Stinkende afvoer? Zo kun je een afvoer of riolering ontstoppen

Is er sprake van een stinkende afvoer? Grote kans dat je afvoer of riolering verstopt zit. En dit wil je uiteraard zo snel mogelijk verholpen hebben, want als het lang aanhoudt kunnen er zelfs hardnekkige verstoppingen ontstaan. Wist je dat je zelf een afvoer of riolering kunt ontstoppen? Wij geven je de belangrijkste tips bij een stinkende afvoer.

Waar zit de verstopping?

Wanneer je zelf je riolering gaat ontstoppen, moet je eerst de locatie van de verstopping achterhalen. Is het zo dat het water in zowel de gootsteen als in het toilet minder goed wegloopt? Of dat er water in de gootsteen gaat borrelen als je het toilet doorspoelt? Dan is de kans groot dat het gaat om een verstopte riolering onder je huis. Deze riolering kun je niet zelf ontstoppen en/of vervangen. Schakel hiervoor altijd een professioneel ontstoppingsbedrijf in. 

Is er sprake van één stinkende verstopte afvoer? Dan kan je zelf aan de slag met het ontstoppen van de afvoer. Loopt het water in de douche of de wastafel niet goed weg? Dan is er vaak sprake van haren en zeepresten. Deze blijven namelijk kort achter de sifon in de afvoer liggen. Dit los je op door alle rioolaansluitingen goed door te spoelen door er emmers water in te gieten. Ontstaat er een waterkolkje? Dan is de rioolaansluiting niet meer verstopt. Geen waterkolkje? Wellicht helpt dan één van onderstaande tips.
 

Tip 1: gebruik de ontstopper

Vaak wordt een verstopping veroorzaakt door een hardnekkige prop vuil die opgehoopt zit in de sifon. Gebruik de klassieke ontstopper. Plaats de zuignap op de afvoer en maak pompbewegingen. Hierdoor trekt de afvoer vacuüm, zodat het vuil loskomt van je afvoer.
 

Tip 2: kokend water en soda

Soda is een goed ontstoppingsmiddel, omdat het een ontvettende werking heeft. Schep de soda met een lepel in de afvoer en laat dit enkele minuten intrekken. Spoel de afvoer daarna met kokend water door. Herhaal dit een aantal keer. Gebruikmaken van soda is heel geschikt bij het ontstoppen van een gootsteen-, douche- of wastafelafvoer.
 

Tip 3: de sifon schoonmaken

Het is aan te raden om op regelmatige basis je sifon schoon te maken, om een stinkende verstopte afvoer te voorkomen.

⦁    Zet een lege emmer of bakje op een dweil onder je sifon.
⦁    Schroef de sifon los met een waterpomptang en maak hem helemaal leeg.
⦁    Verwijder het vuil uit de sifon.
⦁    Maak de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje schoon.
⦁    Schroef de sifon er weer op en controleer of alles goed vastzit.
⦁    Check of de afvoer nu wel weer goed doorloopt. 
 

Tip 4: de ontstoppingsveer

Zit de verstopping verder in de afvoerbuis? Dan is het gebruiken van een ontstoppingsveer wellicht een oplossing. Met een ontstoppingsveer kun je de afvoerbuis vrijmaken op een plaats waar je niet meteen bij kunt. Maak hiervoor de sifon los om vervolgens de ontstoppingsveer door de afvoerleiding te drukken. Maak lange halen en druk de ontstoppingsveer zo ver mogelijk in de afvoerbuis. Schroef hierna de sifon weer vast en controleer of het water nu wel wegloopt.
 

Tip 5: gebruik milieuvriendelijke/biologische ontstoppingsmiddelen

Is de blokkade niet bereikbaar? Maak dan gebruik van een ontstoppingsmiddel. Kies liever niet voor een chemisch ontstoppingsmiddel, omdat dit vaak meer schade kan aanrichten dan je zou willen. Het is verstandiger om je afvoer of riolering te ontstoppen met milieuvriendelijke en biologische ontstoppingsmiddelen.
 

Hulp nodig?

Niets is zo vervelend als een verstopte, stinkende afvoer. Wil je deze klus zelf oplossen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij voorzien je van een goed advies over de benodigde materialen voor het ontstoppen van jouw afvoer of riolering. 

En lukt het niet om zelf je riolering te ontstoppen? Schakel dan de hulp in van een professioneel ontstoppingsbedrijf. Zij staan altijd voor u klaarr.