Vloer isoleren? Zo isoleer je zelf stap voor stap je (houten) vloer

Wist je dat gemiddeld 15% van de warmte in huis verloren gaat via de vloer? Heb je vaak last van koude voeten en wil je een lagere energierekening? Dan wordt het tijd om je (houten) vloer te isoleren. Hoe? Wij vertellen je stap voor stap hoe je vloer te isoleren. 

Vloer isoleren: twee mogelijkheden

De meest efficiënte en effectieve manier van vloerisolatie is door de onderzijde van de vloer te isoleren. De onderzijde van de vloer kun je isoleren door gebruik te maken van een toegankelijke kruipruimte. Let op, want de kruipruimte is een kleine werkplek, dus zorg dat je alle gereedschappen en benodigde materialen bij de hand hebt.
 

1. Onderzijde vloer isoleren

Stap 1: de hoeveelheid materiaal berekenen
Start met te berekenen hoeveel isolatiemateriaal en hoeveel houten latten je nodig hebt. Het is aan te raden om zo dik mogelijke isolatieplaten van bijvoorbeeld steenwol of glaswol te gebruiken voor een optimale isolatie. Over het algemeen bevat een verpakking glaswol drie isolatieplaten die een oppervlakte bedekken van 2,16 m2. Door het aantal vierkante meters te berekenen weet je hoeveel verpakkingen je uiteindelijk nodig hebt.

Meet ook de ruimte op tussen de vloerbalken. De houten latten komen hier haaks op te staan. Meet de lengte van de vloerbalken op en deel dit door 40 cm. Dat is het aantal houten latten dat je nodig hebt. Bepaal vervolgens de lengte van de betreffende houten latten. 

Stap 2: de vloer herstellen 
Zitten er kieren in de houten vloer? Herstel dit dan eerst. Bekleed de vloer met triplex van 3 tot 4 mm dik, zet dit vast met korte schroeven en kit het helemaal af met acrylaatkit

Stap 3: isolatieplaten op maat maken en plaatsen
Omdat de kruipruimte een krappe ruimte is, is het slim om de isolatieplaten buiten de kruipruimte al op maat te maken. Doe dit met een speciaal mes of een handzaag. Klem deze isolatieplaten, met de glasvlieszijde naar onderen, tussen de vloerdelen. 

Stap 4: houten latten monteren
Om ervoor te zorgen dat de isolatieplaten netjes op hun plaats blijven zitten, gebruiken we houten latten. Schroef de houten latten dwars op de vloerbalken en houdt hierbij dus een afstand aan van 40 cm (hart op hart).

Stap 5: dek de bodem van de kruipruimte af
Nu je toch in de kruipruimte aan het werk bent: dek de bodem van de kruipruimte af met dampdichte PE-folie en houd daarmee vocht uit de bodem tegen. 
 

2. Bovenzijde vloer isoleren

Heb je geen kruipruimte of is deze niet bereikbaar? Dan kun je ervoor kiezen om de bovenzijde van de vloer te isoleren. Dit doe je door de betonvloer van bovenaf te isoleren met isolatiemateriaal. Het grote nadeel van de vloer op deze manier isoleren, is dat de vloer enkele centimeters hoger komt te liggen. Met als gevolg dat deuren kunnen gaan klemmen of misschien helemaal niet meer passen.

1. Verwijder de bestaande vloerbedekking/vloerafwerking
2. Leg het isolatiemateriaal op de betonnen vloer
3. Om het isolatiemateriaal te beschermen, plaats je boven op het isolatiemateriaal plaatmateriaal.

Qua isolatiemateriaal kun je onder andere denken aan EPS-vloerplaten, zwevende vloerplaten van Rockwool of PIR-Underlayment isolatieplaten.
 

Houten vloer isoleren

Heb je een houten (onder)vloer, maar geen kruipruimte om te isoleren? Dan kun je ervoor kiezen om óf de bovenzijde van de vloer te isoleren, zoals uitgelegd in mogelijkheid twee óf je hebt nog een andere optie. Bij een houten (onder)vloer kun je de planken weghalen, waardoor je toch aan de onderkant van de vloer kunt isoleren. Haal om de paar meter een aantal planken weg, breng het isolatiemateriaal aan en leg de planken weer terug.
 

Advies nodig?

Kun je, voordat je gaat starten met het isoleren van je (houten) vloer, nog wel wat advies gebruiken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele medewerkers helpen je graag met het maken van de beste keuzes in jouw specifieke situatie.