In 7 stappen en hondenhok maken

Ben je voor je trouwe viervoeter op zoek naar een mooi hondenhok? Hoe leuk is het dan, wanneer je een beetje handig bent, om deze zelf te maken? Wij vertellen hoe je in 7 stappen zelf een hondenhok kunt maken.

hondenhok maken

De voorbereiding

Voordat je kunt starten met het daadwerkelijke bouwen van je hondenhok, is het belangrijk om aandacht aan de volgende punten te besteden:

De locatie
Denk goed na over waar je het hondenhok wilt gaan plaatsen. Zorg, indien mogelijk, voor een schaduwrijke plek. Het is ook belangrijk dat je het hondenhok zo plaatst dat je hond overzicht heeft en in de tuin kan kijken. 

De grootte
De afmetingen van het hondenhok bepaal je aan hand van het formaat van je hond: grote, middelgrote of kleine hond. Vooral voor de opening is het formaat van je hond belangrijk. 
In onderstaand stappenplan gaan we uit van het maken van een hondenhok van 95 x 85 x 85 cm voor een middelgrote hond. 
 

Stap 1: de achterwand

Start altijd met het maken van de achterwand van het hondenhok. De achterwand maak je door 8 profielplanken van 80 cm op elkaar te zetten. Zorg ervoor dat de planken goed in elkaar vallen. Klop elke plank aan met een hamer. 

Verbind de profielplanken van de achterwand met 3 latten van vurenhout. Monteer twee latten op 5 cm vanaf de rand en 1 lat in het midden. Laat aan de onderkant ook 4 cm vrij.
 

Stap 2: een puntdak

Teken op de achterwand vanaf het midden twee schuine lijnen af tot aan de bovenkant van de zesde plank. Zaag langs deze lijnen af om een puntdak te creëren.
 

hondenhok maken

Stap 3: de voorkant

De voorkant maak je op dezelfde manier als de achterwand met het puntdak (stap 1 en 2). Het enige verschil is dat de voorkant een ingang krijgt. Laat de boogvormige ingang vanaf de tweede tot en met de zesde plank lopen. Houd aan de zijkanten 25 cm vrij. 

Boor op de afgetekende ingang een gat met een 8 mm houtboor. Zaag daarna met behulp van een decoupeerzaag vanuit het gat de ingang van het hondenhok er helemaal uit. 

Schroef ter versteviging aan de binnenzijde aan beide kanten van de ingang een vurenhouten lat. 
 

hondenhok maken

Stap 4: de zijwanden

Pak de hoekpalen erbij en zet een streepje op 10 cm vanaf de onderzijde. Maak zijwanden van 6 planken en schuif die tot aan het streepje tussen de hoekpalen. Zet elke plank met 2 schuine schroeven in de hoekpalen vast. 

Schuif daarna ook de voor- en de achterwand in de hoekpalen en schroef ze vast. 
 

Stap 5: eindpalen plaatsen

Een eindpaal heeft een groef in één kant. Voorzie alle wanden aan de onderkant van het hondenhok van een eindpaal voor een mooie afwerking. Schroef de eindpalen aan de planken vast.
 

Stap 6: de bodemplaat

De bodemplaat maak je van een plaat underlayment van 76 x 86 cm. Zaag uit de hoeken vier hoekje van 2,5 x 5 cm. En maak aan de voor- en achterkant openingen waar de vurenhouten latten in kunnen vallen. Laat de bodemplaat van bovenaf op de eindpalen zakken en schroef vervolgens vast.
 

Stap 7: het dak

Het dak van het hondenhok maak je van twee platen underlayment. Schroef de platen vast op de schuine nokstukken. Om het netjes en symmetrisch te houden, controleer je altijd even of het dak rondom net zoveel uitsteekt.

Werk het dak af met dakshingles. Werk de dakrand aan de voorkant en achterkant van het hondenhok af met houten hoekprofielen en schroef deze vast.
 

hondenhok maken

Hubo helpt

Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren over de juiste houtsoort voor het maken van jouw hondenhok. Wij hebben een uitgebreid assortiment hout, dus we vinden altijd wel de soort die aansluit bij jouw wensen, de rest van de tuin én jouw budget.

Dit heb je nodig: