Bespaar energiekosten door je voordeur tochtvrij te maken

Goede tochtwering zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt en een aangenamer binnenklimaat hebt. Er komt geen wind meer onder de voordeur door als je je voordeur op de juiste manier tochtvrij gaat maken. Bekijk onderstaande tips van Hubo!

Bespaar energiekosten door je voordeur tochtvrij te maken

Welke tochtstrip is het beste om je voordeur tochtvrij te maken?

Het is afhankelijk van je deur en kozijn met welke tochtstrip je je voordeur het beste tochtvrij kunt maken. Je kunt kiezen voor een standaard maat tochtstrip, maar als jouw voordeur afwijkende maten heeft, kies je een grotere tochtstrip die je zelf op maat zaagt met een ijzerzaag.

Is er een grote kier tussen de voordeur en het kozijn? Kies dan voor een bredere borstel of rubberen rand. Een tochtstrip met een rubberen rand sluit beter af dan die met een borstel. Er zijn ook zeer dunne tochtstrips die je op de kopse kant van de voordeur monteert. Deze strips zorgen er ook voor dat de deur minder hard sluit of snel beschadigt.

Wat betreft tochtbanden zijn er de volgende opties:
 

 • Band rechthoekig PVC, voor kieren van 1-3, 2-4, 3-6 mm, levensduur 2 tot 3 jaar

 • Band in E-vorm gemaakt van EPDM, voor kieren van 2-3.5 mm, levensduur 5 jaar

 • Band in P-vorm gemaakt van EPDM, voor kieren van 3-5 mm, levensduur 5 jaar

 • Band in D-vorm gemaakt van EPDM, voor kieren van 4-6 mm, levensduur 5 jaar

 • Band in V-vorm gemaakt van EPDM, voor kieren van 2.5-5.5 mm, levensduur 5 jaar

 • Band in O-vorm gemaakt van silicone, voor kieren van 1-7 mm, levensduur 8 jaar


Tip: heb je een brievenbusklep in de voordeur? Vergeet niet om hier ook een tochtstrip voor te kopen.
 

voordeur

Je voordeur tochtvrij maken

Dit heb je nodig: ontvetter, tochtstrip, ijzerzaag, spijkers, hamer, rolbandmaat, tochtband, schaar en een schroevendraaier.

Stap 1: ontvet allereerst de ondergrond waar de tochtstrip komt met een sopje van water en wat ontvetter en maak de deur daarna goed droog. 

Stap 2: meet de breedte van je voordeur op aan de binnenkant van het kozijn en zaag de tochtstrip met een ijzerzaag op maat.

Stap 3: sluit de deur en houd de tochtstrip op de goede plek. 

Stap 4: spijker of plak de tochtstrip tegen de onderkant van de deur. Duw de strip zachtjes met de rubberen kant tegen de deur aan tijdens het vastspijkeren zodat de strip goed aansluit tegen de deur. Zorg ervoor dat de borstel of rubberen rand de grond net raakt.

Stap 5: aan de boven- en zijkant van je voordeur kun je tochtband aanbrengen. Zet de voordeur open en meet de benodigde lengte op. Knip de tochtband op maat met een schaar.

Stap 6: verwijder het beschermpapier van de tochtband. Druk de band met een schroevendraaier tegen de sponning van het kozijn als je een stompe deur hebt. Plak de tochtband op de deur als je een opdekdeur hebt.

Tips: 

 • Kom je net een gaatje tekort aan het einde van de tochtstrip? Met een anderhalve millimeter boortje boor je er eenvoudig een gaatje bij.

 • Is de kier onder de deur breder dan de breedste tochtstrip? Spijker of lijm dan eerst een strookje hout tegen de onderkant van de deur.

 • Plak de tochtstrip met dubbelzijdige tape op de deur als je gaat spijkeren. Zo weet je zeker dat hij niet verschuift.

 • Wil je de tochtstrip op de onderkant van de deur aanbrengen? Haal de deur dan eerst uit de sponning, leg hem op een werktafel en schroef de tochtstrip vast.
   

voordeur

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips om je voordeur tochtvrij te maken.