Zelf je muur isoleren? Dat kan met dit handige stappenplan

Ben je op zoek naar meer warmtecomfort in je woning en wil je graag besparen op je energierekening? Heb je er dan al weleens aan gedacht om je muur te isoleren? Door het isoleren van je muur voorkom je dat er warmte verloren gaat én het is bovendien goed voor het milieu. Er zijn verschillende mogelijkheden om je muur te isoleren. Wij gaan stap voor stap in op deze mogelijkheden. 

Wandisolatie

Spouwmuur isoleren

Bij isolatie van de spouwmuur wordt de spouw, dit is de open ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, opgevuld met isolatie. Het isoleren van de spouwmuur wordt ook wel de vorm van isolatie genoemd met de kortste terugverdientijd. Lage kosten, een klus die binnen een dag geklaard is en een hoge besparing. Een spouwmuur wordt opgevuld met glaswol, EPS-parels, PUR of steenwol. Een spouwmuur isoleren gaat als volgt:

1. De volledige muur moet goed toegankelijk zijn.

2. Er worden gaten geboord in de gevel. Via endoscopisch onderzoek wordt de spouw gecontroleerd. 

3. Via deze boorgaten wordt vervolgens het isolatiemateriaal ingespoten of geblazen.

4. Is al het isolatiemateriaal in de spouw gespoten of geblazen? Dan worden alle gaten weer netjes dichtgesmeerd. 

In theorie kun je alle bovenstaande stappen zelf uitvoeren, maar in de praktijk is de kans groot dat er fouten gemaakt worden. Isolatie van de spouwmuur besteed je dus het beste uit aan een specialist. 
 

Buitenmuur isoleren

De buitenmuur isoleren kan zowel langs buiten als langs binnen. Er wordt vaak gekozen voor het isoleren van de buitenmuur langs buiten, wanneer er geen spouw aanwezig is of deze om wat voor reden dan ook niet opgevuld kan worden. Het grote voordeel van het isoleren van de buitenmuur langs de buitenkant, enkelsteens muur isoleren of halfsteens muur isoleren, is dat er zonder verlies van ruimte aan de binnenzijde van je woning een dikke isolatielaag aangebracht kan worden.

Wanneer je besluit om je muur via de buitenkant te isoleren, is het vaak ook het ideale moment om je gevel te vernieuwen. 

Isolatiemateriaal
Welk isolatiemateriaal ga ik gebruiken voor het isoleren van de buitenmuur? Wat betreft isolatiematerialen voor buitenmuren is er veel keuze. Van isolatieplaten van kunststof (PIR, PUR, resol) tot isolatieplaten op basis van minerale wollen. Dus ook glaswol of rotswol isolatieplaten kunnen gebruikt worden. Beide groepen isolatiemateriaal hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Ben je hiervoor op zoek naar een goed advies? Kom dan langs bij een Hubo bij jou in de buurt

Kijk tijdens het uitkiezen van isolatiemateriaal goed naar de Rd-waarde. Dit is de warmteweerstand van het isolatiemateriaal en geeft dus het isolerend vermogen aan. Hoe hoger de Rd-waarde is, hoe meer warmte het in de winter in huis kan houden en in de zomer juist buiten kan houden. Vaak staat de Rd-waarde van het isolatiemateriaal op de verpakking zelf, omdat deze door de fabrikant is aangegeven, in m2K/W. Kun je deze zo snel niet vinden? Dan kun je de Rd-waarde ook eenvoudig zelf berekenen. Dit doe je door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, hoe beter de warmteweerstand en dus de isolatiewaarde.

De werkwijze
Voor wat voor soort isolatiemateriaal je ook kiest, de werkwijze bij het isoleren van de buitenmuur is nagenoeg hetzelfde. 

1. Bereid je buitenmuur voor door de muren goed te reinigen en oneffenheden op de muur te verwijderen. Isolatieplaten hechten zich pas goed aan de muur wanneer de muur perfect egaal is. 

2. Het plaatsen van de isolatieplaten. Het is slim om onderaan te beginnen en om de platen zo goed mogelijk tegen elkaar aan te drukken. Eventuele naden kun je nog afplakken met speciale tape om de isolatielaag zo luchtdicht mogelijk te maken. Bevestig de isolatieplaten met lijm of beter nog met een mechanische bevestiging.

Let op: vaak zijn isolatieplaten aan één zijde bekleed met een speciale soort bekleding. Deze bekleding dient als dampscherm en moet dus aan de binnenkant van de isolatielaag geplaatst worden. 

3. Zijn de isolatieplaten aangebracht? Ga dan verder met de afwerking. De meeste isolatiematerialen kunnen probleemloos gecombineerd worden met verschillende soorten gevelbekleding. 
Soms is het niet mogelijk om de buitenmuur te isoleren, omdat je bijvoorbeeld in een rijtjeshuis woont. Dan is het een goede optie om je binnenmuur te isoleren. 
 

Wandisolatie

Binnenmuur isoleren

Het isoleren van de binnenmuur wordt eigenlijk pas gedaan wanneer het isoleren van de spouwmuur of het isoleren van de buitenmuur technisch niet haalbaar zijn. Vaak maakt het isoleren van een binnenmuur onderdeel uit van een renovatie van de woning of moeten vanwege historische waarde of andere redenen de buitenmuren intact blijven. 

Het isoleren van de binnenmuur kan grofweg op twee manieren. Dit is afhankelijk van welke isolatiematerialen je gebruikt. Waar kunststof isolatiematerialen vaak op de binnenmuur gelijmd worden, wordt er bij minerale wollen vaak gewerkt met een voorzetwand. 

Lijmen
Zoals gezegd zijn het voornamelijk de kunststof isolatieplaten die verlijmd worden. Waarom? Omdat het stevige karakter zich hier perfect voor leent. Lijm de isolatieplaten rechtstreeks op de muur. Zijn de isolatieplaten aangebracht? Dan kun je overgaan tot afwerking van de binnenmuur. Vaak wordt gekozen voor gipsplaten.

Voorzetwand
Bij isolatieplaten op basis van minerale wollen wordt vaak gekozen voor een voorzetwand. Een metalen frame dat voor de binnenmuur wordt geplaatst. Deze voorzetwand bestaat meestal uit C-profielen waar de isolatieplaten ingeschoven kunnen worden. 

Omdat glaswol en rotswol dampopen isolatiematerialen zijn, is het aanbrengen van een dampremmende folie van belang. Deze extra laag is noodzakelijk om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vochtige lucht. 

Hierna kan overgegaan worden tot het afwerken van de muur. Dit wordt ook vaak gedaan met behulp van gipsplaten. Het voordeel van gisplaten is dat ze eenvoudig geschilderd of behangen kunnen worden. 
 

Zo kun je je muren isoleren

Hubo voor advies

Heb je het besluit genomen en wil je je muur graag zelf gaan isoleren? Hubo voorziet je graag van een goed advies over welke vorm van isoleren: spouwmuur isoleren, buitenmuur isoleren of binnenmuur isoleren. Onze professionele medewerkers helpen je graag. 

Dit heb je nodig: