Stap voor stap het sanitair van je badkamer kitten

Of je nou het sanitair in een net nieuwe badkamer wilt gaat kitten of eerst oude kitranden moet verwijderen, voordat je de badkamer kunt gaan afkitten: in dit stappenplan vertellen we je stap voor stap hoe. Volg je alle stappen? Dan ben je verzekerd van het beste resultaat.

De juiste materialen

Voordat je begint met het kitten van het sanitair in je badkamer zoek je alle materialen bij elkaar die je nodig hebt:
 


Tip: siliconenkit is niet overschilderbaar, maar welk verkrijgbaar in diverse kleuren of een transparante kit. Heb je donker sanitair? Gebruik dan een donkere kit. Heb je wit sanitair? Kies dan voor witte siliconenkit.
 

Stap 1: de bestaande kit lossnijden

Snijd bij een bestaande kitrand de oude kit zoveel mogelijk los met een stanleymesje. Zorg ervoor dat je goed langs de zijkanten snijdt, zodat alle kit verwijderd kan worden. 

Gaat het om het kitten van een nieuwe badkamer? Ga dan naar stap 4.
 

Stap 2: de bestaande kit verwijderen

Verwijder nu de kit die je zojuist hebt losgesneden. Doe dit bijvoorbeeld met een klein lepeltje, een mesje, een plamuurmes of een kleine schroevendraaier, afhankelijk van de breedte van de kitvoeg. Veeg de losgekomen kit vervolgens weg met een spons of doek of pak de stofzuiger erbij.
 

Stap 3: ontvetten

Een goed ontvette ondergrond is heel belangrijk bij het kitten van je badkamer. Al het vet en vuil wordt op deze manier verwijderd én het bevordert de hechting van een nieuwe laag kit. Voeg de juiste hoeveelheid ontvetter toe aan het lauwe water en gebruik een spons om te ontvetten. Spoel altijd nog even na met schoon water.
 

Stap 4: afplakken

Afplakken zorgt voor een strak resultaat. Breng de schilderstape zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde van de voet aan. Hierdoor houd je ongeveer een voeg van 2 à 3 mm over.
 

Stap 5: breng de kit ruim en gelijkmatig aan

Plaats het kitpistool aan het begin van de naad. Houd het kitpistool in een hoek van 45 graden. Zorg ervoor dat de schuine kant van de spuitmond naar beneden wijst. Breng de kit gelijkmatig in één vloeiende beweging aan. Hierbij geldt: liever teveel dan te weinig.
 

Stap 6: de kitnaad afstrijken

Het afstrijken van de kitnaad kan op twee manieren: je wijsvinger met lauw water of een kitmaatje. Heb je bij het voegen siliconenkit gebruikt? Spuit dan met behulp van een plantenspuit water met sop over de kitrand.

Wil je de kitnaad afstrijken met je wijsvinger? Maak deze dan net wat lauw water en strijk vervolgens in één vloeiende beweging over de kitrand. Druk niet te hard. 

Ga je aan de slag met het kitmaatje? Bepaal dan welke voeg je wilt hebben. Dit doe je door het kitmaatje haaks op de tegels te houden. Dompel het kitmaatje in een emmertje met sop en zet het kitmaatje vervolgens haaks op de voeg. Strijk het overtollige kit langzaam weg. 
 

Stap 7: verwijder de tape

Verwijder de schilderstape van het oppervlak. Trekt hierbij het uiteinde van de tape over de nog aanwezige tape heen. Dit voorkomt dat de tape scheurt.
 

Hubo voor advies

Kun je, voordat je begint met het kitten van het sanitair in je badkamer, nog wat advies gebruiken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers staan voor je klaar en helpen je met het maken van de juiste keuzes voor het afkitten van je badkamer.