Zelf je radiator afkoppelen, vervangen en weer aansluiten

Ga je een oude radiator vervangen door een nieuwe variant en wil je deze zelf aansluiten? Dat kan, want het vervangen, afkoppelen en aansluiten van een radiator is zeker een klus die je zelf kunt uitvoeren. Wij vertellen je in dit stappenplan hoe.

Radiator afkoppelen

Radiator afkoppelen

Vaak koppel je een radiator af, omdat je een andere radiator hebt gekocht, bijvoorbeeld een designradiator of een radiator met meer vermogen. Een radiator afkoppelen kan ook wanneer je achterliggende muur (opnieuw) wilt verven of behangen. 

Stap 1: de cv-ketel uitschakelen
Schakel de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen of de hoofdschakelaar in de meterkast uit te zetten. 

Stap 2: de radiator aftappen
Met het aftappen van de radiator bedoelen we het water uit de radiator laten lopen.

1. Verwijder het dopje van het terugloopventiel en draai het ventiel dicht met een inbussleutel.
2. Draai eerst de radiatorkraan dicht en daarna de ontluchting open.
3. Plaats een grote plastic bak onder de radiator en draai de verbinding naar de radiator los.
4. Laat het water lopen, totdat de radiator leeg is. Draai de radiator vervolgens weer dicht.

Stap 3: het afkoppelen van de radiator
Na het doorlopen van stap 2, kunnen we beginnen met het daadwerkelijke afkoppelen van je radiator/verwarming. 

1. Draai met een Bahco schroefsleutel de aan- en afvoerleidingen van de radiator los. Schroef de radiator los van de muur. 
2. Ga je nog niet meteen een nieuwe radiator aansluiten, omdat je bijvoorbeeld de muur wilt behandelen? Dop de leidingen dan af. 

Houd er rekening mee dat er altijd nog wat roestwater uit de leidingen kan lopen. Leg voor de zekerheid een handdoek op de vloer om vervelende vlekken te voorkomen. 
 

Radiator afkoppelen

Radiator aansluiten

Nu de oude radiator verwijderd is, gaan we door met de volgende stap: het aansluiten en plaatsen van de nieuwe radiator. 

Stap 1: bevestig de ophangbeugels
1. Teken af waar de nieuwe ophangbeugels moeten komen. 
2. Boor gaten van 10 mm in de muur en schroef de beugels vervolgens op de muur. 

Stap 2: de radiator ophangen
Hang de radiator op in de ophangbeugels. Zorg ervoor dat het ontluchtingsventiel altijd op het hoogste punt zit én niet zichtbaar is. 

Stap 3: ontluchtingskraan bevestigen
Bevestig de ontluchtingskraan op de radiator. 

Stap 4: bevestig de kraan en de afvoerverbinding op de radiator
Om lekkage te voorkomen, moet je de schroefdraad in tegengestelde richting met teflontape omwikkelen. 

Stap 5: aftakking van de ringleiding naar de radiator
Neem bij het maken van de aftakking de kortste weg, met zo min mogelijk bochten. Bevestig ook deze leiding met beugels aan de muur. 

Stap 6: de aan- en afvoer bevestigen
Bevestig de aan- en afvoer aan de verwarming met behulp van knelfittingen. Draai de moer stevig vast en plaats de knelring over de leiding. 

Stap 7: vullen met water
Is het aansluiten van de radiator correct gebeurd? Staan de aftappers en ontluchters dicht? Vul de radiator dan met water. Geeft de ketel een drukmeter van 1,5 tot 2 bar aan? Sluit dan de watertoevoer. Check vervolgens of alle aansluitingen en koppelingen lekvrij zijn. 

Stap 8: ontluchten
Ontlucht de radiator. Controleer na het ontluchten de druk opnieuw. Is het niet tussen 1,5 en 2 bar? Vul het systeem dan nogmaals bij. Vergeet na het bijvullen niet weer te ontluchten. Is de druk goed? Steek dan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. 

Stap 9: afwerken
Plaats rozetten op plekken waar de leidingen door de muur of de vloer komen. 
Helemaal klaar met het aansluiten van de radiator en het aanleggen van je verwarming? Dan wordt het de hoogste tijd om lekker te genieten van de welverdiende warmte. 
 

Radiator aansluiten

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij afkoppelen, vervangen, verplaatsen of aansluiten van je radiator? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij helpen je graag met het aanschaffen van de juiste materialen én de mooiste radiatoren om de klus te klaren.