en dat eventuele lijmresten verwijderd zijn.
 

Hubo voor de mooiste pvc vloeren

Wil je zelf graag je PVC vloer gaan leggen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij hebben een uitgebreid en divers aanbod aan PVC vloeren. Samen met onze professionele medewerkers vind je altijd een geschikte PVC vloer voor de betreffende ruimte. 

Dit heb je nodig: