Gordijnen (ver)maken doe je zelf met deze stappen

Zijn je plisségordijnen niet de juiste maat? Je kunt deze gordijnen zelf eenvoudig vermaken. Volg onderstaand stappenplan van Hubo om je gordijnen precies op maat te maken.

Gordijnen (ver)maken doe je zelf met deze stappen

Verschillende soorten plisségordijnen

Er zijn verschillende soorten plisségordijnen. De meest bekende plisségordijnen zijn de top-down bottum-up. Hiermee kun je eenvoudig zelf bepalen hoeveel lichtinval en privacy je wilt. Je kunt dit type plisségordijn namelijk zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde verschuiven. Een ander bekend type plisségordijnen is de honingraat of duette. Deze dubbele plisségordijnen hebben de structuur van een honingraat. Dit zorgt ervoor dat ze zeer goed isoleren en dat de koorden niet zichtbaar zijn. Er kan dan ook geen licht door de openingen bij de touwtjes vallen.
 

gordijnen

Je gordijnen op maat maken

Bepaal de juiste breedte voor de gordijnen. Meet hiervoor binnenin het kozijn waar het gordijn komt te hangen op drie verschillende hoogtes de breedte. Gebruik de kleinst gemeten breedtemaat als maat voor je plisségordijn. Trek hier nog drie millimeter marge vanaf. Meet ook de hoogte van het kozijn met een rolbandmaat op.
 

gordijnen monteren

Je gordijnen vermaken doe je zo

Dit heb je nodig: potlood, ijzerzaag, afbreekmes, schaar, plakband en schuurpapier.

Stap 1: verwijder de plastic beschermdoppen aan de zijkant van het plisségordijn.

Stap 2: teken de juiste breedte met een potlood op het stofframe af. Doe dit zowel bij de boven- als onderbalk.

Stap 3: schuif de plisséstof in het stofframe opzij. Zaag het stofframe daarna aan beide zijden met een ijzerzaag af. Zaag aan iedere zijde evenveel af, zodat het optrekmechanisme in het midden blijft.

Stap 4: schuur eventuele ijzerbramen met schuurpapier weg.

Stap 5: teken de plisséstof af. Doe dit ook symmetrisch. Zorg dat de stof als een pakketje gevouwen is.

Stap 6: met een afbreekmes ga je de plisséstof op maat snijden. Draai het gordijn hiervoor 180 graden en schuif de stof naar de andere kant. Let op dat je niet door het loshangende touw knipt.

Stap 7: zet het plisségordijn weer op de juiste wijze in elkaar.

Stap 8: verwijder de doppen uit de zijkant van de onderbalk en schuif de onderbalk uit het stof.

Stap 9: zet een streep op het touw bij de touwstopper. Je weet dan precies waar deze moet zitten.

Stap 10: haal de stopper, de plastic strip en het touw uit de overbodige gaten in het stof.

Stap 11: knip de plisséstof op de juiste lengte.

Stap 12: zet de strip weer vast. Doe dit door het touw door de plastic strip te lussen en vervolgens door het laatste gaatje in de stof.

Stap 13: knoop de stopper terug in het touw op de plek die je gemarkeerd had. Duw hem daarna terug in de onderkant van het plisségordijn en plak hem vast met plakband.

Stap 14: schuif de onderbalk terug in het gordijn en plaats de doppen in de zijkant terug.

Tip: wikkel de opgevouwen stof in met schilderstape voordat je gaat snijden. 
 

gordijnen monteren

Hubo helpt: wij doen het samen

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie en de benodigde materialen om je gordijnen te vermaken. Hubo is dé doe-het-zelf specialist van Nederland. Wij denken met je mee. Heb je een vraag? Kom langs of neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar met advies op maat en extra tips. Klushulp nodig? Er is altijd een Hubo bij jou in de buurt!

Dit heb je nodig: