Je houten kozijnen mooi en strak schilderen met deze tips

Je buitenkozijnen schilderen is belangrijk om ze te beschermen tegen allerlei weersinvloeden. Maar ook je houten kozijnen binnen schilderen is nodig om ze in goede staat te houden. Met onderstaand stappenplan van Hubo kun jij zelf je kozijnen verven.

Je houten kozijnen mooi en strak schilderen met deze tips

Met welke verf je kozijnen verven?

In de bouwmarkt zie je verschillende soorten verf staan voor als je je kozijnen wilt verven. Maar welke is nu het meest geschikt? Alkydverf op terpentinebasis wordt vaak gekozen omdat deze verf een zeer goede dekking geeft en weinig voorbehandeling nodig heeft. Alkydverf heeft echter als nadelen dat deze verf sneller vergeelt en dat je de ruimte waar je de kozijnen schildert goed moet ventileren.

Een andere optie om je kozijnen mee te schilderen is acryllak. Acryllak droogt snel, verkleurt nauwelijks, stinkt niet en is minder milieubelastend. Voor acryllak gebruik je speciale kwasten en verfrollers.
 

kozijn verven

Binnen-/buitenkozijnen schilderen? Bereid ze voor

Voordat je je kozijnen gaat schilderen, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Allereerst controleer je houten kozijnen op houtrot. Zoek de zwakke plekken met je duim of een schroevendraaier. Vind je houtrot? Steek dit dan weg met een beitel tot waar het hout schoon en droog is. Vul het gat op met houtrotvuller. Zitten er stukken verf los? Steek deze er dan af met een verfkrabber. Losse verf en vuil verwijder je met een borstel.

Schuur eventuele beschadigingen weg met grof schuurpapier (korrel 80) of maak ze glad door ze te plamuren. Daarna ontvet je de kozijnen met een sopje van water en ontvetter. Spons altijd na met schoon water.

Tips: 

 • Zit de verf nog vast, maar zitten er wel al blaasjes onder? Gebruik een verfföhn om de verf warm te maken en een verfkrabber om de verf te verwijderen. Draag daarbij werkhandschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril en let op dat je het kozijn niet beschadigt. Werk steeds in stukken van ongeveer tien centimeter. Bescherm daarbij het raam en de muur tegen schroeiplekken door hier bijvoorbeeld een wandtegel of plamuurmes tussen te houden.

 • Plamuur in laagjes van één millimeter, om te voorkomen dat de plamuur uitzakt. Laat iedere laag steeds uitharden voordat je aan de volgende laag begint. Gaat dit niet snel genoeg? Gebruik dan snelplamuur.

 • Houtrotvuller wordt snel hard, dus werk snel of maak kleine beetjes aan.

 • Afgekrabde verf lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval.
   

kozijn verven

Kozijnen schilderen: binnen en buiten

Dit heb je nodig: schuurpapier, zachte borstel, vochtige doek, afplaktape, grondverf, roerhoutje, kwasten, verfrollers, verfbak, acrylaatkit, acryllak of alkydverf.

Stap 1: schuur de kozijnen met fijn schuurpapier (korrel 320) of middelgrof schuurpapier (korrel 120) als je kozijnen nog niet eerder geschilderd zijn of als het om buitenkozijnen gaat. Je kunt ook een handschuurmachine gebruiken.

Stap 2: poets het stof weg met een zachte borstel en een vochtige doek.

Stap 3: plak de kozijnen af voordat je gaat schilderen. Gebruik de afplaktape ook om de vensterbanken af te plakken.

Stap 4: zet de kozijnen met een ronde kwast in de grondverf. Dat gaat om alle stukken waar je blank hout ziet en alle gerepareerde delen. Roer de verf goed door met een roerhoutje.

Stap 5: als de grondverf droog is, schuur je de kozijnen opnieuw met fijn schuurpapier (korrel 320). Ook ontvet je de kozijnen opnieuw met een sopje van water en ontvetter. Spons ook nu na met schoon water. Zie je nog kleine oneffenheden? Plamuur deze dan eerst dicht.

Stap 6: met acrylaatkit werk je alle naden en kieren weg. Verwijder overtollige kit met een vochtige doek of je vinger. Laat de kit goed drogen voordat je de kozijnen gaat schilderen. Breng op de gekitte delen een extra laag grondverf aan en schuur dit opnieuw als de grondverf droog is.

Stap 7: nu kun je de kozijnen schilderen met acryllak of alkydverf. Begin met de hoeken en randen naast de ramen. Dan schilder je de lange delen in lange halen. Rol het geheel na met een smalle verfroller.

Stap 8: als de eerste laag goed droog is, schuur je de kozijnen opnieuw lichtjes met fijn schuurpapier (korrel 320 of 400). Breng dan een tweede laag verf aan.

Stap 9: verwijder de tape als de verf nog nat is.

Tips: 

 • Met een schoon plamuurmes scheur je de afplaktape in de hoeken strak af.

 • Voor het kitten kun je een kitpistool gebruiken. 

 • Door het hang- en sluitwerk eerst los te schroeven, kun je overal gemakkelijker bij.

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. 

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. 

 • Laat tape nooit te lang zitten, maximaal twee dagen na het verven van de kozijnen.

 • Je buitenkozijnen schilderen doe je beter niet in de volle zon of bij regenachtig weer.
   

kozijn verven

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen en verfgereedschap om je kozijnen te verven.