Geef je keuken een frisse look door hem te verven

Je smaak verandert. Wanneer je keuken nog in prima staat is, maar niet meer helemaal naar wens, is het mogelijk je keuken te verven. Door je keuken te verven, krijgt hij een hele nieuwe frisse look, zonder dat je de hoofdprijs betaalt!

Geef je keuken een frisse look door hem te verven

Zijdeglans of hoogglans?

Je kunt je keuken zelf verven als deze van hout of hard kunststof gemaakt is. Dat geldt zowel voor gebeitst en geverfd als voor gelakt hout. Zelfs het glas in de keukendeurtjes kun je verven. Mdf met een folielaag kun je niet verven, tenzij je de folie met een föhn verwijdert. Kies je voor zijdeglans verf, dan is het resultaat wat matter. Hoogglans verf is sterker, maar je ziet er meer oneffenheden, vuil en vlekken op.

Tips: 

 • Let op zaken als de geur en de droogtijd van de verf als je snel weer van je keuken gebruik wilt maken. 

 • Ga je je keuken verven in een donkere kleur? Dan kun je het beste voor een grijze grondverf kiezen.

 • Let ook op de vlek- en krasbestendigheid van de verf. PU-verf is krasvast en goed schoon te maken.
   

keuken verven

Zo begin je

Maak allereerst je keukenkastjes goed schoon met een sopje van lauwwarm water en verfreiniger. De verf hecht dan beter aan de deurtjes. Doe dit grondig, want keukendeurtjes zijn vaak vet door het koken. Repareer kleine oneffenheden met plamuur en een plamuurmes.

Een volgende belangrijke stap in de voorbereiding is het afplakken. Je keukendeurtjes verven moet netjes gebeuren. Je wilt geen verf op het blad, de kraan of de grepen knoeien. Plak die plekken daarom goed af met afplaktape. Nog gemakkelijker is het om de grepen en de keukendeurtjes voor het verven te demonteren.
 

keuken verven

De keukenkastjes verven

Dit heb je nodig: grondverf / kunststof-primer, roerhoutje, verfbak, verfroller, kwast, schuurpapier (P180), zachte borstel en zijdeglans of hoogglans lak in de juiste kleur.

Stap 1: schuur de ondergrond totdat deze dof is.

Stap 2: breng een eerste laag grondverf of kunststof-primer aan, zeker op de kale plekken. Laat deze goed drogen.

Stap 3: schuur de keukendeurtjes voordat je gaat verven. Maak de deurtjes daarna stofvrij met een zachte borstel.

Stap 4: de keukendeurtjes verven doe je met twee lagen lak. Gebruik de roller voor de grotere, vlakke delen. Laat iedere laag goed drogen. Hoe langer je de verflaag laat drogen, hoe sterker hij wordt.

Stap 5: verwijder de tape als de verf nog nat is.

Tips:

 • Voor een afgewerkt geheel kun je ook de binnenkant van de keukendeurtjes verven.

 • Ga je de grepen vervangen? Plamuur de oude schroefgaten dan eerst dicht als je ze niet opnieuw kunt gebruiken.

 • Je kunt ook de muren, de vloer, het plafond en de achterwand van de keuken verven voor een totale metamorfose. Kies je voor afwasbare muurverf, dan kun je eventuele etensresten gemakkelijk verwijderen.

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
   

keuken verven

Hubo helpt je ook met deze klus

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor extra tips en materialen om je keuken te verven.