Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Ben je van plan om je muren en plafonds een nieuw likje verf te geven, maar ontdek je dat er een schimmelplek zit? Dan moet je deze eerst verwijderen, want er direct overheen schilderen is niet aan te raden. Daar komt bovenop dat schimmel niet goed is voor je gezondheid. De hoogste tijd dus om die schimmel te verwijderen van je muren en plafonds. Hoe je dat doet? Dat lees je in onderstaand stappenplan.

Waarom schimmel verwijderen zo belangrijk is

Schimmel op je muren of plafonds herken je aan zwarte, bruine of gele puntjes of vlekken. Vaak is vocht of een slechte ventilatie de oorzaak, want schimmels vertoeven graag op vochtige plekken waar slecht geventileerd wordt. De aanwezigheid van schimmels wil helemaal niet zeggen dat je er last van krijgt. Schimmels zijn namelijk een heel natuurlijk verschijnsel en in de meeste gevallen vrij onschuldig. Pas bij een veelvoud aan schimmels of als je er allergisch op reageert, merk je dat aan je gezondheid.

Er zijn verschillende gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door schimmels. Denk aan problemen met de ademhaling, huiduitslag, hoofdpijn, vermoeidheid of rode ogen. Ook je huis kan klachten krijgen door schimmels, zoals roestende leidingen, rottend hout of scheuren in het beton. Deze schade ontstaat door langdurige blootstelling aan vocht.

Allereerst is het belangrijk om de bron van de schimmelvorming te vinden. Pak je deze niet aan, dan is het als dweilen met de kraan open. De schimmel zal dan vanzelf weer terugkeren. Ga dus niet voor een kortdurende oplossing, maar zoek de oorzaak. Is een lekkage de oorzaak van de schimmel, bijvoorbeeld ten gevolge van een verstopte dakgoot? Komt het door bouwactiviteiten, zoals het onvoldoende uitdrogen van stucwerk? Of is de luchtvochtigheid in huis standaard te hoog? Wanneer je de oorzaak weet, weet je of je deze kunt aanpakken. Laat een lekkage oplossen en zorg ervoor dat je beter ventileert tijdens bijvoorbeeld het douchen als een te hoge luchtvochtigheid de oorzaak van de schimmelvorming is. Meerdere keren per dag ventileren (5 tot 10 minuten met volledig geopende ramen), vermindert de schimmelvorming aanzienlijk. Heb je de oorzaak aangepakt? Dan kun je nu de schimmel verwijderen van je muren en plafonds.
 

Bereid je voor

Om te weten welke bestrijdingsmiddelen je voor de schimmel nodig hebt, is het goed om de omvang en mate van het aangetaste oppervlak te bekijken. Hardnekkige schimmel is het beste te verwijderen met bleekmiddel. Er zijn schimmelbestrijders met chloorbleek en zuurstofbleek op de markt. Deze doden niet alleen de schimmel, maar ontkleuren ook de schimmelplekken. Een lichte mate van schimmel verwijder je met soda. Soda is het meest milieuvriendelijke middel om schimmel te verwijderen van je muren en plafonds.

Tip
Ben jij degene die last heeft van de allergische reactie(s)? Vraag dan of iemand anders voor jou de schimmel wil verwijderen van je muren en plafonds.
 

Ga aan de slag

Benodigdheden: mondbescherming, veiligheidsbril, beschermende handschoenen, soda of bleekmiddel, emmer, water, harde borstel, spons of plantenspuit en een tandenborstel.

Met soda schimmel verwijderen van muren en plafonds:

Stap 1: Doe een mondkapje voor, trek handschoenen aan en zet eventueel een veiligheidsbril op om je te beschermen tegen loskomende schimmeldeeltjes.
Stap 2: Vul een emmer met 1 liter water en los hier 6 gram soda in op.
Stap 3: Gebruik een harde borstel om met het sopje over de schimmelplekken te wrijven.
Stap 4: Pak altijd een groter oppervlak mee dan dat waar je met het blote oog schimmel ziet.
Stap 5: Laat het sopje een paar uur intrekken.
Stap 6: Spoel na met schoon water.
Stap 7: Herhaal bovenstaande stappen eventueel nog eens als er nog schimmel achterblijft.
Stap 8: Na dit klusje kun je het beste direct douchen en je kleding in de was gooien. 


Met bleekmiddel schimmel verwijderen van muren en plafonds:

Stap 1:
Doe een mondkapje voor en trek handschoenen aan. Zet eventueel een veiligheidsbril op.
Stap 2: Vul een emmer met 1 liter water en meng hier 25 ml bleekmiddel doorheen.
Stap 3: Gebruik een spons om met het sopje de schimmelplekken te deppen. Gebruik eventueel een plantenspuit in plaats van een spons.
Stap 4: Herhaal bovenstaande stappen nog eens met wat meer bleekmiddel als er nog schimmel achterblijft.
Stap 5: Na dit klusje kun je het beste direct douchen en je kleding in de was gooien. 


Tips: 
1. Let op dat schimmelsporen zich niet verder verspreiden door enkel met natte middelen te werken als je de schimmel gaat verwijderen van je muren en plafonds.
2. Gebruik een tandenborstel om eventuele voegen schoon te krijgen.
3. Schimmel hecht zich sneller op kalk en vuil. Reinig dus regelmatig je tegels en voegen.
4. Je kunt speciale schimmelwerende muurverf gebruiken in vochtige ruimtes. De kans op schimmel wordt daarmee een stuk kleiner. Verf niet over schimmelplekken heen, maar behandel deze eerst.
5. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de schimmelbestrijders en volg deze ook om geen milieuproblemen te veroorzaken.
6. Ga je schimmel verwijderen van een buitenmuur? Gebruik dan geen waterstofperoxide (zuurstofbleek).
 

Vraag ons om hulp

Lukt het je ondanks meerdere inspanningen niet om de schimmel te verwijderen? Onze specialisten geven je graag advies. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.
 

Dit heb je nodig: