Het balkon schoonmaken voor de lente

Als de eerste zonnestralen doorbreken, wil je het liefst meteen op je balkon vertoeven. Maar dat balkon kan wel een grote voorjaarsschoonmaak gebruiken. Met onderstaand stappenplan maak je je balkon klaar voor de lente, zodat je er dit jaar optimaal van kunt genieten.

Voorkom beschadigingen

Bladeren, vogelpoep, groene aanslag, na een lange winter ziet je balkon er gehavend uit. Het is heel verleidelijk om direct rigoureus aan de slag te gaan. Denk er echter goed over na hoe je het beste je balkon kunt schoonmaken. Te agressieve en chemische middelen en chloor en zout bijvoorbeeld kunnen voor verkleuringen op het balkon zorgen en laten groenaanslag nog sneller terugkomen. Bovendien spoelt dit chemische middel met het afvalwater weg, wat niet goed is voor milieu.

Ook wat betreft het gebruik van een hogedrukspuit is enige voorzichtigheid aan te raden. Gebruik liever geen hogedrukspuit bij verouderde, poreuze tegels. De tegels beschadigen daardoor nog meer waardoor vuil zich gemakkelijker hecht en het balkon schoonmaken volgend jaar nog lastiger is. Ook maakt een hogedrukspuit beton poreus en veroorzaakt het holtes in het betonoppervlak, waardoor het cement vocht opzuigt als een spons. Beperk dus het gebruik van beschadigende chemicaliën of harde stralen.
 

Laat de voorjaarsschoonmaak beginnen

Dit heb je nodig: harde bezem, stoffer en blik, groene zeep, tuinmeubelreiniger of terrasreiniger, tuinslang, emmer, eventueel een stofzuiger, bladhark en een raamtrekker.

Stap 1: maak ruimte op het balkon. Gooi weg wat de winter niet overleefd heeft en zet de rest van de meubels, windlichten, bloempotten en plantenbakken tijdelijk aan de kant, bijvoorbeeld in de woonkamer.

Stap 2: heb je tegels op je balkon? Veeg het balkon dan schoon met een bezem of hark. Gooi het afval met een stoffer en blik in de afvalbak of groencontainer. Heb je kunstgras? Gebruik dan een stofzuiger om al het losse afval, stof en zand te verwijderen.

Stap 3: de groene aanslag, algen en verkleuringen boen je eraf met een mengsel van vloeibare groene zeep en warm water en een harde bezem. Met de harde bezem kun je ook meteen je bloempotten en houten meubels schoon schrobben, je muren en de spijlen van het balkon.

Stap 4: vogelpoep laat je met wat warm water losweken. Giet water op de poep, wacht enkele minuten en spuit de poep met de tuinslang weg. Houd de tuinslang op ongeveer een meter afstand, draai de kraan helemaal open en stel de sproeikop in op een zo hard mogelijke straal. De laatste restjes vogelpoep borstel je met een harde bezem weg.

Stap 5: spoel het hele balkon na het schoonmaken met een emmer water na.

Stap 6: maak de meubels, bloempotten en plantenbakken nog even schoon met een nieuw sopje voordat je ze terugzet en vergeet ook niet de balkondeur en de ramen op het balkon te lappen.
 

Tips:

  • Werk van boven naar beneden. Dus eerst die spinnenwebben tegen het plafond en op het laatst de vloer.

  • Zie je een duif op je balkon poepen? Poets het dan zo snel mogelijk weg. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt en hoe groter het risico op beschadiging van het onderliggende oppervlak. Hetzelfde geldt voor vlekken van de barbecue. Plaats hier een buitentapijt onder en plaats duivenpinnen op je balkonrand, die duiven weerhouden er te gaan zitten.

  • Gebruik je geen pH-neutraal middel? Probeer dan eerst op een onopvallende plek of je balkontegels er niet van verkleuren.

  • Veeg je balkon regelmatig en strooi er af en toe wat zand op, dan krijgt groene aanslag geen kans.

  • Denk aan je onderburen. Zij zullen het niet fijn vinden als er grote hoeveelheden water langs je balkon naar beneden lopen tijdens het schoonmaken.

  • Maak de borstel waarmee je de vogelpoep verwijderd hebt goed schoon, omdat in vogelpoep veel bacteriën zitten.
     

De hulp van Hubo

Je balkon schoonmaken wordt gemakkelijker met de hulp, het advies en de materialen van Hubo. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: