Deurdrangers en Deurveren

Deurdrangers en Deurveren

Je kunt veel energie in huis besparen als je alle tussendeuren sluit. En alleen de ruimte verwarmt waar regelmatig mensen zijn. Deurdrangers of deurveren zorgen ervoor dat je deuren in huis vanzelf dichtgaan. Handig als jij of je medebewoners regelmatig vergeten om de deur dicht te doen. En comfortabel, want zo blijft de warmte in de kamer en voel je minder tocht.

Een deurveer monteer je op een van de scharnieren. Deze duwt de deur vanzelf dicht.

Een deurdranger zorgt er ook voor dat de deur vanzelf sluit, maar remt de deur op het laatst af. Zo valt de deur zachtjes in het slot. Een deurdranger monteer je aan de bovenkant van de deur en deurpost.

Sluit je alle tussendeuren in huis en verwarm je alleen de ruimtes waar je veel bent? Dan bespaar je veel op je verwarmingskosten: gemiddeld 300 kubieke meter gas per jaar. Dat is een besparing van zo’n 250 euro per jaar (prijspeil 2020).

Stappenplan: Hoe monteer ik een deurdranger?

Deurdrangers zijn er in verschillende vormen. Voor een buitendeur of een zware binnendeur heb je een deurdranger met een schaararm nodig. Deze deurdranger heeft een sterk schaarmechanisme. Hieronder lees je hoe je deze deurdranger monteert op je deur.

⦁    Het drangerhuis kan je op zowel de deur als op het kozijn monteren. Houd hierbij rekening met het volgende: - Aan welke kant van de deur wil je de deurdranger? - Een deurdranger komt altijd aan de kant van de scharnieren. In deze klusbeschrijving gaan we uit van montage op de deur, waarbij de scharnieren rechts zitten.

⦁    Bevestig het drangerhuis op de deur. Vuistregel is dat de as van de hefboom op een kwart van de deurbreedte komt. Houd aan de bovenzijde, ten opzichte van de deur, een ruimte van ongeveer 1,5 cm aan. Boor de schroefgaten eerst voor.

⦁     Duw de hefboom opzij, zo’n 10° uit het lood. Als het goed is voel je tegendruk. Raakt de trekstang door deze beweging het kozijn? En staat hij mooi in een hoek van 90° ten opzichte van het kozijn? Dan zit hij op de juist plek. Is dit nog niet het geval, dan kun je de trekstang wat verder in- of uitdraaien. Markeer de schroefgaten.

⦁    Bevestig de trekstang op het kozijn. Je kunt eventueel de trekstang van de hefboom halen, dit werkt makkelijker.

Stappenplan: Hoe monteer ik een deurveer?

Als je een binnendeur automatisch wilt laten sluiten, kun je een deursluiter of deurveer monteren. Hier zijn verschillende modellen voor mogelijk. Hieronder lees je hoe je een deursluiter en diverse deurveren monteert.

Deursluiter met geleiderol

⦁    Bevestig de deursluiter op ongeveer 10 cm boven de vloer, op het deurkozijn. Doe dit aan de scharnierzijde van de deur.

⦁    Plaats de sluiterstang tegen de gesloten deur. Zorg ervoor dat hij mooi horizontaal staat. Sluit de deur en plaats de geleiderol achter de top van de sluiterstang. Markeer de schroefgaten en schroef hem op de deur.

⦁    Probeer of de deur mooi sluit. Is dit niet het geval? Stel de deursluiter dan bij door tijdelijk het borgpennetje uit het veerhuis te verwijderen. Steek een dunne inbussleutel in een van de gaatjes en span de veer aan. Plaats het borgpennetje daarna weer terug.

Deurveer met scharnierpen

Deze deurveer is geschikt voor een stompe deur met een normaal scharnier.

⦁    Verwijder de scharnierpen uit het bovenste scharnier.

⦁    Schuif de deurveer over de verlengde scharnierpen. Trek de veer een beetje open, waardoor de veerpootjes in een lijn komen. De veer staat dus al een beetje op spanning. Schuif het geheel in het bovenste scharnier.

Deurveer - recht model

Deze deurveer is geschikt voor een stompe deur met paumelle scharnier.

⦁    Trek de veer een beetje open, waardoor de veerpootjes in een lijn komen. De veer staat dus al een beetje op spanning. Schuif het geheel over de kop van het bovenste paumelle scharnier.

Deurveer - hoekmodel

Deze deurveer is geschikt voor een opdekdeur met paumelle scharnier. Het hoekmodel is alleen geschikt als de scharnierzijde van de deur ook daadwerkelijk in de hoek van de kamer staat.

⦁    Duw de veer een beetje in elkaar. De veer komt hierdoor al een beetje op spanning. Schuif het geheel over de kop van het bovenste paumelle scharnier. Zorg ervoor dat het korte pootje op de deur valt. En het lange pootje tegen de (zij)muur.

Deurveer voor opdekdeur

Deze deurveer is geschikt voor een opdekdeur met paumelle scharnieren.

⦁    Demonteer de gehele deurveer.

⦁    Bevestig het houdertje boven het bovenste scharnier tegen het deurkozijn. Zorg ervoor dat hij mooi verticaal staat, op ongeveer 3 mm van de deurrand. Het veerplaatje moet later tegen de deur kunnen vallen.

⦁    Plaats de veer tussen de houder, met het veerplaatje aan de bovenzijde en tegen de zijkant van de deur. Schuif de pen boven in de houder en door de veer naar onderen. Fixeer hem aan de onderkant van de houder met het moertje.

Dit heb je nodig: