Zelf een keuken maken? Je keuken demonteren voor het installeren

Wil je zelf een keuken maken, je keuken vernieuwen of de keukenfrontjes vervangen? Je kunt je nieuwe keuken pas installeren als je eerst je oude keuken gaat demonteren. Hoe een keuken demonteren in zijn werk gaat, lees je hier. Met de hulp van Hubo doe jij dat zelf!

keuken demonteren

Zelf je keuken installeren

Zelf je keuken installeren, of misschien zelfs wel zelf een keuken maken, kan je veel geld besparen. Als je een beetje handig bent, is het een fluitje van een cent. Ook een (eiken) keuken renoveren door de keukenfrontjes te vervangen / vernieuwen doe je eenvoudig zelf. Maar alles begint met het demonteren van de oude keuken!
 

Werk veilig

Of je nu zelf een keuken gaat maken, installeren of demonteren, veiligheid is altijd belangrijk. Dat begint bij de meterkast. Schakel voordat je begint de juiste groepen in de meterkast uit. Weet je niet zeker welke dat zijn? Zet dan de hoofdschakelaar om, dan zit je altijd goed. 

Je hebt tijdens het demonteren misschien wel weer stroom nodig. Om toch stroom te hebben, verwijder je de verlichting, schakelaars en stekkerdozen en vervang je deze voor kroonsteentjes of lasdoppen. De stroom kun je daarna weer aanzetten.
 

keuken demonteren

De keuken demonteren

Dit heb je nodig: schroefmachine, afsluitdop / knelfitting, moersleutel, afbreekmes, steenbeitel, hamer en een veiligheidsbril.

1

Begin met de bovenkastjes. Eerst zorg je ervoor dat ze niet meer onderling aan elkaar gekoppeld zitten. Schroef de schroeven die ze koppelen los. Licht de bovenkastjes van de haak waarmee ze aan de muur hangen.

2

Verwijder de filter van de afzuigkap. Schroef de schroeven los die nu zichtbaar worden. Je kunt de afzuigkap nu verwijderen.

3

Draai de gaskraan dicht. Nu kun je alle apparatuur verwijderen, zoals de oven, het gasfornuis, de koelkast en de magnetron.
 

4

Sluit het water af door de hoofdkraan dicht te draaien, zodat je de wasbak kunt verwijderen. Draai hiervoor de waterleiding los en verwijder de wasbak. Plaats daarna een afsluitdop of knelfitting op de leidingen. Je kunt de hoofdkraan nu weer opendraaien.

5

Verwijder de kraan door de snelkoppelingen aan het uiteinde van de koperen leiding los te draaien. Draai daarna de grote moer onder het aanrecht los en trek de kraan los.

6

Nu kun je het aanrechtblad van de keuken demonteren. Schroef hiervoor de schroeven aan de onderkant van het aanrechtblad los en snijd de kitvoegen los met een afbreekmes.

7

Vervolgens kun je de onderkastjes van de muur schuiven en eventueel demonteren. 

8

Verwijder tot slot de tegels van de muur met een steenbeitel en een hamer. Werk van boven naar beneden. Vergeet niet om hierbij een veiligheidsbril te dragen!

Tips

  • Haal eerst de deurtjes van het kastje, voordat je ze verwijdert. De kastjes zijn dan lichter en dus gemakkelijker te dragen.

  • De hoofdkraan van het water is dicht als de hendel haaks op de leiding staat. Controleer altijd of het gelukt is door de kraan open te draaien. Gelukt? Laat de kraan in de keuken openstaan totdat er geen water meer uitkomt. Laat ook het aftapkraantje bij de hoofdkraan leeglopen. Alle waterdruk is dan weg.

  • Aanrechtbladen met een hoek erin zitten aan elkaar gekoppeld met koppelbouten. Draai deze los met een steeksleutel (nr. 10) voordat je het aanrechtblad verwijdert.

  • Houd de beitel tijdens het verwijderen van de wandtegels zo vlak mogelijk. De kans is dan groter dat de tegels in hun geheel loskomen, in plaats van in allerlei kleine stukjes.
     

keuken demonteren

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips.