Badkamer verbouwen of badkamer renovatie? Doe het zelf met ons handige stappenplan

Wil je jouw badkamer opknappen door deze een make-over te geven of is je badkamer toe aan een renovatie? Dan is het van belang om met een aantal zaken rekening te houden. Ben je een doe-het-zelver? Ga dan zelf aan de slag met het verbouwen van je badkamer met ons stappenplan.

Eén van de belangrijkste tips bij het doe-het-zelf verbouwen, opknappen of vernieuwen van je badkamer is dat je altijd kritisch moet zijn. Vraag jezelf af of het echt nodig is om de hele badkamer aan te pakken. Of dat sommige dingen, na een eventuele kleine opknapbeurt, nog in prima staat verkeren.
 

Stap 1: maak een ontwerp

Maak van tevoren altijd een ontwerp van de nieuwe badkamer. Doe dit altijd op schaal, zodat je een soort van plattegrond creëert en ook kunt bepalen of alles past.
 

Stap 2: traceer het leidingnetwerk

Begin bij een verbouwing niet meteen met slopen en breken, want voor het je het weet zit je door een leiding heen. Bepaal dus van tevoren waar alle water-, gas- en elektraleidingen in de muren en vloer van je badkamer lopen. Op deze manier weet je zeker dat je niet per ongeluk een leiding doorboort.
 

Stap 3: de oude badkamer uitbreken

Eén van de leukste stappen bij het verbouwen van je badkamer: het uitbreken en slopen. Breek het oude sanitair en de badkamermeubelen waarvan je afscheid gaat nemen uit.
 

Stap 4: is het nodig om leidingwerk en de stroompunten te verleggen?

Afhankelijk van waar jij het sanitair wilt hebben, moeten er soms leidingen verlegd worden. En dit is echt een precisieklus. Wil je een stopcontact op een andere plaats hebben? Verleg dan de elektriciteitskabels en plaats een nieuw stopcontact. Heb je hier geen ervaring mee? Schakel dan voor de zekerheid een loodgieter of een elektricien in.
 

Stap 5: egaliseren

Bij het uitbreken van sanitair zoals het toilet, de douche of het bad, moet je ook in de vloer breken. Voordat je een nieuwe vloer kunt gaan leggen, moet je de bestaande vloer egaliseren. De ondergrond moet perfect egaal en glad zijn. Is er enkel sprake van kleine oneffenheden? Dan voldoet een kant-en-klare egaliseerpasta. Moet de complete ondervloer geëgaliseerd worden? Kies dan voor egalisatie van bijvoorbeeld het merk Knauf.
 

Stap 6: tegelen en voegen

Stap 6 is het tegelen en voegen van de tegels. Het is erg belangrijk om het voegen van de vloertegels en wandtegels zorgvuldig te doen. Aan de ene kant omdat dit voor een mooi eindresultaat zorgt en aan de andere kant omdat dit de waterdichtheid van je tegelwerk bevordert.
 

Stap 7: plafond plaatsen

Is het vervangen van je plafond ook opgenomen in het verbouwen van je badkamer? Dan is dit de volgende stap. Een plafond is in de badkamer echt een sfeerbepalende factor. Houd er rekening mee dat werken boven je hoofd na een paar uur echt zwaar begint te worden.
 

Stap 8: sanitair plaatsen

Nu is het de hoogste tijd om het sanitair te plaatsen. Als het goed is heb je het leidingwerk op de juiste manier afgesteld of laten afstellen. Dan hoef je alleen nog maar een aansluitstuk te gebruiken om de leidingen met het sanitair te verbinden. Kom je niet helemaal goed uit? Gebruik dan gewoon een verlengstuk.
 

Stap 9: sluit de elektra en verlichting aan

De laatste stap bij het verbouwen van de badkamer is het aansluiten van alle elektra en badkamerverlichting. Zorg er altijd voor dat de stroom is afgesloten, voordat je met elektra gaat werken.
 

Hubo helpt

Bij Hubo hebben we alles voor de renovatie of het zelf verbouwen, opknappen of vernieuwen van je badkamer. Van sanitair tot afvoermateriaal en van installatiemateriaal tot badkameraankleding. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele medewerkers helpen je met het maken van de beste keuzes.