Zelf stap voor stap een vloer egaliseren

Wil je een nieuwe vloer leggen? Dan is de juiste voorbereiding minstens zo belangrijk. Het egaliseren van de vloer doe je voordat je bijvoorbeeld een tegelvloer aanbrengt of parket, laminaat, pvc of tapijt legt. Een vloer egaliseren is een belangrijke stap, voordat je de daadwerkelijke vloer gaat leggen. Zonder een goed geëgaliseerde ondervloer is er namelijk een grote kans dat uw nieuwe vloer minder lang meegaat en dat er vochtproblemen ontstaan. Wij vertellen je hoe je stap voor stap zelf je vloer kunt egaliseren. 

Stap 1: Kies het juiste egalisatiemateriaal en bepaal de hoeveelheid

Welk egalisatiemateriaal je precies nodig hebt, is afhankelijk van de geplande soort vloerafwerking. Afhankelijk van het soort harde vloerbedekking mag er namelijk slechts een klein percentage restvocht in de vloer aanwezig zijn. 

Om de juiste hoeveelheid te bepalen, meet je het vloeroppervlak op. Reken per m2 ongeveer 3 kg. 
 

Stap 2: de vloer droog en stofvrij maken

Maak de betonnen vloer droog en stofvrij. Verwijder hierbij ook meteen eventuele uitstekende spijkers en vul oneffenheden/scheuren op met snelcement. De naam snelcement zegt het eigenlijk zelf al: het hardt uit in enkele minuten. Maak daarom per keer maar een kleine hoeveelheid aan. 
 

Stap 3: de ondervloer voorbereiden

Het is afhankelijk van de ondervloer hoe deze voorbereid moet worden. Wij vertellen je hoe je een betonnen ondergrond en een houten vloer moet voorbereiden. 

Betonnen ondergrond
Smeer de betonvloer in met vloerprimer om hechting te verbeteren. Met een vloerprimer wordt het laatste stof gebonden en de egalisatie zal uiteindelijk bij de verwerking beter vloeien. Gebruik hiervoor een zachte bezem of handveger. Vloerprimer is een essentieel onderdeel om een goede en vlakke vloer te creëren. 

Houten vloer

  • Zet eventuele bewegende vloerdelen met extra schroeven vast. 
  • Breng daarna een toplaag aan van spaanplaat of underlayment. Leg de platen altijd in halfsteensverband en zet ze vast met verzonken schroeven
  • Kit naden en kieren af om lekkage van de egalisatie te voorkomen.
  • Behandel de houten platen voor met vloerprimer


Wanneer de vloer op de juiste manier voorbereid is, kun je beginnen met het egaliseren van de vloer. 
 

Stap 4: maak de egalisatiemortel aan

Maak de egalisatiemortel aan in een hoge speciekuip. Volg hierbij altijd goed de specificaties van de verpakking. Zorg dat je eerst de aangegeven hoeveelheid water in de kuip doet, waarna je de droge mortel toevoegt. Meng dit minimaal twee minuten met een elektrische menger tot een klontvrij mengsel.
 

Stap 5: egalisatie uitgieten over de vloer

Bij stap vijf giet je de egalisatie uit over de vloer. Begin hiermee in de verst hoek en werk naar de uitgang toe. Egalisatie vloeit langzaam uit over de ondergrond. Verdeel de egalisatie gelijkmatig. Werk snel voor een zo egaal mogelijke vloer.
 

Stap 6: de egalisatiemortel afwerken

Helpt het uitvloeien van de egalisatie een handje met behulp van een lijmkam en of vlakke vloerspaan. Zorg dat alle hoekjes van de vloer goed opgevuld zijn. Wil je meerdere lagen egalisatie aanbrengen? Laat dan de eerste laag minstens 24 uur drogen. Wil je na de egalisatielagen starten met de vloerafwerking? Wacht dan minstens 24 tot 36 uur.
 

Advies nodig?

Kun je, voordat je start met egaliseren, wel wat persoonlijk advies gebruiken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij voorzien je graag van een goed advies en helpen je met het maken van de juiste keuze qua materialen en gereedschap.