Verander de draairichting van je koelkast: de deur omdraaien doe je zo!

De koelkast is perfect maar de deur draait net de verkeerde kant op open. Dat kan de looproute behoorlijk belemmeren. Veel mensen irriteren zich er jaren aan, maar wist je dat je eenvoudig zelf bij je koelkast de deur kunt omdraaien? Dat doe je zo!

Verander de draairichting van je koelkast: de deur omdraaien doe je zo!

Bereid je voor

Haal de stekker van de koelkast uit het stopcontact en haal de koelkast leeg voordat je de deur gaat omdraaien. Bij je koelkast de deur omdraaien is een fluitje van een cent, maar toch zullen je etenswaren even buiten de koelkast moeten staan.

Tip: voer deze klus in de winter uit. Je kunt je etenswaren dan met een gerust hart een tijdje buiten laten staan.
 

draairichting koelkast

Koelkast klaar? Deur omdraaien!

Dit heb je nodig: inbussleutel, steeksleutel en een schroevendraaier.

Stap 1: draai de schroef van het onderste scharnier eruit met een inbussleutel.

Stap 2: open de deur iets, ongeveer 45 graden, en hef deze omhoog. Houd de deur zo vast.

Stap 3: druk nu de pen bij het onderste scharnier met een vingertop naar boven. Je kunt de deur daarna naar voren trekken en loshalen.

Stap 4: als eerste zet je de deurgreep aan de onderkant van de deur vast. Dat doe je door de deurgreep los te draaien en aan de onderkant te bevestigen. Ook de stoppen die in de lege gaten komen, verander je van plek.

Stap 5: draai de pen in de bovenhoek van de koelkast eruit met een steeksleutel en draai hem er in de andere hoek weer in.

Stap 6: verwissel het sluitmechanisme op de koelkast van plek.

Stap 7: draai nu het onderste scharnier waar de deur in draait los. Haal het afdekplaatje dat in de andere hoek zit los met een schroevendraaier. Draai het afdekplaatje om en druk het op de oude plek van het scharnier vast. Het scharnier kun je nu op de nieuwe plek vastschroeven.

Stap 8: plaats de pen aan de andere kant van de deur in de lager. Houd de pen tijdens het monteren van de koelkastdeur vast met je wijsvinger.

Stap 9: draai de deur 180 graden. Plaats hem op de bovenste pen en laat hem langzaam richting het onderste scharnier zakken.

Stap 10: houd de deur nog even iets hoger vast, zodat je de pen zo kunt draaien dat deze in het boorgat van het scharnier past. Laat de deur daarna langzaam naar beneden zakken.

Stap 11: draai de schroef weer in de pen en draai hem vast met een inbussleutel. De middelste schroef kun je verwijderen.
 

draairichting koelkast

Tips

  • Bij een grote koelkast is de deur zwaar. Je kunt deze klus dan het beste met twee personen uitvoeren. Gebruik eventueel werkhandschoenen om meer grip te hebben.

  • Staat de deur schuin? Stel dan de zijwaartse helling in. Ook het scharnier kun je nog naar links en naar rechts verschuiven als je de schroeven iets losdraait.
     

Wij doen het samen

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om bij je koelkast de deur om te draaien. Hubo helpt je.

Dit heb je nodig: