Houten vloer schuren en lakken: met deze stappen kun je het zelf doen!

De lak van een houten vloer kan na tien tot twaalf jaar krassen vertonen door het schuiven met meubels. En onder invloed van zonlicht kan een houten vloer ook flink verkleuren. Om je houten vloer er weer goed uit te laten zien, is het van belang om deze te schuren en te lakken. Dit kun je door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren, maar wist je dat je dit met ons duidelijke stappenplan ook zelf kunt doen?

De voorbereiding

Haal alle meubels weg uit de te schuren ruimte. Sluit kasten en deuren met toegang naar andere ruimtes af om te voorkomen dat alles onder het stof zit. Controleer de vloer op eventuele uitstekende spijkers of schroeven en tik deze indien nodig aan met een hamer. Zitten er beschadigingen in de houten vloer? Repareer deze dan met kneedbaar hout in de kleur die het beste bij jouw houten vloer past.

Wat heb ik nodig?

Stappenplan houten vloer/parket schuren

Is jouw houten vloer echt aan een opknapbeurt toe? Dan is het slim om deze echt grondig blank te schuren, voordat je de vloer weer gaat lakken. Heb je jezelf en de vloer goed voorbereid? Dan vertellen wij je hoe je jouw houten vloer moet schuren.

Stap 1: grof schuurpapier
Gebruik bij deze stap de parketschuurmachine met een schuurpapier met de wat grovere korrel 40. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan van 45 graden, steeds in dezelfde richting, over de houten vloer.

Stap 2: middel grof schuurpapier
Met één keer de houten vloer schuren ben je er nog niet. Breng voor de tweede schuurbeurt middel grof schuurpapier aan met korrel 80 en schuur de vloer nog een keer. In plaats van schuin te schuren, schuur je dit keer in de lengterichting.

Stap 3: fijner schuurpapier
De derde en laatste schuurbeurt doe je met wat fijner schuurpapier, ongeveer korrel 100. Schuur ook dit keer in de lengterichting.

Stap 4: schuren met de kantenschuurmachine
De naam kantenschuurmachine zegt het eigenlijk zelf al: het is een machine om de kanten mee te schuren. Begin ook hier weer met grof schuurpapier en eindig met het fijnste schuurpapier. 

Stap 5: reinigen
Maak de vloer met behulp van een stofzuiger stofvrij en reinig deze vervolgens met een licht, vochtige dweil.
 

Hoe moet ik mijn houten vloer lakken?

Na het schuren van jouw houten vloer of parket wordt het tijd om de vloer te lakken. Bij het lakken van houten vloeren maken we onderscheid tussen zachte houten vloeren en hardhouten vloeren.

Zachte houten vloeren
Met zachte houten vloeren bedoelen we onder andere vuren- of grenenhouten vloeren. Wil je een transparante afwerking? Gebruik dan zijdeglans of eiglans vloerlak en breng drie lagen vloerlak aan. Schuur tussen de lagen door de vloer altijd even licht op met de hand en maak het geheel stofvrij met een zachte bezem of borstel.

Op zoek naar een dekkend resultaat? Begin dan eerst met een laag grondverf en breng daarna twee of drie lagen dekkende vloerlak aan. Schuur ook hier tussen de lagen de vloer lichtjes op. 

Hardhouten vloeren
Onder hardhouten vloeren verstaan we bijvoorbeeld eikenhouten of teakhouten vloeren. Maak ook hier weer de keuze of je een transparante laklaag of dekkende laklaag wilt. Gebruik voor een transparante laag transparante parketlak of eiglans. Wil je toch een dekkend effect? Breng dan eerst een laag grondverf aan en werk het daarna af met twee of drie lagen dekkende vloerlak. Schuur bij zowel de transparante als de dekkende lak de vloer tussen de lagen licht op en maak deze stofvrij.
 

Advies nodig?

Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan met het schuren en lakken van jouw houten vloer of parket? Bij Hubo voorzien we je graag van een passend advies. Wij heten je van harte welkom bij een Hubo bij jou in de buurt