Een deurkruk of deurklink vervangen in een paar stappen

Wil je je huidige deurklink vervangen door een andere variant, omdat je smaak veranderd is? Of omdat je huidige deurkruk niet soepel (meer) te bedienen is? Je deurklink vervangen doe je gemakkelijk zelf met behulp van onderstaand stappenplan van Hubo.

Een deurkruk of deurklink vervangen in een paar stappen

Bereid de deur voor

Verwijder het huidige deurbeslag. Schroef hiervoor de kleine schroefjes aan de boven- en onderkant van de deurklink los. Hierbij heb je misschien een inbussleutel nodig. Druk daarna de krukstift, die de klinken met elkaar verbindt, uit het gat. De krukstift wordt ook wel een tussenas of verbindingsstift genoemd. Met een platte schroevendraaier kun je de afdekplaten, deurschilden of rozetten daarna losmaken.

Tip: wanneer je geen schroeven bij de deurklink ziet, moet je waarschijnlijk een klein slotje aan de zijkant van de klink met een priem of paperclip indrukken. Als je de deurkruk vervolgens verwijdert, zul je de schroeven alsnog zien.
 

deurklink

Vervang je deurklink

Dit heb je nodig: nieuwe set deurklinken en twee schroevendraaiers.

Stap 1: neem de twee afdekplaten, twee lange schroeven en twee schroefmoertjes of patentbouten. Plaats de eerste afdekplaat op de openingen in de deur. Duw de twee lange schroeven door de afdekplaat en de deur.

Stap 2: plaats de tweede afdekplaat aan de andere kant van de deur. Duw de schroefmoertjes door dezelfde gaten en zorg dat de schroeven die je eerder hebt geplaatst in deze schroefmoertjes vallen.

Stap 3: gebruik twee schroevendraaiers om de schroeven en de schroefmoertjes in elkaar te draaien. Zo voorkom je dat één van de twee meedraait. Draai ze nog niet te strak aan.

Stap 4: pak één deurklink, de krukstift, het kleine schroefje om ze aan elkaar vast te zetten en een plastic tussenring. Plaats de plastic tussenring in het gat voor de klink.

Stap 5: schroef de krukstift met behulp van een schroevendraaier vast in de klink.

Stap 6: steek nu de krukstift met klink door het gat in de deur en controleer of de klink soepel te bedienen is. Draai het kleine schroefje een klein stukje in de klink. Deze is dan straks gemakkelijk vast te zetten.

Stap 7: stop de andere plastic tussenring in het gat aan de andere kant van de deur om de krukstift. Schuif daarna de klink over de krukstift, tot hij aansluit op de deur.

Stap 8: schroef de klink en de afdekplaten tot slot goed vast.
 

deurslot

Tips

  • De krukstift moet aan beide zijden van de deur even ver uitsteken.

  • De gaten van de afdekplaten hebben standaard maten. Ze passen dus vrijwel altijd. Kies je voor een hele andere vorm afdekplaten? Boor dan nieuwe gaten in de deur voor de schroeven. Meestal vind je een geschikte boormal bij je set deurklinken.
     

deurklink

Wij doen het samen

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om je deurklink te vervangen. Hubo helpt je.