Tegels en badkamertegels kun je zo eenvoudig verven

Wil je je wc, badkamer of keuken een metamorfose geven, zonder de tegels te vervangen? Je kunt je tegels ook verven. Hoe? Hubo legt het je uit in onderstaand plan van aanpak.

Tegels en badkamertegels kun je zo eenvoudig verven

Wat is het verschil tussen tegelverf en gewone verf?

Het fijne aan tegelverf is dat deze tegen een stootje kan en gemakkelijk schoon te houden is. Hij is vochtbestendig, afwasbaar en zeer krasvast. Dat maakt tegelverf anders dan andere soorten verf. Er zijn verschillende soorten tegelverf:
 

  • Basistegelverf: deze moet in een paar lagen aangebracht worden. Basistegelverf is niet geschikt om in de douche de badkamertegels mee te verven.

  • Waterbestendige tegellak: deze kun je na het aanbrengen van een primer probleemloos gebruiken om badkamertegels mee te verven, ook in de douche. Hij is namelijk waterbestendig.

  • Waterbestendige tegelverf: verf bestaande uit twee componenten die eerst goed gemengd moeten worden.


Tip: je kunt je tegels verven in de kleur die je maar wilt. Ook tegelverf kun je in elke gewenste kleur laten mengen.
 

dit heb je nodig voor het verven van tegels

Maak de ruimte klaar om te beginnen

Bereid de ruimte waarvan je de tegels gaat verven goed voor. Met een sopje van warm water en ontvetter – in de verhouding die aangegeven staat op de verpakking – maak je de tegels vetvrij. Schuur de tegels ook meteen met schuurpapier. Dat klinkt misschien vreemd, maar hierdoor hecht de verf beter. Daarna droog je de tegels af. Kapotte tegels vervang je uiteraard.

De vloer dek je af met afdekvlies. Afdekvlies heeft antislipmateriaal aan de onderkant en een absorberende toplaag. Bedek (badkamer)meubels, sanitair of het aanrecht met afdekfolie. Plak de randen van het te verven oppervlak af met afplaktape. Dit geldt ook voor eventuele aanwezige kranen, kozijnen of vensterbanken. 

Tip: een goed geventileerde ruimte – zonder tocht – en een temperatuur van ongeveer twintig graden Celsius in de ruimte is ideaal als je tegels gaat verven.
 

blauw patroon tegels badkamer

Volg onderstaande stappen

Dit heb je nodig: tegelverf of -lak, eventueel primer, roerhoutje, verfbak, kwast, roller en schuurpapier.

Stap 1: breng een laag primer aan als je je tegels gaat verven met waterbestendige tegellak.

Stap 2: roer de tegelverf goed door en giet hem in een verfbak. Verf met een kwast de randen, hoekjes en voegen. Met de roller kun je daarna de overige badkamertegels verven. Wees niet te zuinig met de verf, maar voorkom wel dat de verf naar beneden druipt. Breng de verf daarom eerst in verticale banen aan, van boven naar beneden, rol daarna nogmaals in horizontale banen en rol dan in lange banen na.

Stap 3: wacht 24 uur en breng dan een tweede laag verf aan. Eventueel kun je nog een derde laag verf aanbrengen als je denkt dat dat nodig is. Schuur de badkamertegels voordat je begint te verven nogmaals lichtjes met schuurpapier.

Stap 4: verwijder de tape als de verf nog nat is, om beschadigingen te voorkomen.

Tips: 

  • Loszittende haren in de kwast raak je snel kwijt door met de kwast over grof schuurpapier te strijken. Losse pluisjes aan de roller raak je kwijt door met afplaktape over de roller te gaan.
  • Een roller van velours geeft het beste resultaat als je glad geschilderde tegels wilt.
  • Wikkel je kwasten en verfrollers strak in aluminiumfolie of zet ze onder water als je ze binnen een week wilt gebruiken voor een volgende laag verf. Heb je ze voorlopig niet nodig, maar wil je ze wel bewaren? Spoel ze dan schoon met wat terpentine in een glazen potje.
  • Lever verfresten in bij het KCA-depot van je gemeente. Ingedroogde kwasten en verfrollers kun je bij het restafval in de container gooien.
     
betegelde badkamer

Hubo helpt je ook met deze klus

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.