Onze tips voor het afwerken en monteren van gipsplaten

Ga je een gipsplaten plafond maken of een scheidingswand van gipsplaten plaatsen? Dan blijven de naden zichtbaar. Vind je dit niet mooi? Je kunt je gipsplaten gemakkelijk afwerken, waarmee je de naden snel en onzichtbaar wegwerkt.

Onze tips voor het afwerken en monteren van gipsplaten

Welke gipsplaten monteren?

Wil je een gipsplaten plafond maken of wil je een scheidingswand van gipsplaten plaatsen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten gipsplaten. Ten eerste zijn er verschillende diktes voor gipsplaten. De dikte van de platen bepaalt onder andere de stevigheid, de geluidsisolatie en de benodigde tussenruimtes bij het regelwerk waar je de gipsplaten tegen gaat monteren. Er zijn ook groene gipslaten te koop. Deze kun je probleemloos monteren in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wc en keuken. 

Daarnaast kun je gipsplaten monteren van verschillende breedtes. Hoe breder de gipsplaten, hoe minder naden er zijn die je moet afwerken. Er zijn speciale gipsplaatschroeven om gipsplaten te monteren. Ook deze kun je later afwerken. Hoe? Dat lees je in onderstaand stappenplan.
 

gipsplaten

Gipsplaten afwerken

Gipsplaten monteren is één ding, maar vervolgens wil je natuurlijk je gipsplaten mooi afwerken. Hoe je je wand of plafond van gipsplaten kunt afwerken zonder te stucen lees je hieronder.

Dit heb je nodig: zelfklevend wapeningsgaas, voegenvuller, plamuurmes, stucspaan, voegenfinisher, blokkwast, handschuurblok / schuurpapier en een verfroller.

Stap 1: plak de naden en schroeven af met zelfklevend wapeningsgaas. Hierdoor hecht de voegenvuller beter en het biedt extra stevigheid.

Stap 2: kijk op de verpakking van de voegenvuller hoe je deze aanmaakt en roer hem goed door totdat er een consistente massa ontstaat.

Stap 3: vul de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Doe dit netjes en egaal. Breng de voegenvuller eerst rijkelijk aan met een verfroller. Gebruik vervolgens voor het strak afwerken van de schroefgaten een plamuurmes en voor de plaatnaden een stucspaan. Haal overtollige voegenvuller direct weg.

Stap 4: breng een toplaag van voegenfinisher aan als de voegenvuller is uitgehard.

Stap 5: schuur de platen met een handschuurblok glad als de toplaag droog is. Je kunt de voegen ook met een plamuurmes glad schrapen.

Stap 6: bewerk de gipsplaten met een voorstrijkmiddel (diepgrond). Na 24 uur drogen zijn de voegen bij strijklicht niet zichtbaar meer! Je kunt de wand of het plafond nu naar wens behangen of verven.

Tips: 

  • Je gipsplaten afwerken kan alleen als ze goed droog zijn. Anders loop je het risico dat er scheuren of oneffenheden ontstaan.

  • Je kunt ook de naden tussen de gipsplaten niet afwerken. Breng dan een dunne ril acrylaatkit aan in de naden. Strijk de kit met een natte vinger glad.

  • Zit er een hoek in je wand? Hier kun je een hoekbeschermingsprofiel aanbrengen.

  • Breng eventueel een tweede laag voegenvuller aan om de laatste oneffenheden weg te werken. Schuur de naden lichtjes voor en na het aanbrengen van de tweede laag voegenvuller.
     

gipsplaten

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips als je gipsplaten gaat monteren, plaatsen of afwerken.

Dit heb je nodig: