Zo kun je een dakkapel eenvoudig schoonmaken

Je dakkapel heeft veel te verduren. Natuurlijk wil je hem in goede staat houden. Daarom is het aan te raden om jaarlijks je dakkapel te reinigen. Een dakkapel schoonmaken is zo gebeurd met de juiste materialen en dit handige stappenplan.

dakkapel schoonmaken

De dakkapel reinigen voorkomt nare gevolgen

Eén tot twee keer per jaar de dakkapel schoonmaken is geen overbodige luxe. De vieze aanslag die zich gedurende het jaar op je dakkapel laat zien, dien je te verwijderen om de levensduur van je dakkapel te verbeteren en te voorkomen dat materialen blijvend beschadigd raken. En je dakkapel ziet er ook meteen weer mooi uit! Een houten dakkapel moet naast reinigen ook eens in de zoveel tijd opnieuw geverfd worden. Bij een houten dakkapel zorgt schoonmaken ervoor dat je de dakkapel minder vaak hoeft te schilderen.

Tip: je dakkapel schoonmaken voor de zomer begint, zorgt ervoor dat hij nog meer blinkt in de volle zon. Bovendien zorgt de brandende zon voor bijvoorbeeld het uitdrogen van rubbers en het stroef worden van scharnieren, dus geef die ook meteen een onderhoudsbeurt.
 

dakkapel

Zo ga je veilig te werk

Bij werken op hoogte, zoals een dakkapel reinigen, is de veiligheid ontzettend belangrijk. Maak tijdens het schoonmaken gebruik van een stevige ladder of steiger en ga niet naar boven met gladde schoenen of als de ladder door regen of sneeuw glad is. Ga in ieder geval niet uit het raam hangen als je je dakkapel wilt reinigen.

 

Het stappenplan

Dit heb je nodig: ladder / steiger, tuinslang / gieter, allesreiniger / afwasmiddel, emmer, zachte spons, stoffer en blik.

Stap 1: zet de ladder stevig neer of bouw de steiger op. 

Stap 2: verwijder eerst het grove vuil, zoals bladeren en zand. Veeg dit met een stoffer en blik van de dakkapel af.

Stap 3: met een tuinslang of gieter spoel je het resterende zand weg. Doe je dit niet, dan kan dat gaan schuren wanneer je de dakkapel gaat schoonmaken.

Stap 4: maak in een emmer een sopje van lauwwarm water en wat allesreiniger of afwasmiddel.  Met een zachte spons poets je de dakkapel schoon. Spoel daarna nog even na met schoon water.

Stap 5: spuit de dakkapel na het reinigen in met een waterafstotende spray. Deze voorkomt groene aanslag door algen.

Tips: 

  • Gebruik geen hogedrukreiniger. Door de kracht van het water kun je je dakkapel beschadigen. Gebruik ook geen schuursponsjes!

  • Kijk ook meteen de afvoer van de regenpijp na en controleer of de dakgoot vervangen nodig is. 

  • Smeer het beslag van de kozijnen met WD-40 om de ramen soepel te laten openen.
     

dakkapel

Hubo helpt

Door je dakkapel te reinigen, ziet hij er weer als nieuw uit! Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips. Hubo is dé doe-het-zelf specialist van Nederland. Wij denken met je mee. Heb je een vraag? Kom langs of neem contact met ons op. Er is altijd een Hubo bij jou in de buurt.